,,Ne pšenici'' dijeta podrazumeva eliminisanje pšenice iz ishrane. Prema njenom tvorcu kardiolog dr Dejvisu, ovakav režim ishrane će pomoći da smršate, da se bolje osećate i da imate više energije?
Dozvoljene i nedozvoljene namirnice
Izbacite iz ishrane sve što sadrži pšenicu, uključujući hleb, testenine, žitarice, perece, krofne itd. Ne bi trebalo da jedete ništa što sadrži pšenicu, ječam, raž, speltu ili ovas.
Ovo možda zvuči kao tipična bezglutenska dijeta, ali dr Dejvis je bio protiv jednostavne zamene ovih namirnica sa bezgluteinskim, koje često sadrže kukurzni, pirinčani skrob i krompir, jer neće pomoći u mršavljenju. Dejvis kaže da skrob izaziva isti odgovor šećera u krvi kao i gluten iz pšenice.
Dijeta takođe sugeriše da se izbaci kukuruzni sirup koji sadrži visok nivo fruktoze, saharoze, slatkiše, pirinač, krompir, gazirana pića, voćne sokove, suvo voće, mahunarke i mnogo toga još. Takođe treba izbegavati transmasne kiseline, prženu hranu i meso lekovima tretiranih životinja.
Preporučene namirnice:
- Povrće
- Neke vrste voća (jabuke, pomorandže i jagodičasto voće) i u mnogo manjoj količini “slatko voće” (ananas, papaja, mango, banana)
- Neogranične količine jezgrastih plodova, biljna ulja kao što je maslinovo, kokosovo i ulje avokada i maslac od kakaoa.
- Meso i jaja od životinja koje su prirodno hranjene
- Punomasni sir
- Laneno seme
Namirnice koje smeju da se konzumiraju u OGRANIČENIM KOLIČINAMA:
- Punomasni nezaslađeni švapski sir, jogurt, mleko i maslac
- Soju u fermentisanom obliku: tofu, tempeh, miso i nato
- Masline, avokado, turšiju od povrća, i sirove semenke
Nakon što ste prošli fazu odvikavanja od pšenice, možete jesti ograničene količine integralnih žitarica kao što su kinoa, proso, amaranth i čia, kao i mahunarke.
Prednosti dijete
Efekat gubitka težine usled eliminacije pšenice potiče od gubitka gliadin proteina koji se nalazi u pšenici. Nekoliko studija iz sedamdesetih i osamdesetih godina potvrđuju da se gliadin u gastrointestinalnom traktu razlaže u sitne peptide koji odlaze u krvotok a zatim se vezuju za moždane receptore za opijate, dajući efekat kao opijati. Ovi efekti mogu da variaraju od osobe do osobe i različito se ispoljavaju kao zamagljeni um, anksioznost, impulsivno ponašanje, ali većina ljudi doživljava povećanje apetita što uzrokuje veći kalorijski unos.
Pšenica takođe sadrži jedinstveni ugljeni hidrat amilopektin A, u velikoj meri odgovoran za visok glikemijski indeks namirnica koje sadrže pšenicu uključujući i integralne žitarice. Visok nivo šećera u krvi je praćen strmoglavim snižavanjem šećera, obrazac koji se smenjuje na svaka dva sata. Nizak šećer u krvi je praćen povećanim apetitom. To znači da ljudi osećaju sitost dva sta a nakon toga su gladni tokom dana i moraju da jedu da bi zadovoljili nivo šećera u krovotoku.
Na kraju, pšenica sadrži još jedan protein, pšenični mikrob aglutinin, koji može da blokira receptore leptina, jedan od hormona sitosti, što za posledicu ima isključivanje normalne kontrole apetita.
Možete vi to same !
NAJPOPULARNIJI Komentari