Večera je obrok na koji treba da usmerimo najviše pažnje prvenstveno što se njenog vremena tiče a odmah zatim i odabira namirnica za nju. Vreme u koje večerate ali i ono što prilikom nje unosite u svoj organizam može povoljno ili nepovoljno uticati na njega, u zavisnosti od toga da li ćete izabrati zdrave i lagane namirnice ili visoko kalorične i teške. Vreme u koje je najbolje da smestite vašu večeru jeste 3 sata pre spavanja. To naravno ne znači da ćete večerati u 10 jer ležete jedan sat posle ponoći. Najbolje bi bilo da večeru završite do 9 sati. A ukoliko nemate ideju šta biste to zdravo mogle spremiti za večeru, dajemo vam predlog 3 ukusna i zdrava recepta za svačiji ukus.
U nastavku pogledajte recepte za 3 zdrava večernja obroka.
NE PROPUSTITE: 3 recepta za kaloričan a zdrav doručak - glavni sastojak je jaje
Sočne punjene tikvice
Ovaj recept idealan je za jesenji period jer je baš sada sezona tikvica, stoga ukoliko je po vašem ukusu nabavite sve što je potrebno i počnite sa pripremom.
Sastojci:
4 tikvice srednje veličine
1 veća šargarepa
600g belog mesa
paradajz - pelat
1 crni luk
malo origana
200g čedar sira
Način pripreme:
Tikvice najpre ogulite, a potom ih isecite na pola po dužini i izvadite kašikom sredinu. Izvađeno meso tikvice propržite sa prethodno iseckanim lukom i izrendanom šargarepom. Dodajte malo i pelata. Povrće dinstati 5-6 minuta, pa u njega dodati piletinu iseckanu na kockice, dodajte i malo soli. Sve zajedno pržiti 15ak minuta. Potom dobijenom smesom napunite izdubljene tikvice i i začinite origanom. Na vrh izrendajte malo čedar sira i tikvice stavite u rernu. Pecite ih 15-20 minuta na 200c.
Foto: izvor
Ukusna piletina sa pirinčem i paradajzom
Sastojci:
maslinovo ulje
4 pileća filea
2 kašike mleka
2 čena belog luka
1 kašika limunovog soka
1 veća šolja integralnog pirinča
100g svežeg spanaća
2 šolje čeri paradajza
Način pripreme:
U tiganj dodajte malo ulja i dobro ga zagrejte. Kada ulje postigne visoku temperaturu dodajte pileće meso. Dinstajte ga desetak minuta, povremeno dodajte i malo vode. Začinite ga solju i biberom. Kada se meso proprži izvadite ga i ostavite ispod folije kako se ne bi ohladilo. Potom iz tiganja odlijte malo ulja ukoliko ga ima previše, ponovo vratite tiganj na ringlu i dodajte mleko, limunov sok i beli luk. Mešajte dok se ne sjedine. Nakon toga dodajte pirinač. Sve zajedno dinstajte oko 2-3 minuta, pa dodajte paradajz. Za još bolji ukus dodajte i spanać. Kada se pirinač i spanać skuvaju, vratite piletinu u tiganj i sve zajedno još nekoliko minuta pržite. Jelo poslužite vruće uz neku svežu salatu.
Foto: izvor
Neobična mediteranska salata sa leblebijama
Sastojci:
150g leblebija
1 krastavac
1 paprika
pola crvenog luka
masline (dodati po želji)
150g feta sira
Način pripreme:
U činiju ubacite leblebije, krastavac, papriku i luk iseckajte na kockice ili listiće, kako vama više odgovara. Dodajte masline, fetu i začinite solju i biberom po želji. Dodajte maslinovo ulje i sok od pola limuna. Najbolje kod ove salate, pored toga što je zdrava, jeste brz način pripreme ali i veoma neobičan ukus.
Foto: izvor
Prijatno!
NE PROPUSTITE: Paradajz punjen humusom i avokadom - recept
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari