Decembar je mnogima omiljeni mesec u godini - poseban i čaroban zbog praznične euforije i svega što donose predstojeći novogodišnji i božićni praznici. Takođe, u ovom periodu je aktuelan i veliki božićni post, što za sve one koji se odlučuju ili žele da se odluče za taj korak znači ujedno i jedan veliki izazov: Biti dosledan i ne omrsiti se (post upravo i simbolizuje duhovno i telesno pročišćenje), ali i izazov šta sve uvrstiti na posni jelovnik. Čini nam se kao da tu često manjka inspiracije. Takođe, česta je i zabluda da je posna hrana jednolična i da je manje ukusna. Međutim, specijaliteti od posnih namirnica mogu biti i te kako ukusni, kao i jednostavni za pripremu, a kako verujemo da su se mnogi od vas odlučili da poste bilo ceo post, ili samo jedan period velikog posta, plus tu su i posne slave koje nam predstoje, odlučili smo da budemo vaša inspiracija.
U nastavku teksta vam predlažemo kompletan plan dnevnih obroka, i to sve to zajedno sa dojavama gde pomenute posne namirnice možete naći po najpovoljnijim cenama. Takođe, čeka vas i recept za posnu slanu tost tortu, koja može biti idealan izbor za posluženje tokom posta, naročito kada je slavska trpeza u pitanju.
Postoji više vrsta posta, ali kod nas su najzastupljeniji post na vodi i ulju. Post na vodi podrazumeva namirnice koje se pripremaju samo kuvanjem i pečenjem, bez ulja, i unošenje sirove hrane, dok post na ulju pruža mnogo više mogućnosti kada izbor i priprema hrane u pitanju. Zbog toga će dnevni plan ishrane koji ćemo vam izložiti biti orijentisan na pripremu i odabir hrane koja se bazira na ulju, kako prilikom pripreme tako i po njenoj sadržini.
Takođe, i ovog puta smo uz pomoć portala Cenoteka ne samo pronašli veliki broj posnih proizvoda, već i saznali u kojim marketima se mogu naći po najpovoljnijim cenama. Verujemo da će to i vas zanimati.
Plan ishrane tokom jednog posnog dana:
1. Doručak:
Doručak je najvažniji obrok u toku dana jer vam obezbeđuje snagu i energiju koja vam je potrebna tokom dana. Preporuka je da doručkujete tokom prvih sat vremena od buđenja jer je vaš organizam tada najaktivniji i neće mu smetati ukoliko pojedete hranu koja ima malo više kalorija. Tokom posta, ukoliko nemate mnogo vremena za pripremu posnog doručka, najbolje rešenje za brz, ukusan i zdrav doručak jeste hrskavi tost sa humusom. Ukoliko niste do sada probali humus, verujete, ne znate šta propuštate. Humus je veoma zdrav namaz koji je sačinjen od leblebije. Onaj koji mi najviše volimo jeste Argeta Humus natur, klasičnog ukusa, koji smo po najpovoljnijoj ceni pre nekoliko dana pazarile u Roda marketima. A oni koji su probali humus i nisu oduševljeni, za doručak im predlažemo hrskavi tost sa Paletina paštetom od tune. Uz obe varijante doručka možete da pripremite i svežu zelenu salatu sa rotkvicama, začinjenu limunom.
2. Užina
Prva užina po pravilu treba da bude smeštena između doručka i ručka, a tačno vreme odredite sami, sve zavisi od vašeg organizma i potrebe za hranom. Za prvu užinu preporučljivo je da u većini slučajeva bude voće. Možete izabrati apsolutno ono koje vi najviše volite. Najviše kalorija imaju banane, tako da će vas one najduže držati sitima dok ne dođe vreme ručka. Još jedan mali savet kada su banane u pitanju: Uvek birajte one sa više crnim tačkica na kori, iako ne izgledaju lepo, one su najzdravije.
3. Ručak:
Glavni obrok u toku dana zahteva najviše pažnje. Za idealan posni ručak koji se lako priprema, a pored toga je preukusan i zdrav, predlažemo šta drugo nego ribu, i to ovog puta šarana. Pošto nam u susret ide naša najveća slava Sveti Nikola, ali i druge posne slave, biće potrebna velika količina ribe na svakoj trpezi. A kako ne biste potrošili mnogo novca i kako biste uspeli da uštedite, šarana po najnižoj ceni pronaći ćete u svim Roda marketima.
No, da se vratimo na naš posni ručak - evo i recepta za brzu i jednostavnu pripremu šarana. Najukusnijeg šarana pripremićete na sledeći način: Ribu prvo ostavite da odstoji u marinadi koju ćete pripremiti od maslinovog ulja, soka od jednog limuna, malo iseckanog svežeg peršuna i belog luka. Kada prođe pola sata, šarana zajedno sa marinadom zamotajte u aluminijumsku foliju i pecite oko pola sata. Na ovaj način riba neće biti suva i imaće neverovatnu aromu, pored toga će ostati u komadu, jer limun neće dozvoliti da se riba raspadne. Uz ribu kao prilog možete poslužiti bareni krompir i povrće.
4. Užina:
Druga užina u toku dana, treba da bude smeštena između ručka i večere, a tokom nje se možete počastiti grickanjem orašastih plodova ili pak nekih posnih slatkiša. Ukoliko poput nas obožavate Pionir Medeno srce, potražite ga po najpovoljnijoj ceni u Roda marketima.
5. Večera:
Za kraj dana predlažemo zdrav i lagan obrok. Vaš izbor mogu biti panirani kolutići lignji koje ćete bez ulja ispeći u rerni, a po najnižoj ceni kupiti u Roda marketu. Uz kolutiće lignji možete kombinovati svežu salatu po vašoj želji ili mešavinu kuvanog povrća.
Idealno slavsko predjelo: Posna slana torta sa krastavčićima i ajvarom
Kao što smo pomenuli, pred nama je period posnih slava i svečanih trpeza, koje za one koji poste treba da budu posne. Eto izazova. Ukoliko još uvek niste smislili na koji način da upotpunite svoju slavsku trpezu, podelićemo sa vama odličan recept za posnu slanu tortu. Ovo posno predjelo se veoma brzo pravi, a ukus je fantastičan!
Sastojci:
1 pakovanje tost hleba
1 konzerva tunjevine
1 kašika senfa
1 kašika posnog majoneza
1 kiseli krastavčić (kao i voda od kiselih krastavčića)
300g ajvara
Način pripreme:
Tost blago umočite u vodu u kojoj su bili krastavčići, kako bi omekšao. Potom ga ređajte na tacnu, tako što ćete 4 tost kriške ređati po dužini. Kada poređate tost i tako napravite koru, sledi premazivanje. Prvi nadev kojim ćete premazati tost jeste ajvar. Uzmite pola tegle ajvara i njome premažite tost. Prilikom pripreme ove slane, posne torte mi smo koristile Dijamant krastavčiće, koji su najjeftiniji u Roda marketima, dok vi možete koristiti i domaće, ukoliko ste ove jeseni bili vredni.
Nakon premazivanja tosta ajvarom, ponovite prvi korak, odnosno ponovo poređajte red tosta umočenog u vodu krastavčića. Potom pripremite drugi nadev za premazivanje: U činijicu dodajte tunjevinu iz koje ste prethodno iscedile višak ulja. Tunjevinu pomešajte sa majonezom, senfom i izrendanim krastavčićima. Pripremljen nadev, premažite preko drugog reda tosta, a potom ponovo preko njega napravite novu koru koju ćete premazati ostatkom ajvara. Kao završni korak, preko poslednjeg sloja ajvara poređajte još jedan red tosta.
Slanu tortu ostavite neko vreme da omekša i secite na kocke ili manje pravougaonike tik pred serviranje!
Takođe, za sve one ljubitelje ruske salate koji ne mogu da dočekaju kraj posta kako bi u njoj uživali, imamo rešenje! Zaputite se do najbližeg Roda marketa u kom ćete po akcijskoj ceni naći Frikom miks za rusku salatu, pa povrću dodajte Thomy Delight posni majonez i vaša posna ruska salata je spremna!
Prijatno!
Nadamo se da smo uspeli barem malo da vas inspirišemo tokom ovog velikog posta šta to sve ukusno, a pritom kupljeno po povoljnim cenama, može da se nađe na vašoj trpezi.
Možete vi to same!
****Tekst urađen u saradnji sa portalom Cenoteka***
NAJPOPULARNIJI Komentari