Nedelja je idealan dan da napravite svojoj porodici gala ručak !
Pogledajte recept za upravo takav specijalitet - pečeni jagnjeći but sa pečurkama. Imaćete osećaj kao da jedete u restoranu sa 5 zvezdica.
Potrebni sastojci:
800g – 1,5kg jagnjećeg buta,
So i biber po ukusu,
1 kašika biljnog ulja,
2 kašike putera ili maslaca,
Oko 75g crnog luka,
60ml vinskog sirćeta,
240ml proceđene pileće supe,
60ml pavlake za kuvanje,
50g sušenih pečuraka (najbolje su porcini ili vrgnji)
1 kašika isitnjenog taragona ili majčine dušice,
Pola šolje ili 120ml soka od pečuraka.
Priprema:
Korak 1: Sa buta isecite površinski sloj masnoće. Zavežite ga kanapom, pečurke potopite u toplu vodu (ukoliko ih potopite u hladnu sačekajte oko 1 h dok ne omekšaju), iscedite ih i iseckajte, ali nemojte baciti vodu.
Korak 2: Jagnjeći but začinite sa dosta soli i bibera i na zagrejanom ulju ga propržite dok ne dobije boju na svakoj strani.
Sklonite but, smanjite temperaturu, stavite margarin i crni luk pržite oko 5-6 minuta. Sipajte vinsko sirće, kada ispari sipajte proceđenu pileću supu i ubacite pečurke.
Začinite sa malo soli i bibera i sipajte pavlaku za kuvanje, vratite but u tiganj.
Korak 3: Zagrejte rernu na 160 C meso pržite oko 45 min. Kada se ispeče, meso izvadite iz tiganja na tanjir i prekrijte folijom 10 min, a za to vreme završite sos. Sos dodatno pržite na visokoj temperaturi kada se zgusne smanjite temperaturu, dodajte još soli i bibera po ukusu, margarin i majčinu dušicu.
Skinite kanap sa mesa, vratite ga u tiganj dodajte još malo začina i/ili krompir i poslužite.
Možete vi to same!
Fotografije: simplyrecipes.com
NAJPOPULARNIJI Komentari