Uskršnji hleb je deo italijanske i grčke tradicije. To je slatko testo sa kvascem, slično slanom testu za kifle recimo, ali dekorisano obojenim uskršnjim jajima. Mi smo odlučili da sa vama podelimo recept koji ćete svakako obožavati i koji će naći počasno mesto na vašoj trpezi. Ovo je zabavna i šarena tradicija koju u svakom trenutku možete staviti na sto. Ovaj hleb vam može poslužiti ujutru, prilikom doručka ili čak na uskršnjem ručku.
Recept sledi u nastavku.
NE PROPUSTITE: RECEPT ZA USKRŠNJU KREMASTU TORTU
SASTOJCI
525 g glatkog pšeničnog brašna (tip 405 ili 550)
225 ml toplog mleka
Pola kocke svežeg kvasca ili 1 pakovanje suvog (otprilike 7g)
100 g šećera
Na vrh kašičice vanile u prahu, arome ili ekstrakta
70 g omekšanog putera
2 jaja i 2 žumanca
Prstohvat soli
Susam
PRIPREMA
-Mleko zagrejte na srednjoj temperaturi dok ne postane toplo. Razmutite u melako šećer, vanilu u prahu i kvasac.
-U posudi za mešanje sjedinite brašno i so. Dodajte mešavinu mleka i kvasca, celo jaje i dva žumanca. Testo možete zamesiti mikserom, ali možete, naravno, i ručno.
-Kada krene ugrubo da se formira testo počnite lagano da dodajete puter.
-Testo je gotovo onog trenutka kada prestane da se lepi za činiju i prste. Testo prebacite na dasku za mešenje, pospite bračna i premesite ga još jednom. Zatim formirajte kuglu.
-Obratite pažnju da koristite što manje brašna, jer što ga više koristite to će vam testo biti tvrđe. Ostavite testo u nekoj činiji, na toplom mestu da nadolazi jedno sat vremena.
-U tepsiju u kojoj planirate peći hleb stavite papir za pečenje. Kada se testo podigne isecite ga na četiri dela. Svaki komad kratko premesite i formirajte kuglu. A zatim ih obavezno prekrijte providnom folijom kako se ne bi stvarala korica. Tri komada oblikujte u valjak. Valjajte od sredine ka spolja kako bi valjak svuda imao istu debljinu, ne koristite brašno jer ako je testo dobro zamešeno ono vam se neće lepiti. Dužina svakog valjka bi otprilike trebalo biti 60 cm.
-Od ova tri valjka formirajte pletenicu. Krajeve pletenice dobro pritisnuti kako se ne bi razdvajala. Od pletenice napravite venac i krajeve dobro pritisnite jedan za drugi. Sa poslednjim komadom testa uradićete slično kao i sa pretnodna tri, podelite ga na 9 malih loptica i of njih formirajte valjke.
-Zatim od njih napravite tri male pletenice i ponovite postupak kao i sa velikom. Napravite od njih venčiće kojima ćete dekorisati veliki venac. Ostavite malo da odstoji. Zatim umutite jedno preostalo jaje i pospite u susam, tom smesom premažite pletenicu. Staviti da se peče u zagrejanu pećnicu na 200 C, jedno 5 min, zatim smanjiti na 180 C i peći 30-35 min.
Kada hleb bude gotov u male venčiće od gore stavite ofarbana uskršnja jaja. Ako ste vi među onima koji nemaju vremena za neuspeh, isprobajte ovaj recept za Uskršnji hleb jer smo sigurni da će vas oduševiti.
Prijatno!
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari