Postoji nešto neodoljivo utešno u mirisu sveže pečenih palačinki rano ujutru. A kada tom klasičnom užitku dodamo bogatstvo kakaa, dobijamo poslasticu koja budi sva čula i pretvara običan obrok u pravi mali praznik. Kakao palačinke nisu samo doručak; one su desert, užina, ili poseban momenat tokom dana kada želite da ugodite sebi i svojim najmilijima. Njihova tamna, čokoladna boja obećava intenzivan ukus, a meka, vazdušasta tekstura topi se u ustima.
Zaboravite na kupovne mešavine – priprema savršenih kakao palačinki kod kuće je jednostavna, brza i zahteva samo nekoliko osnovnih sastojaka koje verovatno već imate u svojoj kuhinji. Spremni da zamesite čaroliju?
Recept za savršene kakao palačinke
Ovaj recept je proveren i jednostavan, a rezultat su pahuljaste, ukusne i taman dovoljno čokoladne palačinke.
Sastojci:
150g glatkog brašna
2 i po kašike nezaslađenog kakao praha
2 kašike kristal šećera
2 kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice soli
300 ml mleka
1 veliko jaje
2 kašike istopljenog neslanog putera ili biljnog ulja
1 kašičica ekstrakta vanile
Uputstvo za pripremu:
Sjedinite suve sastojke: U velikoj činiji pomešajte brašno, kakao prah, šećer, prašak za pecivo, i so. Dobro promešajte žicom kako biste razbili sve grudvice kakaa i osigurali da se sastojci ravnomerno rasporede.
Pomešajte mokre sastojke: U posebnoj, manjoj činiji umutite mleko, jaje, istopljeni puter (ili ulje) i ekstrakt vanile. Kratko mutite dok se sve ne sjedini.
Spojite smese: Napravite udubljenje u centru suvih sastojaka. Sipajte mokre sastojke u udubljenje.
Mešajte do sjedinjenja: Lagano mešajte žicom ili špatulom dok se sastojci ne sjedine. Nemojte preterano mešati! Važno je da smesa ostane malo grudvičasta – preterano mešanje razvija gluten u brašnu, što može rezultirati "žilavim" palačinkama. Male grudvice će nestati tokom pečenja.
Zagrejte tiganj: Zagrejte tiganj za palačinke ili neprijanjajući tiganj na srednjoj vatri. Po potrebi ga lagano premažite puterom ili uljem.
Pecite palačinke: Kutlačom sipajte smesu na zagrejani tiganj, formirajući palačinke željene veličine.
Okrenite: Pecite 2-3 minuta sa prve strane, dok se na površini ne pojave mehurići i dok ivice ne počnu da se stežu. Pažljivo okrenite palačinku špatulom i pecite još 1-2 minuta sa druge strane, dok ne dobije lepu, tamniju boju i ne bude pečena u sredini.
Poslužite: Sklanjajte pečene palačinke na tanjir. Možete ih držati na toplom dok pečete ostatak smese.
Predlozi za serviranje
Kakao palačinke su divne same po sebi, ali se savršeno slažu sa raznim dodacima:
Sveže voće: Jagode, maline, banane ili šumsko voće su klasičan izbor.
Javorov sirup: Nezaobilazni pratilac palačinki za sladak, karamelast ukus.
Šlag ili sladoled: Za pravi dekadentni doživljaj.
Čokoladni sos ili nutela: Pojačajte čokoladni ukus do maksimuma!
Grčki jogurt i med: Zdravija opcija koja pruža kremast ukus.
Seckani orašasti plodovi ili granola: Za dodatnu teksturu i hrskavost.
Uživajte!
Priprema ovih kakao palačinki je brz i zabavan proces, a rezultat je apsolutno vredan truda. Bez obzira da li ih služite za poseban doručak vikendom, kao brzi desert posle večere, ili jednostavno kada vam se prijavi nešto slatko i čokoladno, sigurni smo da će postati jedne od vaših omiljenih. Prijatno!
NAJPOPULARNIJI Komentari