Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • Jedan jedini za zimu: parfem za kojim se svi okreću

  • PSIHOLOZI KAŽU: Rečenica koju treba da kažete kada vas neko 'spusti' ili uvredi

  • Trik sa čarapama koji koriste stilisti poznatih (da noge izgledaju tanje i duže)

  • MEDENJACI TVRDI KAO KAMEN? Jedan sastojak koji svi zaboravljaju (a čini ih mekim 7 dana)

  • VELIKI GODIŠNJI HOROSKOP ZA 2026: Godina kada snovi postaju stvarnost

Recepti

Praznična jelkica od lisnatog testa sa sirom: Spremna za 20 minuta

Praznici su ono posebno doba godine kada kuhinja postaje srce doma. Iz rerne se šire poznati mirisi, stolovi se pune malim ritualima pažnje, a recepti se ne biraju samo po ukusu, već i po emociji koju nose. To su dani kada se jede sporije, deli više i kada i najjednostavniji zalogaj dobija posebnu čar.

U toj prazničnoj euforiji, među kolačima, slavskim specijalitetima i bogatim trpezama, svoje mesto pronalazi i ova jelkica od lisnatog testa sa gaudom – recept koji se sprema brzo, izgleda efektno i jednako oduševljava i decu i odrasle. Hrskava spolja, mekana i puna sira iznutra, savršena je za praznična druženja, kao predjelo ili topli zalogaj koji se jede „s nogu“, ali pamti dugo.

 

Sastojci:

500 g lisnatog testa

100 g gauda sira, isečenog na kockice

50 g putera, otopljenog

Priprema testa

Lisnato testo ostavite da se potpuno odmrzne, a zatim ga razvijte na pobrašnjenoj podlozi što tanje. Važno je da testo bude elastično i ravnomerno razvučeno, kako bi se tokom pečenja lepo listalo i dobilo hrskavu teksturu.

Punjenje i oblikovanje

Razvučeno testo isecite na jednake, male kvadratiće. U sredinu svakog kvadratića stavite po jednu kockicu gauda sira, a zatim pažljivo spojite ivice i formirajte kuglicu, vodeći računa da sir ostane potpuno zatvoren unutar testa.

Formiranje jelkice

Na pleh obložen papirom za pečenje ređajte kuglice jednu do druge, prateći oblik jelkice – od šireg donjeg dela ka vrhu ili obrnuto. Ovaj korak daje receptu posebnu prazničnu notu i čini ga vizuelno atraktivnim na svakoj trpezi.

Pečenje i završni detalji

Kada formirate jelkicu, pomoću četkice premažite kuglice otopljenim puterom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok ne dobije zlatno-rumenu boju. Po želji, nakon pečenja dodajte masline, grančice ruzmarina ili drugo začinsko bilje za dodatnu aromu i dekoraciju.

Ova jelkica od lisnatog testa pravi se brzo, izgleda efektno i gotovo uvek nestaje sa trpeze brže nego što ste očekivali.

Detaljan način pripreme možete pogledati i na linku ispod:

 

 

 
 
 
 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Katarina (@prepisirecept)

Zaljubljenik u hranu, kuvanje i male rituale oko stola, najviše volim da kuvam za bliske ljude. Kroz fotografiju i recepte delim ideje koje spajaju jednostavnost, prazničnu atmosferu i svakodnevnu inspiraciju. Po profesiji novinar, a po srcu food kreator, stojim iza Instagram stranice „Prepiši recept“, gde hrana priča svoju priču.

26.12.2025 16:50
 

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Nedeljni horoskop: 22.12.- 28.12.2025.

  • MEDENJACI TVRDI KAO KAMEN? Jedan sastojak koji svi zaboravljaju (a čini ih mekim 7 dana)

  • VELIKI GODIŠNJI HOROSKOP ZA 2026: Godina kada snovi postaju stvarnost

  • ČARAPE KOJE NE PUCAJU: Zašto treba da stavite hulahopke u zamrzivač večeras?

  • SVI SU POLUDELI ZA NJIMA: Guro afričke maske žele svi, a mi smo pronašli samo jedan originalni par

  • SLAVSKA DASKA" KAO IZ RESTORANA: Pravilo "3-3-3" za slaganje predjela

  • ŠTIKLE BEZ BOLA: Medicinski trik sa flasterom (da igrate do zore a ne završite bosi)

  • Odloži sve obaveze: 5 simptoma koji ukazuju da ti je ovog vikenda potreban odmor

  • Praznična jelkica od lisnatog testa sa sirom: Spremna za 20 minuta

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o
Scroll up