
Praznici su ono posebno doba godine kada kuhinja postaje srce doma. Iz rerne se šire poznati mirisi, stolovi se pune malim ritualima pažnje, a recepti se ne biraju samo po ukusu, već i po emociji koju nose. To su dani kada se jede sporije, deli više i kada i najjednostavniji zalogaj dobija posebnu čar.
U toj prazničnoj euforiji, među kolačima, slavskim specijalitetima i bogatim trpezama, svoje mesto pronalazi i ova jelkica od lisnatog testa sa gaudom – recept koji se sprema brzo, izgleda efektno i jednako oduševljava i decu i odrasle. Hrskava spolja, mekana i puna sira iznutra, savršena je za praznična druženja, kao predjelo ili topli zalogaj koji se jede „s nogu“, ali pamti dugo.
Sastojci:
500 g lisnatog testa
100 g gauda sira, isečenog na kockice
50 g putera, otopljenog
Priprema testa
Lisnato testo ostavite da se potpuno odmrzne, a zatim ga razvijte na pobrašnjenoj podlozi što tanje. Važno je da testo bude elastično i ravnomerno razvučeno, kako bi se tokom pečenja lepo listalo i dobilo hrskavu teksturu.
Punjenje i oblikovanje

Razvučeno testo isecite na jednake, male kvadratiće. U sredinu svakog kvadratića stavite po jednu kockicu gauda sira, a zatim pažljivo spojite ivice i formirajte kuglicu, vodeći računa da sir ostane potpuno zatvoren unutar testa.
Formiranje jelkice
Na pleh obložen papirom za pečenje ređajte kuglice jednu do druge, prateći oblik jelkice – od šireg donjeg dela ka vrhu ili obrnuto. Ovaj korak daje receptu posebnu prazničnu notu i čini ga vizuelno atraktivnim na svakoj trpezi.
Pečenje i završni detalji
Kada formirate jelkicu, pomoću četkice premažite kuglice otopljenim puterom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok ne dobije zlatno-rumenu boju. Po želji, nakon pečenja dodajte masline, grančice ruzmarina ili drugo začinsko bilje za dodatnu aromu i dekoraciju.
Ova jelkica od lisnatog testa pravi se brzo, izgleda efektno i gotovo uvek nestaje sa trpeze brže nego što ste očekivali.
Detaljan način pripreme možete pogledati i na linku ispod:
Zaljubljenik u hranu, kuvanje i male rituale oko stola, najviše volim da kuvam za bliske ljude. Kroz fotografiju i recepte delim ideje koje spajaju jednostavnost, prazničnu atmosferu i svakodnevnu inspiraciju. Po profesiji novinar, a po srcu food kreator, stojim iza Instagram stranice „Prepiši recept“, gde hrana priča svoju priču.

















NAJPOPULARNIJI Komentari