Da li vam uživanje u spremanju omiljenih jela pokvari i sama pomisao o čišćenju rerne? Dovoljno je da nekoliko puta zapostavite ovu obavezu i suočite se sa slojem prljavštine koji se jako teško uklanja. Sigurno ste puno puta poželeli da izbegnete naporno struganje masnoće i korišćenje agresivnih hemikalija. Rešenje postoji i iako liči na naučnu fantastiku ili magiju, odlično funkcioniše i dostupno je gotovo svima. U pitanju je piroliza rerne – revolucionarna funkcija koja će pećnicu očistiti umesto vas, lako i jednostavno.
Konačno možete da zaboravite na sate ribanja, iskrzane nokte i ispucale ruke. Vaša ugradna rerna i ploča postaće mesto novih kulinarskih inspiracija, ali bez borbe sa tvrdokornom masnoćom. Vreme utrošeno na čišćenje, napokon možete iskoristiti za korisnije aktivnosti i odmor. U nastavku teksta otkrivamo šta je rerna sa pirolizom i kako funkcioniše.
Šta je piroliza i kako funkcionišu rerne sa pirolizom?
Piroliza je hemijski proces razgradnje organskih materija na visokoj temperautiri bez prisustva kiseonika. Široko se primenjuje u različitim industrijama, a isti sistem rada se koristi i kod pećnica. Šta to praktično znači?
Piroliza razvija visoku temperaturu od 500 stepeni na kojoj sagorevaju sve masnoće i ostaci hrane, a potom se pretvaraju u pepeo. Na ovaj način je posao čišćenja rerne neuporedivo lakši. Umesto dugog ribanja, dovoljno je samo u nekoliko poteza pokupiti pepeo i obrisati unutrašnjost šporeta, odnosno pećnice.
Kao i svaka druga ugradna rerna, dimenzije rerne sa pirolizom su standardne i mogu se uklopiti u većinu kuhinjskih elemenata. Ipak, kako bi sve izgledalo lepo i skladno, poželjno je da pre kupovine uporedite dimenzije izabrane rerne sa prirolizom sa Vašom postojećom rernom ili prostorom u kuhinjskom elementu.
Kako se pokreće piroliza rerne?
Piriloza rerne se veoma jednostavno koristi, slično kao kada se uključuje program za pečenje. Pre nego što se pokrene program samočišćenja, važno je ukloniti sve plehove, rešetke i dodatke za kuvanje. Kada rerna bude potpuno prazna, dovoljno je samo da obrišete unutrašnju površinu rerne vlažnom krpom.
Među programima za pečenje primetićete specijalni program za samočišćenje ili pirolitičku funkciju. Najčešće postoje tri pirolitičke funkcije koje su prilogđene zaprljanosti pećnice. Za manje zaprljane rerne samočiščenje traje jedan sat. Kada u pećnici ima zakorele masnoće samočišćenje može da traje i do tri sata.
Nakon završetka procesa samočišćenja i hlađenja rerne sve što treba da uradite jeste da uklonite pepeo. U tu svrhu može da vam posluži krpa ili odgovarajući usisivač. Da biste uštedeli vreme i električnu energiju, program čišćenja možete uključiti odmah nakon spremanja hrane, dok je rerna još uvek topla. Ostaje još samo da uživate u ukusnim jelima i divite se blistavoj rerni.
Da li ugradna rerna sa pirolizom ima neke negativne strane?
Niko nije savršen, pa tako ni ugradna rerna sa pirolizom. Ipak, njena supermoć da se sama čisti prevazilazi sve nedostatke, koji su iz tog razloga prihvatljivi.
Potrošnja struje je veća prilikom pirolitičke funcije u odnosu na standardno pečenje. Međutim, pošto se piroliza rerne koristi jednom ili dva puta mesečno, to neće mnogo uvećati račun za struju.
Prilikom samočišćenja često se mogu javiti toplota, dim i neprijatni mirisi od sagorevanja masnoće. Ovaj izazov možete da rešite tako što ćete obezbediti dobru ventilaciju i provetravanje prostorije.
Visoka temperatura može da ošteti unutrašnje delove pećnice ako se suviše često koristi program za samočišćenje. Zato se preporučuje da pirolizu koristite najviše nekoliko puta mesečno, kako bi rerna imala predviđeni radni vek.
Rerna sa pirolizom – cena
Niko ne uživa u čišćenju zapeklе rernе, a vreme je danas zaista postalo najvrednij resurs. Zato ne možemo, a da se ne zapitamo: Na koji način ga trošimo? Ako pitate domaćinstva koja su već kupila rernu sa pirolizom, gotovo uvek ćete dobiti odgovor da je to bila jedna od najboljih investicija, kada su kuhinjski aparati u pitanju.
Iako je cena ovakvih rerni nešto viša u odnosu na standardne, nema te cene koja može da plati činjenicu da ne morate sami da je perete. Ukoliko vam je budžet skromniji, razmotrite manje poznate brendove koji će kvalitetnom i funkcijama zadovoljiti sve vaše potrebe. U zavisnosti od modela i brenda, uz pirolizu dobijate još mnogo naprednih i korisnih programa za pečenje, a neke od njih koriste i profesionalni kuvari.
Korisne informacije: Najčešća pitanja i odgovori
Koliko često je potrebno koristiti pirolitičku funkciju?
Koliko često se rerna čisti zavisi od toga koliko često se koristi. U prosečnom domaćinstvu, sasvim je dovoljno koristiti pirolizu jednom mesečno. Svakako, od stanja pećnice zavisi da li je potrebno ređe ili češće čišćenje od ove opšte preporuke.
Da li je piroliza opasna po zdravlje?
Sigurno se pitate da li piroliza zbog svoje snage i efikasnosti ima štetne uticaje po zdravlje? Pirlotička funkcija spada u red termolize – prirodnog razdvajanja hemijskih elemenata na visokoj temperaturi. Budući da je u pitanju potpuno prirodan proces, ne postoji opasnost od hemikalija ili zračenja bilo koje vrste.
Da li pirolitička funkcija rerne loše utiče na kuhinjske elemente?
Iako se razvija visoka temperatura, priolitička rerna je odlično izolovana, tako da zadržava svu toplotu. Iz tog razloga, vrelina ne može da ošteti nijedan kuhinjski element, pa čak ni onaj u koji je ugrađena.
Koliko često je potrebno koristiti pirolitičku funkciju?
Koliko često se rerna čisti zavisi od toga koliko često se koristi. U prosečnom domaćinstvu, sasvim je dovoljno koristiti pirolizu jednom mesečno. Svakako, od stanja pećnice zavisi da li je potrebno ređe ili češće čišćenje od ove opšte preporuke.
Da li je piroliza opasna po zdravlje?
Sigurno se pitate da li piroliza zbog svoje snage i efikasnosti ima štetne uticaje po zdravlje? Pirlotička funkcija spada u red termolize – prirodnog razdvajanja hemijskih elemenata na visokoj temperaturi. Budući da je u pitanju potpuno prirodan proces, ne postoji opasnost od hemikalija ili zračenja bilo koje vrste.
Da li pirolitička funkcija rerne loše utiče na kuhinjske elemente?
Iako se razvija visoka temperatura, priolitička rerna je odlično izolovana, tako da zadržava svu toplotu. Iz tog razloga, vrelina ne može da ošteti nijedan kuhinjski element, pa čak ni onaj u koji je ugrađena.
Rerne sa pirolizom iskustva: da li je pirolitička pećnica dobar izbor?
Ako uporedite sve pozitivne i negativne strane piroliza rerne, pročitate iskustva sa foruma ili pitate poznanike koji koriste ovaj uređaj, odgovor će biti uvek isti. Pećnice sa pirolizom su pravi izbor jer će vam značajno olakšati proces spremanja hrane i skratiti vreme provedeno u kuhinji.
Više nećete morati dugo i naporno da stružete masnoću i druge ostatke hrane, pitajući se da li ste se izborili sa svakim delom rerne. Više ne morate da koristite agresivna hemijska sredstva za pranje, a potom da trošite vreme na ispiranje rerne i oporavak oštećene kože ruku.
Sve one male nesavršenosti, vrlo lako se rešavaju. Visoku temperaturu, dim i neprijatne mirise možete da neutrališete aspiratorom ili dobrom ventilacijom prostorije.
Ako ste ikada osetili odbojnosti prema čišćenju rerne, krajnje je vreme da posetite radnju bele tehnike i razmislite o kupovini piroliza rerne. Jedno je sigurno – oslobodićete se napora i truda oko dosadnog čišćenja i dobiti veću inspiraciju za spremanje najukusnijih jela. Što je najbolje, imaćete mnogo više vremena koje možete posvetiti ljudima i stvarima koje volite jer će pirolitička funkcija uvek očistiti pećnicu umesto vas.
Tekst piše: Borko Škoro
NAJPOPULARNIJI Komentari