Ukoliko ste ljubitelj zdravih i ukusnih obroka od piletine, ili pak od ćurećeg mesa, onda imamo savršenu ideju koju će vaše kulinarske sposobnosti odmah nakon što pročitate ovaj recept sprovesti u delo. Kako vam zvuči sočna pita sa seckanom piletinom, kremastim sosem i povrćem?
Sigurni smo da vam zvuči odlično, a koji je recept za ovu pileću pitu, saznajte u nastavku.
NE PROPUSTITE: Jesenji smoothie - čoko badem i american pie
Potrebno vam je:
Za testo:
320 g namenskog brašna
1 supena kašika šećera
1 kafena kašičica soli
230 g putera iz frižidera koji je naseckan na komadiće
125 ml hladnog punomasnog mleka
1-2 supene kašike hladne vode
1 umućeno jaje za premazivanje
Za fil:
60 g putera
80 g crnog luka iseckanog na kockice
2 šargarepe srednje veličine iseckane na kriške
1 celer takođe iseckan na kriške
5o g namenskog brašna
1 kafena kašičica majčine dušice
2 čena belog luka sitno seckanog
1 supena kašika mlevenog svežeg peršunovog lista
1 kafena kašičica soli
pola kafene kašičice crnog bibera
300 ml pileće supe
120 ml milerama ili pavlake
400 g seckane pečene piletine ili ćuretine
130 g smrznutog graška
Foto: twopeasandtheirpod.com
Umesite prhko testo, tako što ćete u činiji prvo pomešati suve sastojke - brašno, šećer i so, sa komadićima putera, pa ćete to sve dobro umesiti rukom, odnosno usitniti i sjediniti sastojke sve dok ne dobijete pahuljastu masu, koju ćete potom ostaviti u frižideru narednih dvadeset minuta.
Kada je izvadite iz frižidera, dodajte ohlađeno punomasno mleko. Treba da dobijete testo koje se ne lepi za prste, ukoliko je pak suviše suvo, dodajte jednu do dve supene kašike hladne vode.
Podelite testo na dva dela, koja ćete oblikovati kao pljosnate diskove koje ćete staviti u plastične kese za zamrzivač i odložiti ih u frižider dok pravite fil za pitu.
Foto: afternoon-espresso.com
Za fil je potrebno prvo da istopite puter na srednje jakoj temperaturi, zatim dodajte luk, šargarepu, beli luk i celer, i dinstajte dok povrće ne postane mekano i staklasto. Zatim dodajte sve začine, brašno, pileći bujon, kao i mileram ili pavlaku. Mešajte sve vreme kako ne bi ostale grudvice od brašna, i ostavite fil da krčka narednih 10 minuta na blagoj temperaturi, sve dok smesa ne postane zgusnuta.
U smesu dodajte iseckano pleće ili ćureće meso koje je pretkodno ispečeno, kao i smrznuti grašak.
Izvadite testo iz frižidera, pobrašnjavite podlogu i razvucite oklagijom oba diska prema veličini kalupa za klasičnu američku pitu, tako da kore za centimetar budu šire od kalupa. Testo treba da bude debljine pola centimetra.
Stavite donju koru od testa u kalup koji ste prethodno namazali puterom, sipajte i ravnomerno raspodelite fil, poklopite ga gornjom korom koju ćete sa prvom spojiti na krajevima prstima. Ne zaboravite da donju koru na nekoliko mesta izbušite viljuškom, kako bi strujao vazduh.
Foto: challengedairy.com
Premažite pitu umućenim jajetom.
Stavite pitu u rernu koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni C, i pecite je narednih 45 minuta, odnosno dok kora ne dobije lepu rumenu boju.
Ostavite pitu da se prohladi 10-ak minuta, isecite je na parčiće i možete je služiti. Prijatno!
Foto: twopeasandtheirpod.com
NE PROPUSTITE: Aromatični hleb sa maslinovim uljem i ruzmarinom
Možete vi to same!
Naslovna foto: twopeasandtheirpod.com
NAJPOPULARNIJI Komentari