Sezona sladoleda traje uveliko. Niko im ne može odoleti, ni mladji ni stariji.
Ukoliko ste veliki obožavatelj ove poslastice a želite da se hranite malo zdravije i da pritom izbegnete unos aditiva, šećera, veštačkih zaslađivača i boja, onda je najbolje da ovu poslasticu napravite sami, sa što prirodnijim sastojcima.
Osnova ovih sladoleda su zrele, prethodno smrznute banane, naseckane na kolutove. Od ostalih sastojaka može se dodavati sveže voće, smrznuto voće, jezgrasto ili suvo voće, po želji, kao i dodaci poput cimeta, kakaa, rogača, kokosovog brašna, a od zaslađivača med, maltex, agava sirup,stevia…zatim gušći jogurt npr.grčki.
Ovo je 5 recepata za zdrave, prirodne sladolede bez veštačkih dodataka, šećera.
Pročitajte - Recept za kapri kolač - kremasto uživanje
1. Višnja - zrele banane 2 kom., grčki jogurt 1 manje pakovanje i 1 šolja višanja. Bananu prethodno iseći na kolutove i zamrznuti dan ranije, zatim izblendirati da se napravi kremasta masa, dodati jogurt, višnje i cimet po želji i izblendirati još malo. Posuti seckanim bademima.
2. Čoko - zrele banane 2 kom,1 supena kašika kakaa, 2 supene kašike rogaca,1 supena kašika meda. Postupak isti kao i kod prethodnog. Posuti na kraju seckanim lešnicima ili narendati crnu čokoladu.
3. Jagoda - 2 banane,jagode 1 solja,grcki jogurt manje pakovanje. Voce iseckati I zamrznuti dan ranije,izblendirati I dodati jogurt.Na kraju posuti cimet I sitno seckane sveze jagode.
Pročitajte - Kremasti OREO sendvič CHEESECAKE (video recept)
4.Banana -banane 2 kom. zamrznute, sok od ceđene narandže i 2 supene kašike suvog grozđa i brusnice. Banane izblendirati,a suvo grozđe i brusnice marinirati u soku od pomorandže 15-ak minuta, dok ne nabubri i preliti preko sladoleda od banane.
Mogu se dodati listići blanširanog badema.
5.Kruška - banane 2 komada zamrznute, 2 breskve oljuštene, to dobro izblendirati a crnu čokoladu ( 70% ) otopiti i preliti preko toga.
Ovi sladoledi su vrlo jednostavni za pravljenje a i vrlo ukusni, probajte neku od ovih kombinacija ili napravite svoju, i uživajte u predstojećim toplim danima.
Možete vi to same!
Autor teksta: Anita Alterov - nutricionista
Kontakt: anita.alterov@gmail.com
Posetite i Aninu Facebook stranicu: Savetovalište za zdravu ishranu Alterov
NAJPOPULARNIJI Komentari