foto: www.huffingtonpost.gr
Čistoća frižidera je ključan faktor u zaštiti vašeg i zdravlja vaše porodice!
U frižideru držimo hranu koju unosimo u organizam i ako nije održavan na pravi način, u frižideru lako mogu da se razmnože bakterije i buđi koje mogu da ugroze zdravlje svih ukućana - stvore probleme sa digestivnim traktom, izazovu infekcije i pokvare hranu!
Frižider je plodno tle a razvoj različitih mikroorganizama, ma koliko bio nov ili tahnološki napredan. Iako u frižideru vladaju niske temperature postoje bakterije i mikroorganizmi otporni i na tih 5-10oC. Još kad tome dodate prisustvo hrane kao što je meso, mlečni proizvodi, riba, ali i povrće i voće, zatim vlagu koja se stvara, odsustvo svetlosti i svežeg vazduha, postaje jasno zašto frižider može da postane leglo zaraze.
Jednom kada se pojave bakterije i buđ se jako brzo razmnožavaju i lako dopiru i do vaše hrane. Zato je neophodno da frižider redovno i temljno čistite! U današnjem postu otkrivamo vam kako!
1. Temeljno čišćenje - Temeljno čišćenje frižidera, ali i zamrzivača je prvi korak ka očuvanju zdravlja vaše porodice. Isključite dotok struje, pa zvadite svu hranu iz frižidera i zamrzivača. Ako se u zamrzivaču uhvatio led, ostavite ga da se otopi, pa čistom krpom pokupite svu vlagu. Zatim belim sirćetom u koje ste sipali malo limunovog soka koristeći čistu krpu DETALJNO i TEMELJNO prebrišite sve površine u frižideru. Posebnu pažnju posvetite prevojima gde mogu da zapadnu sotaci hrane. Sirće i limun će uništiti sve buđi koje su se pojavile. Zatim, uzmite hidrogen peroksid pa još jednom pređite sve površine. Ovaj korak će uništiti sve bakterije.
Ostavite da se frižider i zamrzivač potpun osuše, pre nego što vratite hranu unutra. Kada to radite pobrinite se da su sva pakovanja čista, bez ostatak hrane na njima.
foto: www.purezza.pl
2. Čistka hrane - Redovno iz frižidera izbacujte pakovanja hrane kojima je istekao rok i narminice koje dugo stoje pa su počele da menjaju boju i izgled. Sirovo meso u frižideru ne sme da stoji duže od jednog dana. Imajte na umu da su sve namirnice životinjskog porekla sasvim sigurno već kontaminirane u procesu proizvodnje i pakovanja i zato bi trebalo brzo da ih utrošite. Ostatke kuvanih jela u frižideru smete da držite najviše 4 dana.
Što se tiče namirnice u zamrzivaču - one mogu da stoje duži vremenski period, ali treba da znate da sa vremenom gube ukus i dobijaju šmek zamrzivača. Zato gledajte i da njih brzo trošite.
foto: www.fitforfun.de
3. Zaštite hranu - Najbolji način da čuvate hranu u frižideru jeste da koristite poželjno je staklene, ali dolaze u obzir i plastične posude sa poklopcem! Ovo se posebno odnosi na namirnice životinjskog porekla. Smeštene u staklene posude sa poklopcem, duže će zadržati svežinu i biće teže dostupne bakterijama i buđi. Čak i ako nemate poklopac, potrudite se da hranu bar poklopite tanjirom ili iskoristite samolepljivu foliju. Povrće držite u pregradi predviđenoj za ovaj tip namirnica i poželjno je da svako povrće ima svoju pregradu.
foto: blog.sterilite.com
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari