Kupovni deterdženti za pranje sudova možda jesu efikasni i možda zaista sa jednom kapi možete oprati ceo set tanjira za 12 osoba, ali da li ste se zapitale koliko su bezbedni po vaše zdravlje?
Odgovor je baš onakav kakav ne biste volele da čujete - NE, nisu bezbedni!
Koncentracija hemijskih sastojaka takvog deterdženta je ogromna, a najgore od svega je to što se jako teško spira sa posuđa, čak i u vrućoj vodi.
Od ovih hemijskih sredstava strada ne samo koža ruku već i zdravlje, jer putem posuđa, pa preko hrane ovi sastojci dospevaju u vaš orgaizam, a ovakav „dodatak ishrani“ ništa dobro ne obećava.
Sve više ljudi počalo je da razmišlja o bezbednosti upotrebe popularnih proizvoda. Na sreću, postoje zaboravljeni recepti, koji zamenjuju ta kupovna sredstva, a daleko su bezbednija po zdravlje kako vas tako i vaših ukućana.
Osim toga, tu je i ekološka strana cele priče, jer upotrebom ovih alternativnih sredstava doprinosite i očuvanju prirode!
Otkrivamo vam recept za pravljenje prirodnog sredstva za pranje kako posuđa, tako i za održavanje kuhinjskih elemenata, sudopere i lavaboa, pločica u kupatilu, kade i WC šolje.
Sadrži samo 3 sastojka, apsolutno je bezbedno za ljudsko zdravlje, ne izaziva alergiju i pravi se jako jednostavno.
Potrebni sastojci:
50-60g domaćeg ili dečjeg sapun,
150 ml vruća voda,
2 kašike sode bikarbone,
Nekoliko kapi eteričnog ulja (po želji)
Priprema:
Izrendajte sapun, prelijte ga vrućom vodom i mutite 3-4minuta (ručnom mutilicom, mikserom ili u blenderu) dok smesa ne postane penasta i sapun u potpunosti ne rastopi u vodi. Dodajte sodu bikarbonu i opet dobro promešajte. Kao rezultat dobijećete nežnu pastu, koja liči na sufle. Po želji možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja za prijatniji miris.
Ova pasta odlično pere sudove, lavabo, kadu, skida masnoću, a pločice sijaju kao nove.
U pastu možete dodati slačicu u prahu (prodaje se u radnjama zdrave hrane) i sobiti odlično sredstvo za rastvaranje tvrdokorne masnoće. Ako je koristite stavite je u smesu u razmeri sa sodom 1:1 (pola sode, pola slačice). Ako dodajete slačicu, vode ide malo više, ali sve regulišete u procesu pripreme. Bitno je da dobijete kremastu smesu.
Možete vi to same!
Fotografije: fromfaye.com, gettyimages.com
NAJPOPULARNIJI Komentari