Hrono dijeta je režim ishrane zasnovan na hronobiološkom principu (vrsti, iskoristljivosti i vremenu skladištenja namirnica, otpuštanja rezervi/viška masti, itd) osnovan od strane dr.Alain Delabos-a.
Jednostavno rečeno, svakom čoveku je potrebno da koristi odredjene vrste namirnica u različita doba dana, da bi njihova iskoristljivost za stvaranje energije bila najveća, a stvaranje otpadnog materijala pri tom najmanja.
Ako želite da oslabite treba da prilagodite svoj plan ishrane prema fluktuacijama telesnog metabolizma u toku dana.
Principi hrono ishrane:
Prioriteti u dnevnom rasporedu obroka su na doručku i ručku, koji su i najčešće zanemarivani obroci.
• Obavezno je jesti ujutru.
• Izmedju svakog obroka trebalo bi da prodje najmanje 3, a idealno je 4 sata.
• Obavezno je jesti samo odredjenu vrstu namirnica u odredjeno vreme u toku dana.
• Ne postoje ograničenja u količini unosa hrane.
• Zabranjen je unos svih pića koja sadrže veštačke zasladjivače.
• Ne preporučuje se kombinovanje proteina i ugljenih hidrata za ručak i večeru.
• Zabranjene su sve vrste « grickalica » izmedju obroka.
• Voće se ne jede ujutru.
• Slatkiši se ne smeju jesti uveče.
• Testenina se ne sme jesti uveče (paste, pica, hleb..).
• Hleb, testenine i skrobna povrća (krompir) se jedu najkasnije do 15 časova.
• Kravlje mleko nije dozvoljeno.
Da bi hrono nutritivni režim dao najbolje rezultate, potrebno je obaviti testiranje netolerancije na hranu.
Uslovi za pravilan režim:
Najmanje 2 nedelje iz ishrane izbaciti
1. Sve vrste slatkiša.
2. Mleko i mlečne proizvode (sir, jogurt).
3. Sve vrste alkoholnih pića.
Izuzeci:
1. Džem za dijabetičare.
2. Kiselo mleko 2-4 puta nedeljno.
3. Limunada bez šećera.
4. Suve smokve.
Doručak je glavni obrok, on uključuje adipocite za otpuštanje rezervi (izbacivanje viška masti/mršavljenje), ukoliko niste spremni da uvedete doručak, ne možete primeniti hrono režim. Doručak bi trebalo da traje 30minuta i da ne bude kasnije od 11 ujutru.
Primeri jelovnika (odnose se na period posle 2 nedelje restrikcija, i potrebno je uskladiti ih sa listom namirnica po testu intolerancije na hranu):
1. Tostiran hleb + puter + kiselo mleko, i tostiran hleb + puter + džem bez šećera
2. Palenta sa feta sirom ili kravljim mladim sirom, kiselo mleko.
3. Pržena jaja (ukoliko ih je više ukloniti žumanca, nedeljno je dozvoljeno 4 žumanca) + pržena/sveža šunka + paradajz + sir + kiselo mleko, čaj, ili kafa.
4. Musli + voćni jogurt.
5. Tost sa puterom + šunka +žuti sir + kiselo mleko + krastavac.
6. Kifla od heljdinog ili kukuruznog brašna + kiselo mleko 2.8 ili 3.2% masti.
7. Kajmak + tost + 1-2 tvrdo kuvana jaja (ostala bez žumanca) + kiselo mleko + paradajz.
8. Proja sa sirom.
9. Pita na plotni (kore za gibanicu premazati mućenim jajima i mladim sirom, uviti i ispržiti na malo ulja).
10. Gibanica + kiselo mleko.
Praška šunka, pileće i ćureće grudi, i pečenica su dozvoljene. Viršle, paštete sa velikom količinom aditiva nisu.
Ručak:
Obavezno izbegavati desert najmanje 2 sata nakon ručka.Idalno vreme ručavanja između 13-15h.
Primeri jelovnika:
1. Pileća supa (bez testenine) sa dosta peršuna + piletina iz supe sa senfom i/ili renom + sveža rendana šargarepa začinjena sokom od limuna.
2. Kuvani mladi kupus (šargarepa, celer, malo ljute paprike) sa junetinom.
3. Dinstano pileće belo meso + paprika + beli luk + zelena salata sa balzamikom i začinskim uljem.
4. Testenina sa paradajzom i bosiljkom + zelena salata.
5. Musaka od paprika.
6. Šnicla sa povećem i salatom.
7. Piletina sa limunom + zelena salata sa začinima.
8. Čorba od karfiola ili brokola + teletina sa mladim povrćem.
9. Musaka od pečuraka + kupus salata.
10. Pljeskavica + grilovano povrće + salata.
11. Rižoto sa pečurkama.
Užina: Idealno vreme 16-18h.
Sve vrste voća (prema testu intolerancije), crna čokolada, integralni keksa sa čokoladom/sušenim voćem, voćni jogurt, badem, lešnik, voćna salata sa šlagom od slatke pavlake. Sve vrste napitaka bez dodatog šećera: čaj, kafa, sokovi.
Večera:
Idealno vreme oko 19h ili kasnije ali ne zaspati 2h nakon večere.
1. Tunjevina sa mešavinom salata (zelena, radič, malo rukole, hrastov list, preliti balzamikom i bosiljkom)
2. Oslić fileti + brokoli sa belim lukom + salata od blitve.
3. Grilovano belo meso + mešavina salata + rendana šargarepa.
4. Pileća salata sa avokadom (zelena salata, paradajz, ljuta paprika, začiniti i preliti limunovim sokom)
5. Burger od mlevenog mesa (ćuretina, piletina, ili junetina) + salata
Podelite ovaj tekst sa prijateljima!
NAJPOPULARNIJI Komentari