Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • Novogodišnja dekoracija: šta sve možeš da kupiš do 2000 dinara?

  • Praznični dezert koji se ne peče, a ceo komšiluk traži recept

  • Trik sa čarapama koji koriste stilisti poznatih (da noge izgledaju tanje i duže)

  • CRVENI KARMIN za praznike: Trik u 3 sloja koji koriste šminkeri (da ne ostavljate tragove na čaši)

  • Jedan jedini za zimu: parfem za kojim se svi okreću

Recepti

Karbonara i vino: spisak najboljih vina za uparivanje

Osnovno italijansko jelo, širom sveta poznato po svojoj kremastoj teksturi i prijatnim ukusima - karbonara je jednostavno, ali preukusno jelo. Tradicionalno se pravi od žumanca, guancijala (sušenog svinjskog obraza), pecorino sira i crnog bibera, sveprisutna je u tratorijama širom Rima. Karbonarin bogat i kremasti sos predstavlja izazov i priliku kada je u pitanju uparivanje vina. Vino mora da se kombinuje sa kremastim sosom, zalogajem crnog bibera, hrskavim guancijaleom, slatkoćom žumanca i celokupnim ukusom jela.

 

Poreklo jela od testenine nije sasvim jasno, ali se sugeriše da je to bio stari recept, verovatno stvoren kao obrok za radnike koji su prenosili ugalj, poznate kao "Carbonari". Druge priče povezuju njegovo poreklo sa Rimom, gde ga je kuvar prvi pripremio za američku i italijansku vojsku 1944. Bez obzira na poreklo, karbonara obilazi ceo svet i postaje omiljena, pored bolonjeza.

Vina koja se savršeno slažu sa karbonarom

Franciacorta vino

Franciacorta je penušavo vino iz Lombardije u severnoj Italiji. Slično šampanjcu, koristi „tradicionalnu metodu“ za vinifikaciju u boci, a takođe koristi grožđe Chardonnay i Pinot Noir. Sa delikatnim ukusima, svežim aromama i osvežavajućom kiselinom, Franciacorta se dobro slaže sa svilenkastom teksturom karbonare i bibernim ukusima. Nikada ne možete pogrešiti ako uparite prženu ili kremastu hranu sa penušavim vinima - mehurići pomažu da se očisti nepce između zalogaja i stvori prijatan kontrast sa slatkim jelima. Obavezno probajte ovo divno gastronomsko iskustvo.

Fiano di Avellino

Belo vino potiče iz vulkanskog tla i mediteranske klime Kampanije, Fiano di Avellino je jedno od omiljenih. Poznato po svojoj živoj kiselosti i elegantnoj strukturi, ovo vino nudi svežinu sa mineralnim notama i složenim bukeom. Možete uživati u aromama tostiranih lešnika, začina i cvetnih naznaka koji se dobro slažu sa kremastom teksturom karbonara testenina.

Slično, Greco di Tufo, sa malo izraženijom mineralnošću i nagoveštajima kruške, kajsije i badema, ima slične osvežavajuće i mineralne karakteristike. Oba vina su odlična za karbonaru, pomažući da se probije kroz bogatstvo kremastog sosa.

Soave

Soave, sa svojom nežnom kiselinom i mineralnim tonovima, dopunjuje bogatu i kremastu teksturu karbonara testenina, osvežavajući nepce između zalogaja. Poreklom sa slikovitih obronaka regiona Veneto u Italiji, ovo vino se slavi po svojoj svestranosti i ravnoteži, što ga čini idealnim spojem za složenost karbonare. Napravljen od grožđa Garangnega, njegove voćne aromatične note dinje, jabuke, kruške i citrusa se lepo slažu sa guancijaleom i kontrastiraju ukusu jela. Soave je elegantan i nenametljiv: probajte ga sledeći put kada vam zatreba raznovrsno belo vino na vašoj večeri.

Više o vinima, Italiji i jelima, čitajte na The Italy Edit

Podelite ovaj tekst sa prijateljima, i organizujte večeru! smiley

13.09.2024 20:36
 

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Trik sa čarapama koji koriste stilisti poznatih (da noge izgledaju tanje i duže)

  • Nedeljni horoskop: 15.12.-21.12.2025. Veliki kosmički RESET

  • Čvrste i moderne patike koje vas neće razočarati – pročitajte kojim brendovima vredi verovati!

  • FINANSIJSKI BAKSUZ: Tri stvari koje NE SMETE da radite u kući posle 18h (ako želite da vam 2026. bude bogata)

  • TAJNA SAVRŠENOG RUČKA: Dodatak od 20 dinara koji svaki pasulj, sarmu ili paprikaš pretvara u gala ručak

  • 3 poklona koja NIKAKO ne smete uneti u kuću (veruje se da donose svađu i suze)

  • Tri stvari koje roditelji NIKADA nisu smeli da vas nauče o novcu

  • TEST INTELIGENCIJE NA PORODIČNOM RUČKU: Ako vas pitaju "Kad će udaja/deca?", odgovorite OVO

  • PSIHOLOZI KAŽU: Rečenica koju treba da kažete kada vas neko 'spusti' ili uvredi

  • VAŽI SAMO U DECEMBRU: Pet luksuznih detalja (ispod 1000 dinara) zbog kojih izgledate kao da ste se vratili sa Maldiva

  • Lek za nesanicu koji znaju samo Japanke – Jedan trik koji vas uspava za 90 sekundi (Bez tableta)

  • CRVENI KARMIN za praznike: Trik u 3 sloja koji koriste šminkeri (da ne ostavljate tragove na čaši)

  • RUKE VAM DODAJU 10 GODINA: Sastojak iz kuhinje koji briše tamne fleke

  • Zašto se parovi najviše svađaju pred praznike i 3 rečenice koje smanjuju tenziju

  • RUSKI DOKTORI SE KUNU: "Zlatna voda" koju treba da popijete pre odlaska na SLAVU (sprečava nadimanje i mamurluk)

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o
Scroll up