Crna čokolada je mnogo više od ukusne poslastice. Tamna i mistična, poput magije privlači sladokusce svih generacija.
Omiljena još od vremena drevnih civilizacija Asteka i Maja, može vam podići raspoloženje u samo nekoliko trenutaka, a takođe i poboljšati zdravlje srca.
Međutim, pravi poznavaoci čokolade vole je zbog njenog bogatog ukusa i kvaliteta.
Crna čokolada dobija svoj karakterističan ukus od kakaoa, i što je veći procenat kakaoa, to je čokolada boljeg kvaliteta. Visok sadržaj kakaoa takođe doprinosi intenzivnijem i bogatijem ukusu.
U ovom članku analiziramo zašto bi crna čokolada trebalo da bude deo vaše ishrane, istražujući njene izuzetne nutritivne vrednosti koje mogu poboljšati vaše opšte zdravlje i blagostanje.
Autor teksta: Anđelka Dimić, profesor ruskog jezika, SEO Copywriter/Content Writer
Crna čokolada i čokolada za kuvanje
Pro tip : Da li ste znali da crna i čokolada za kuvanje nisu isto?
Razlika je u količini kakaoa u ovim proizvodima. U crnoj čokoladi sadržaj kakaoa je 40-55%, ponekad čak i do 90-99%, a u čokoladi za kuvanje ga je znatno manje(35%).
Što je više kakao zrna u čokoladi, ona sadrži manje šećera, i zdravija je za organizam.
Čokolada za kuvanje ne sadrži masti i šećere, i nije toliko nutritivno bogata. Ali zato kolačima i tortama daje nezamenljiv ukus.
Dakle, hajde da pogledamo šta to crnu čokoladu čini malom, ali moćnom saveznicom našeg zdravlja!
1. Crna čokolada je odličan izvor antioksidanasa
Crna čokolada je bogata antioksidansima kao što su flavanoli i polifenoli. Ovi antioksidansi su jedinjenja u nekim namirnicama koja mogu pomoći u sprečavanju oštećenja tkiva i ćelija u našem organizmu.
Potencijalne antioksidativne prednosti crne čokolade sada su ubedljive u mnogim studijama. Jedno istraživanje je pokazalo da kakao i crna čokolada imaju veću antioksidativnu aktivnost od voća kao što su borovnice, šipak i acai bobice.
2. Flavanoli u crnoj čokoladi mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja
Flavanoli su grupa jedinjenja koja se nalaze u mnogim biljkama i napicima, kao što su čaj i vino. Veoma su korisni za zdravlje srca. Istraživanja Klinike Klivlend (Clivelend, Ohio, USA) pokazuju da flavanoli mogu sniziti krvni pritisak i poboljšati dotok krvi u srce i mozak. Ovo pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Međunarodni časopis za kardiologiju (International Journal of Cardiology) predstavio je 2007. godine iznenađujuće rezultate istraživanja u kome su učestvovale dve grupe učesnika. Jedna grupa je jela crnu čokoladu bogatu flavonoidima, a druga grupa je jela belu čokoladu bez flavonoida svaki dan tokom dve nedelje. Rezultati su pokazali da crna čokolada poboljšava cirkulaciju krvi kod odraslih, dok bela čokolada nema zdravstvene koristi.
3. Crna čokolada povećava nivo dobrog holesterola i štiti LDL od oksidativnog stresa
Konzumiranje crne čokolade može imati pozitivan efekat na ključne faktore rizika za kardiovaskularne bolesti, potencijalno pružajući zaštitu od visokog holesterola. Nedavne studije su otkrile da su učesnici koji su konzumirali tamnu čokoladu obogaćenu flavanolikopenom doživeli značajno smanjenje ukupnog holesterola, LDL („lošeg“) holesterola i triglicerida.
Neki tipovi LDL holesterola mogu da se promene kada reaguju sa slobodnim radikalima u telu. Ova promena, nazvana oksidacija, čini LDL čestice reaktivnim. Ovo može dovesti do oštećenja tkiva našeg organizma, kao što je obloga srčanih arterija.
Logično je da kakao smanjuje nivo LDL koji je sklon oksidaciji. Kakao je bogat snažnim antioksidansima. Oni ulaze u krvotok i štite lipoproteine od oksidativnog stresa.
Flavanoli u crnoj čokoladi takođe mogu pomoći u smanjenju insulinske rezistencije. Ovo je još jedan uobičajeni faktor rizika za neka medicinska stanja, kao što su bolesti srca i dijabetes.
4. Crna čokolada smanjuje stres
Šta prvo uradite kada se suočite sa stresnom situacijom? Ako ste kao većina ljudi, posegnete za čokoladicom da se smirite. Da, tamna čokolada može biti naučno podržano rešenje za smanjenje stresa.
Nekoliko istraživanja potvrdilo je ovu činjenicu.
Na primer, studija iz 2014. pokazala je da konzumiranje samo 40gr. crne čokolade dnevno smanjuje nivo stresa kod žena za samo dve nedelje. Ovo je jedan od razloga zašto se crna čokolada često naziva hranom za podizanje raspoloženja.
5. Crna čokolada poboljšava funkciju mozga
Neke studije su pokazale da flavonoli u crnoj čokoladi mogu poboljšati protok krvi u mozgu. To znači da mogu pomoći u lečenju kognitivnih poremećaja kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.
Američki naučni časopis The Journal of Nutrition objavio je studiju 2009. godine, u kojoj se pokazalo da konzumiranje hrane kao što su čokolada, vino i čaj poboljšava funkciju mozga.
Rezultati studije objavljeni u časopisu Neuroscience & Biobehavioral Reviews potvrdili su da se flavanoidi iz čokolade sakupljaju u delovima mozga odgovornim za pamćenje i učenje. Ovo je značajno otkriće koje svedoči o važnosti flavanoida za pravilno funkcionisanje i povezivanje neurona u mozgu.
Crna čokolada – kalorije
Kalorije u crnoj čokoladi čine je energetski bogatom namirnicom. U pakovanju od 100 gr. crne čokolade (sa najmanje 70% kakaoa) nalazi se oko 539 kalorija.
Od toga proteina 6 grama, masti 35 grama, ugljenih hidrata 48 grama.
Od ostalih hranljivih sastojaka, u crnoj čokoladi se nalaze i minerali kao što su: magnezijum, gvožđe, kalijum, fosfor, cink i selen. To su važni elementi neophodni za normalno funkcionisanje mnogih procesa u organizmu.
Zaključak
Iako postoje jaki dokazi o zdravstvenim prednostima crne čokolade, važno je biti oprezan. Svakodnevno konzumiranje previše čokolade i dalje može dovesti do preopterećenja kalorijama i prejedanja.
Umesto toga, uživajte u jednom ili dva komada čokolade posle večere, i obavezno odvojte malo vremena da uživate u svakom zalogaju.
Sve u svemu, izaberite kvalitetne opcije – crna čokolada sa sadržajem kakaa od 70% ili više. Prijatno!
NAJPOPULARNIJI Komentari