Puže sa cimetom su pravile naše bake, a ako nemate vremena da tražite staru svesku sa receptima mi smo tu da vas podsetimo kako izgleda način pripreme. Reč je o više puta isprobanom receptu za mekane puže sa cimetom, koje vam mogu ulepšati radni ponedeljak.
Pa, krenimo redom!
NE PROPUSTITE: Kolačići sa puterom od kikirikija!
Sastojci za testo:
- 500 g brašna
- 250 ml mleka
- 100 g šećera
- 100 g neslanog kvasca
- 2 jaja
- 100 g neslanog kvasca
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica vanilin šećera
Sastojci za punjenje:
- 200 g neslanog kvasca
- 100 g šećera
- 2 kašike cimeta u prahu
- 50 g suvog grožđa (opciono)
Sastojci za preliv:
- 1 jaje
- 2 kašike mleka
Način pripreme:
Umutite mleko, šećer, kvasac, jaja, kvasac, so i vanilin šećer u velikoj posudi. Dodajte brašno postepeno, mešajući sve vreme dok se ne formira meko testo. Prekrijte posudu krpom i ostavite da odstoji 1-2 sata na toplom mestu, dok se testo ne udvostruči u veličini.
U međuvremenu, pripremite punjenje tako što ćete pomešati neslani kvasac, šećer i cimet u prahu. Ako želite, možete dodati i suvo grožđe.
Kada se testo udvostruči, premesite ga na pobrašnjenoj površini i razvaljajte u pravougaonik debljine oko 1 cm. Ravnomerno rasporedite punjenje preko testa, ostavljajući prazan prostor od oko 1 cm sa jedne duže strane.
Počevši od duže strane s punjenjem, pažljivo urolajte testo u čvrst rol, povlačeći prema unutra dok se rol ne zatvori. Sa oštrim nožem, isecite rol na šnite debljine oko 2 cm.
Postavite šnite na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući dovoljno prostora između njih da narastu. Prekrijte krpom i ostavite da odstoje još 30 minuta na toplom mestu.
U međuvremenu, zagrejte rernu na 180°C. Umutite jaje i mleko zajedno i premažite šnite smesom. Pecite pužiće sa cimetom 20-25 minuta, ili dok ne poprime zlatno-smeđu boju.
Izvadite pečene pužiće iz rerne i ostavite da se ohlade na žici za hlađenje. Po želji, možete ih posuti prah šećerom ili preliti glazurom od šećera u prahu i malo vode ili limunovog soka.
Uživajte!
Foto: Izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari