Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • Novogodišnja dekoracija: šta sve možeš da kupiš do 2000 dinara?

  • Praznični dezert koji se ne peče, a ceo komšiluk traži recept

  • Trik sa čarapama koji koriste stilisti poznatih (da noge izgledaju tanje i duže)

  • CRVENI KARMIN za praznike: Trik u 3 sloja koji koriste šminkeri (da ne ostavljate tragove na čaši)

  • Jedan jedini za zimu: parfem za kojim se svi okreću

Recepti

Recept za uskršnji hleb

Uskršnji hleb je deo italijanske i grčke tradicije. To je slatko testo sa kvascem, slično slanom testu za kifle recimo, ali dekorisano obojenim uskršnjim jajima. Mi smo odlučili da sa vama podelimo recept koji ćete svakako obožavati i koji će naći počasno mesto na vašoj trpezi. Ovo je zabavna i šarena tradicija koju u svakom trenutku možete staviti na sto. Ovaj hleb vam može poslužiti ujutru, prilikom doručka ili čak na uskršnjem ručku.

Recept sledi u nastavku.

 

NE PROPUSTITE: RECEPT ZA USKRŠNJU KREMASTU TORTU

 

SASTOJCI

525 g glatkog pšeničnog brašna (tip 405 ili 550)
225 ml toplog mleka
Pola kocke svežeg kvasca ili 1 pakovanje suvog (otprilike 7g)
100 g šećera
Na vrh kašičice vanile u prahu, arome ili ekstrakta
70 g omekšanog putera 
2 jaja i 2 žumanca
Prstohvat soli
Susam

PRIPREMA
-Mleko zagrejte na srednjoj temperaturi dok ne postane toplo. Razmutite u melako šećer, vanilu u prahu i kvasac.
-U posudi za mešanje sjedinite brašno i so. Dodajte mešavinu mleka i kvasca, celo jaje i dva žumanca. Testo možete zamesiti mikserom, ali možete, naravno, i ručno.
-Kada krene ugrubo da se formira testo počnite lagano da dodajete puter.
-Testo je gotovo onog trenutka kada prestane da se lepi za činiju i prste. Testo prebacite na dasku za mešenje, pospite bračna i premesite ga još jednom. Zatim formirajte kuglu.
-Obratite pažnju da koristite što manje brašna, jer što ga više koristite to će vam testo biti tvrđe. Ostavite testo u nekoj činiji, na toplom mestu da nadolazi jedno sat vremena.

-U tepsiju u kojoj planirate peći hleb stavite papir za pečenje. Kada se testo podigne isecite ga na četiri dela. Svaki komad kratko premesite i formirajte kuglu. A zatim ih obavezno prekrijte providnom folijom kako se ne bi stvarala korica. Tri komada oblikujte u valjak. Valjajte od sredine ka spolja kako bi valjak svuda imao istu debljinu, ne koristite brašno jer ako je testo dobro zamešeno ono vam se neće lepiti. Dužina svakog valjka bi otprilike trebalo biti 60 cm.

-Od ova tri valjka formirajte pletenicu. Krajeve pletenice dobro pritisnuti kako se ne bi razdvajala. Od pletenice napravite venac i krajeve dobro pritisnite jedan za drugi. Sa poslednjim komadom testa uradićete slično kao i sa pretnodna tri, podelite ga na 9 malih loptica i of njih formirajte valjke.

-Zatim od njih napravite tri male pletenice i ponovite postupak kao i sa velikom. Napravite od njih venčiće kojima ćete dekorisati veliki venac. Ostavite malo da odstoji. Zatim umutite jedno preostalo jaje i pospite u susam, tom smesom premažite pletenicu. Staviti da se peče u zagrejanu pećnicu na 200 C, jedno 5 min, zatim smanjiti na 180 C i peći 30-35 min.
Kada hleb bude gotov u male venčiće od gore stavite ofarbana uskršnja jaja.  Ako ste vi među onima koji nemaju vremena za neuspeh, isprobajte ovaj recept za Uskršnji hleb jer smo sigurni da će vas oduševiti.

Prijatno!

 

Foto: izvor

03.05.2024 07:52
 

Ne propustite

  • 4 MODERNA načina da išarate USKRŠNJA jaja (video tutorijal)

  • Novi načini da ofarbate uskršnja jaja + korisni saveti

  • Uskršnja pogača i dekoracija svečane trpeze

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Trik sa čarapama koji koriste stilisti poznatih (da noge izgledaju tanje i duže)

  • Nedeljni horoskop: 15.12.-21.12.2025. Veliki kosmički RESET

  • Čvrste i moderne patike koje vas neće razočarati – pročitajte kojim brendovima vredi verovati!

  • FINANSIJSKI BAKSUZ: Tri stvari koje NE SMETE da radite u kući posle 18h (ako želite da vam 2026. bude bogata)

  • TAJNA SAVRŠENOG RUČKA: Dodatak od 20 dinara koji svaki pasulj, sarmu ili paprikaš pretvara u gala ručak

  • 3 poklona koja NIKAKO ne smete uneti u kuću (veruje se da donose svađu i suze)

  • Tri stvari koje roditelji NIKADA nisu smeli da vas nauče o novcu

  • TEST INTELIGENCIJE NA PORODIČNOM RUČKU: Ako vas pitaju "Kad će udaja/deca?", odgovorite OVO

  • PSIHOLOZI KAŽU: Rečenica koju treba da kažete kada vas neko 'spusti' ili uvredi

  • VAŽI SAMO U DECEMBRU: Pet luksuznih detalja (ispod 1000 dinara) zbog kojih izgledate kao da ste se vratili sa Maldiva

  • Lek za nesanicu koji znaju samo Japanke – Jedan trik koji vas uspava za 90 sekundi (Bez tableta)

  • CRVENI KARMIN za praznike: Trik u 3 sloja koji koriste šminkeri (da ne ostavljate tragove na čaši)

  • RUKE VAM DODAJU 10 GODINA: Sastojak iz kuhinje koji briše tamne fleke

  • Zašto se parovi najviše svađaju pred praznike i 3 rečenice koje smanjuju tenziju

  • RUSKI DOKTORI SE KUNU: "Zlatna voda" koju treba da popijete pre odlaska na SLAVU (sprečava nadimanje i mamurluk)

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o
Scroll up