Neizostavni deo praznika su - kolaaaači! A kako mi u ženskom kolektivu uvek volimo da eksperimentišemo i probamo nešto novo, odlučile smo da isprobamo recept i sa čuvenim Gingerbread kolačićima, koji su karakterističniji za zapadnu prazničnu tradiciju, ali već znamo da ukus ne poznaje granice. Preukusni su, nije ih teško napraviti, inspirativni su za dekoraciju, a u nekim varijantama mogu poslužiti i kao ukrasi za jelku - eto idealne porodične uradi sama zanimacije sa decom. Mi naše nećemo stići da okačimo na jelku sigurno, jer ćemo ih prvo pojesti.
U nastavku vas čeka recept za Gingerbread novogodišnje kolačiće!
NE PROPUSTITE: Topla čokolada idealna za hladne zimske dane - recept
Sastojci
350 g brašna
200 g putera
100 g šećera
2 jaja
žumance
Trećina praška za pecivo
3 supene kašike kakaa
1,5 supena kašika vanilinog ekstrakta
Đumbir, cimet
Glazura za ukrašavanje:
1 belance
150 g šećera
1 supena kašika limunovog soka
1 supena kašika gustina
Priprema
Pomešajte suve sastojke - brašno, šećer, prašak za pecivo, kakako, đumbir i cimet po želji, pa promešajte. Zatim ulijte dva jaja, i dodajte ekstrakt vanile. Ubacite komadiće putera, pa sve dobro izgnječite i sjedinite rukom. Testo koje ste umesili ne mora da odstoji.
Razvijte ga oklagijom na površini koju ste posuli brašnom do željene debljine - gingerbread generalno treba da budu tanji. Potom modlama vadite keksiće - mogu biti različitih oblika, po želji.
Stavite ih na papir za pečenje i pecite ne duže od 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Sastojke za glazuru mutite ručno sve dok smesa ne postane glatka i gusta.
Za ukrašavanje koristite šrpic ili kesu za zamrizivač kojoj ste odsekli vrh. Kolačiće dekorišete tek nakon što su se dobro ohladili.
Prijatno.
NE PROPUSTITE: Najlepši sitni kolači
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari