Ukoliko ste putovali u Budimpeštu ili Beč, ili pak neki drugi grad u Mađarskoj ili Austriji, vrlo je verovatno da ste već probali njeno veličanstvo - Esterhazi tortu. Malo je onih koji su je probali, a nisu oduševljeni ukusom! Prefinjena, sa čak 4 kore, hrskavim lešnikom, i žutim filom sa žumacima, ova torta je popularna širom sveta. Ono što je interesantno jeste da je ime dobila po austrougarskom grofu, i čak se vodi spor između Budimpešte i Beča ko je zapravo zaslužan za njen nastanak.
Bilo kako bilo, vredi je isprobati - recept za Esterhazi tortu vas čeka u nastavku!
NE PROPUSTITE: Puterasti kolačići od samo tri sastojka
Sastojci:
Kora:
3 belanceta
100 g šećera
100 g lešnika
2 kašike brašna
2 kašike gustina
1 dcl vode
kafena kašika praška za pecivo
(Ovo su sastojci za jednu koru - za pleh prečnika 30 cm, a peku se ukupno 4 kore).
Fil:
12 žumanaca
120 g šećera
Pola dcl sveže ceđenog soka od pomorandže
300 g putera
Kašika i po gustina
100 g bele čokolade
70 g crne čokolade
150 ml slatke pavlake
Priprema:
Belanca umutite sa vodom. Potom dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst sneg.Pomešajte suve sastojke - brašno, gustin,prašak za pecivo, mleveni lešnik, pa ih sjedinite sa umućenim belancima uz lagano mešanje. Kore pecite u podmazanom plehu, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, 25 minuta.
Fil pravite tako što na pari kuvate ručno mućena žumanca i šećer uz konstantno mešanje.Pred kraj dodajte gustin i sok od pomorandže.U fil je ostalo da dodate kada se ohladi penasto umućen puter prethodno omekšao na sobnoj temperaturi, kao i umućenu pavlaku za kuvanje.
Filom filujte sve kore, i premažite poslednju odozgo.Otopite beli i crnu čokoladu posebno, pa uz pomoć štapića napravite glazuru u prepoznatljivoj Esterhazi šari. Bočno možete tortu obložiti karamelizovanim šećerom, koji ste pomešali sa mlevenim lešniicma.
Prijatno!
NE PROPUSTITE: Kombinacija kafe i alkoholnih pića
Možete vi to same!
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari