Jedna od najaktuelnijih tema tokom i nakon Uskrsa jeste - Koliko je jaja zdravo pojesti tokom jednog dana ili jedne nedelje? Da li jesti uvek i belance i žumance ili samo belance? Zbog toga smo odlučile da se detaljnije pozabavimo njome i sa vama podelimo nekoliko zanimljivih činjenica do kojih smo došli. Tako da ukoliko vam trebaju odgovori na postavljena pitanja, ostanite sa nama i potražite ih u nastavku teksta!
NE PROPUSTITE: Omlet - idealan doručak za samo 10 minuta
Da li su jaja zdrava?
Jaja jesu zdrava zbog toga što u sebi sadrže veliki broj proteina koji su neophodni našem telu, takođe je bogato vitaminom A, kao i antioksidantima luteinom i zeaksantinom. Međutim, negativna strana jaja po zdravlje, jeste velika količina holesterola koji je u njemu sadržan. Holesterol je veoma bitan za naše telo, njega čak proizvodi naš organizam, ali kada oseti da je njegov unos putem hrane povećan, telo prestaje da ga proizvodi kako ne bi nivo holesterola postao visok.
Holesterol koji se unosi putem jaja nije toliko nezdrav kao onaj koji se unosi putem druge kalorične hrane, ali svakako njegov unos treba smanjiti i ograničiti.
Koliko jaja je dozvoljeno pojesti tokom nedelje?
Jedno jaje, prosečne veličine ima oko 190mg holesterola, što predstavlja oko 65% dozvoljenog unosa holesterola za ceo jedan dan. Samo belance sadrži minimalnu količinu holesterola jer je ono gotovo svo sačinjeno od belančevina koje su dobre, dok je ostala količina holesterola smeštena u žumance. Ukoliko ste imali prilike da se posavetujete sa nutricionistom ili nekim fitnes trenerom, sigurno ste čuli od njih da tokom obroka jedu recimo četiri belanceta i samo jedno žumance, upravo zbog velike količine holesterola koji se nalazi u njemu.
Dakle, ukoliko ste zdravi i nemate problema sa pritiskom ili drugim kardiovaskularnim problemima, možete jesti do tri do šest jaja nedeljno, dok ukoliko posebno pazite na ishranu ili imate zdravstvenih problema, ograničite unos jaja na tri u toku nedelje. Pritom se računaju i jaja koja se nalaze u sklopu drugih jela, poput peciva, majoneza, salata i tako dalje.
Koji način pripreme jaja je najzdraviji?
Jaje je najzdravije ukoliko je dobro kuvano ili dobro isprženo ( sa minimalno ulja), jer se na taj način ubija salmonela. Takođe, priprema jaja prženjem je najnezdravija, dok su poširana i kuvana jaja u ljusci uvek zdrav i dobar izbor za obrok.
Koliko vi jaja pojedete tokom nedelje?
NE PROPUSTITE: Istine i zablude o jajima u ishrani - sve što treba da znate
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari