Maslinovo ulje zbog svojih blagodetnih uticaja svakako treba koristiti kako u ishrani tako i u nezi, ali od velikog je značaja pravilna upotreba i izbegavanje grešaka koje se često prave. Ovo ulje je zaista poseduje gotovo magična svojstva pa je izbegavanje nepravilne upotrebe poželjno.
U nastavku saznajte koje da li imate zablude i da li pravite greške kada je u pitanju korišćenje maslinovog ulja.
NE PROPUSTITE: Ulje origana - moćan saveznik protiv prehlade i gripa
1. Kupujete maslinovo ulje u plastičnoj ili providnoj boci
Dva najveća neprijatelja maslinovog ulja su kiseonik i sunčeva svetlost. Sada vam je sigurno jasno zašto pakovanje ulja u plastične ili providne boce nije dobra ideja. Kada dugo stoji u otvorenoj boci ili na udaru sunčevog zračenja, maslinovo ulje može da užegne i promeni svoj sastav koji ga čini tako blagotvornim. Zato uvek kupujte ona koja su pakovanja u staklenoj boci tamno zelene ili tamno braon boje.
2. Verujete da jedno ulje služi za sve
Kada stanete pred raf na kome su složeni različiti brendovi ulja - od onih najjefitnijih do onih skupih čija boca košta papreno - za šta se odlučite? Većina ljudi će se odlučiti za zlatnu sredinu. To je naravno ok, ali bi trebalo bar jednom u 6 meseci da izdvojite veću sumu novca i kupite kvalitetniju bocu ulja koje ćete koristite za salate i obroke u kojima se ulje koristi sirovo.
3. Prženje na visokim temperaturama
Korišćenje maslinovog ulja za prženja je ok, ali samo ako temperatura ne prelazi 180oC. Sve preko toga će uništiti hranljiva svojstva i antioksidante iz maslinovog ulja i onda njegova upotreba gubi poentu. Za prženje na visokim temperaturama koristite obično biljno ulje, a maslinovo sačuvajte za zdravije pripreme hrane.
4. Čuvate maslinovo ulje blizu izvora toplote
Kada je konastantno izloženo višim temperaturama i čuvano blizu izvora toplote (bizu šporeta ili na direktnom udaru sunca) maslinovo ulje menja strukturu, tačnije nivo polifenola (jedna vrsta antioksidanata) opada i menja se ukus ulja, ali i hranljiva svojstva.
5. Sudite ulju na osnovu njegove boje
Kupci obično greše jer sude o kvalitetu maslinovog ulja na osnovu njegove boje. Boja je smao znak za trenutak branja i obrade maslina, a ne kvaliteta proizvodnje. Boja varira od tamno zelene, do svetlo žute i to je sasvim normalno. Zato, ne odbacujte neko maslinovo ulje samo zato što njegova boja ne odgovara vašim očekivanjima
6. Kuvanje sa osteljivim maslinovim uljem
Postoje vrste maslinovog ulja koje su posebno osetljive na visoke temperature. To su obično ulja sa blažim ukusom. Ona bi trebalo da se koriste samo hladna - za salate i dresinge, jer će samo tako sačuvati svoju aromu.
7. Predugo čuvanje ulja
Sigurno da je veća ušteda ako kupite galon maslinovog ulja koje će vam trajati godinama, ali to baš i nije pametna odluka kada je vaše zdravlje u pitanju. Maslinovo ulje nakon otvaranja svoja hranljiva svojstva zadržava 24 meseca i posle toga postaje neupotrebljivo. Zato, kupujte količine koje znate da ćete utrošiti tokom 2 godine.
NE PROPUSTITE: Ricinusovo ulje u službi kose
Nadamo se da vam je koristilo sve ovo, i da ćete prestati da pravite greške ukoliko ste ih pravili do sada.
NAJPOPULARNIJI Komentari