
Svaki "uradi sama" projekat daje lični pečat svakom događaju i uspomeni. Ima li važnijeg i lepšeg dana od dana kada se zaklinjemo na večnu ljubav svom partneru? Vaša ljubav je posebna i jedinstvena, pa je logično da ništa manje ne očekujete ni od pozivnica, dekora, cvetnih aranžmana i - torte. Važno je kako torta izgleda, čime je dekorisana i kakvog je ukusa. Zato se danas bavimo najslađim delom svakog venčanja - tortom. U nastavku teksta vas čekaju recepti za najlepše mladenačke torte, koje možete napraviti same!
NE PROPUSTITE: Noisette rolat sa kafom - sitni kolači
Recepti koje sa vama delimo laki su i jednostavni. Torte svaki put uspeju i veoma su izdašne. Predstavljamo vam tri savršene torte za mladence, koje će, pored zaljubljenog para, postati glavna atrakcija celog venčanja. ![]()
1. Bela torta
Možda će vas iznenaditi, ali ovaj recept počinje mešavinom za kolače. Međutim, po ukusu bismo pomislili da je reč o pravoj domaćoj torti. Torta je vrlo ukusna i odgovara svačijem nepcu. Neodoljiv deo ove torte, jeste puterasta glazura, po kojoj je i sama torta dobila ime. Često je nazivaju i "svadbeni puter kolač". Savršena je za dekoraciju, ukoliko želite da dodate koji ukras ili cvetić.

Potrebno vam je 15 minuta za pripremu i 40 minuta samog pečenja. Po ovim merama, torta je za četrnaestoro ljudi.
Sastojci:
pola kg miksa za kolače
1 čaša brašna
1 šolja belog šećera
3/4 kašičice soli
1 1/3 šolje vode
2 kašike biljnog ulja
1 kašičica ekstrakta vanile
1 šolja pavlake
4 velika belanca
Galzura od puter krema:
4 1/2 šoljice šećera u prahu
1 1/2 šolje slanog putera (na sobnoj temperaturi)
1 1/4 kašičice ekstrakta vanile
3-4 kašike krema za mućenje
Priprema:
U velikoj činiji umutite mix za kolače, brašno, šećer i so. U suve sastojke dodajte ostale, pa dobro izmiksajte oko 2 minuta. Razdelite dobijenu smesu ravnomerno u tri kalupa za torte ili plehove istih veličina. Peći 35-40 minuta na 170 stepeni. Kada su patišpanji pečeni, izvadite ih na radnu ploču, da se potpuno ohlade. Za to vreme, pripremite glazuru. U činiji rukom ili mikserom izmešajte šećer i maslac. Zatim, dodatno izmiksajte još 3 minuta, na većoj brzini. Nakon dodavanja ekstrakta vanile, miksajte još minut. Naizmenično svaki patišpanj premažite filom. Fila bi trebalo da bude dovoljno čak i za dodatne ukrase. Tortu ostavite u frižider i servirajte dobro rashlađenu.
Savet: Možete dodati i ekstrakt badema, pored ekstrakta vanile, za dodatni ukus!
2. Bela torta u obliku panja
Sastojci:
120 g brašna
4 jaja
100 g šećera u prahu
1/2 kašičice cimeta u prahu
2 kašike rendane čokolade

Fil:
150 g bele čokolade
100 ml slatke pavlake
200 g putera
1 kašičica šećera u prahu
ohlađena jaka crna kafa
narendana čokolada sa lešnicima
Priprema:
Umutite šećer i jaja, dodajte brašno, cimet i narendanu čokoladu. Smesu sipajte u pleh, obložen papirom za pečenje. Patišpanj pecite oko 10 minuta i kada je pečen, odmah ga urolajte. Umutite šećer u prahu i puter. Slatku pavlaku zagrejte, pa dodajte belu čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Smesu dodajte u puter umućen sa šećerom u prahu. Ohladite i potom još malo mutite. Zatim prekrijte posudu i ostavite u frižideru do filovanja. Odmotajte patišpanj, pa ga premažite crnom kafom. Pospite rendanom čokoladom i premažite polovinom pripremljenog fila. Ponovo urolajte kolač, pa dobijeni rolat premažite preostalim filom i ostavite u frižider. Viljuškom napravite šare, poput kore drveta.

3. Torta sa ukusom sladoleda i bele čokolade
Sastojci:
400 g šećera
8 belanaca
1 kašika sirćeta
Fil:
300 g bele čokolade
50 g šećera
8 žumanaca
125 g margarina
1/2 l mleka
2 kesice šlaga
3 kašike brašna
kesica pudinga od vanile
Priprema:
Belanca dobro umutite, pa dodati šećer. Nastavite s miksanjem i dodajte kašiku sirćeta. Patišpanj pecite oko 25 minuta, na 150 stepeni, u plehu obloženom papirom za pečenje. Puding skuvajte u mleku. U puding sipajte umućen šećer, brašno i žumanca. Ohladite, pa smesu sjedinite sa šlagom, otopljenom belom čokoladom i margarinom. Odvojite oko 50 g čokolade, koju ćete kasnije iskoristiti kao ukras. Gotovu tortu ostavite u frižideru, do posluženja.
NE PROPUSTITE: Najbrži recept za čoko-moko tortu
Pravljenje torte po svom ukusu je pravi "uradi sama" projekat! Ipak, ne morate celu tortu napraviti same - uključite mame, seste, tetke, ujne, strine i drugarice i napravite od događaja pravo druženje. Tako ćete stvoriti još jednu prelepu uspomenu na divan period. Torta možda skrene pažnju i sa mlade. Samo na trenutak. Budite ponosne na tortu koju ste napravile uz pomoć osoba koje vam najviše znače. One će u recept dodati nezamenjiv sastojak - ljubav.


























NAJPOPULARNIJI Komentari