Svaki "uradi sama" projekat daje lični pečat svakom događaju i uspomeni. Ima li važnijeg i lepšeg dana od dana kada se zaklinjemo na večnu ljubav svom partneru? Vaša ljubav je posebna i jedinstvena, pa je logično da ništa manje ne očekujete ni od pozivnica, dekora, cvetnih aranžmana i - torte. Važno je kako torta izgleda, čime je dekorisana i kakvog je ukusa. Zato se danas bavimo najslađim delom svakog venčanja - tortom. U nastavku teksta vas čekaju recepti za najlepše mladenačke torte, koje možete napraviti same!
NE PROPUSTITE: Noisette rolat sa kafom - sitni kolači
Recepti koje sa vama delimo laki su i jednostavni. Torte svaki put uspeju i veoma su izdašne. Predstavljamo vam tri savršene torte za mladence, koje će, pored zaljubljenog para, postati glavna atrakcija celog venčanja.
1. Bela torta
Možda će vas iznenaditi, ali ovaj recept počinje mešavinom za kolače. Međutim, po ukusu bismo pomislili da je reč o pravoj domaćoj torti. Torta je vrlo ukusna i odgovara svačijem nepcu. Neodoljiv deo ove torte, jeste puterasta glazura, po kojoj je i sama torta dobila ime. Često je nazivaju i "svadbeni puter kolač". Savršena je za dekoraciju, ukoliko želite da dodate koji ukras ili cvetić.
Potrebno vam je 15 minuta za pripremu i 40 minuta samog pečenja. Po ovim merama, torta je za četrnaestoro ljudi.
Sastojci:
pola kg miksa za kolače
1 čaša brašna
1 šolja belog šećera
3/4 kašičice soli
1 1/3 šolje vode
2 kašike biljnog ulja
1 kašičica ekstrakta vanile
1 šolja pavlake
4 velika belanca
Galzura od puter krema:
4 1/2 šoljice šećera u prahu
1 1/2 šolje slanog putera (na sobnoj temperaturi)
1 1/4 kašičice ekstrakta vanile
3-4 kašike krema za mućenje
Priprema:
U velikoj činiji umutite mix za kolače, brašno, šećer i so. U suve sastojke dodajte ostale, pa dobro izmiksajte oko 2 minuta. Razdelite dobijenu smesu ravnomerno u tri kalupa za torte ili plehove istih veličina. Peći 35-40 minuta na 170 stepeni. Kada su patišpanji pečeni, izvadite ih na radnu ploču, da se potpuno ohlade. Za to vreme, pripremite glazuru. U činiji rukom ili mikserom izmešajte šećer i maslac. Zatim, dodatno izmiksajte još 3 minuta, na većoj brzini. Nakon dodavanja ekstrakta vanile, miksajte još minut. Naizmenično svaki patišpanj premažite filom. Fila bi trebalo da bude dovoljno čak i za dodatne ukrase. Tortu ostavite u frižider i servirajte dobro rashlađenu.
Savet: Možete dodati i ekstrakt badema, pored ekstrakta vanile, za dodatni ukus!
2. Bela torta u obliku panja
Sastojci:
120 g brašna
4 jaja
100 g šećera u prahu
1/2 kašičice cimeta u prahu
2 kašike rendane čokolade
Fil:
150 g bele čokolade
100 ml slatke pavlake
200 g putera
1 kašičica šećera u prahu
ohlađena jaka crna kafa
narendana čokolada sa lešnicima
Priprema:
Umutite šećer i jaja, dodajte brašno, cimet i narendanu čokoladu. Smesu sipajte u pleh, obložen papirom za pečenje. Patišpanj pecite oko 10 minuta i kada je pečen, odmah ga urolajte. Umutite šećer u prahu i puter. Slatku pavlaku zagrejte, pa dodajte belu čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Smesu dodajte u puter umućen sa šećerom u prahu. Ohladite i potom još malo mutite. Zatim prekrijte posudu i ostavite u frižideru do filovanja. Odmotajte patišpanj, pa ga premažite crnom kafom. Pospite rendanom čokoladom i premažite polovinom pripremljenog fila. Ponovo urolajte kolač, pa dobijeni rolat premažite preostalim filom i ostavite u frižider. Viljuškom napravite šare, poput kore drveta.
3. Torta sa ukusom sladoleda i bele čokolade
Sastojci:
400 g šećera
8 belanaca
1 kašika sirćeta
Fil:
300 g bele čokolade
50 g šećera
8 žumanaca
125 g margarina
1/2 l mleka
2 kesice šlaga
3 kašike brašna
kesica pudinga od vanile
Priprema:
Belanca dobro umutite, pa dodati šećer. Nastavite s miksanjem i dodajte kašiku sirćeta. Patišpanj pecite oko 25 minuta, na 150 stepeni, u plehu obloženom papirom za pečenje. Puding skuvajte u mleku. U puding sipajte umućen šećer, brašno i žumanca. Ohladite, pa smesu sjedinite sa šlagom, otopljenom belom čokoladom i margarinom. Odvojite oko 50 g čokolade, koju ćete kasnije iskoristiti kao ukras. Gotovu tortu ostavite u frižideru, do posluženja.
NE PROPUSTITE: Najbrži recept za čoko-moko tortu
Pravljenje torte po svom ukusu je pravi "uradi sama" projekat! Ipak, ne morate celu tortu napraviti same - uključite mame, seste, tetke, ujne, strine i drugarice i napravite od događaja pravo druženje. Tako ćete stvoriti još jednu prelepu uspomenu na divan period. Torta možda skrene pažnju i sa mlade. Samo na trenutak. Budite ponosne na tortu koju ste napravile uz pomoć osoba koje vam najviše znače. One će u recept dodati nezamenjiv sastojak - ljubav.
NAJPOPULARNIJI Komentari