Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija noktiju
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • Vikend avantura čeka: Ideje za nezaboravne izlete u Srbiji i okolini

  • Mali budžet, velika promena: DIY projekti za osveženje enterijera

  • Hormoni koje svaka žena treba da proverava makar jednom godišnje

  • Kada koža ne voli sunce: Razumevanje alergije na sunce

  • Voda od ruzmarina: Vaše savršeno letnje osveženje i tajna lepote!

Recepti

Zeka torta: Najslađi deo uskršnje trpeze - predlog dekoracije

Uskrs je najveći hrišćanski praznik, pa se u domovima širom zemlje dočekuje porodično i svečano, uz bogatu trpezu. Na stolu su nezaobilazna farbana jaja, dekorisana pažljivo i s puno ljubavi. Ostaje samo da se izabere desert, koji će parirati slanom repertoaru. Ima li boljeg rešenja od još malo simbolike - torte u obliku uskršnjeg zeke. Recept potražite u nastavku. smiley

NE PROPUSTITE: Kreativne ideje za uskrs - šaranje jaja i dekoracija

 

Zeka torta spada u takozvane "cut-up" torte. Osnovna karakteristika "cut-up" torti je isecanje i spajanje delova patišpanja, tako da završni rezultat poprimi željeni oblik. U ovom slučaju, kreiraćemo zeku, sa velikim ušima i mašnom. U slaganju i dekorisanju torte, mogu vam pomoći i deca, budući da je njima uskršnji zeka verovatno i najzanimljiviji.

Pa da počnemo...

Potrebno je:

Za 1 koru (ukupno su potrebne 2 ovakve kore):

4 žumanca

100 g šećera

1 vanil šećer

2 belanca

100 g brašna

1/2 praška za pecivo

Za fil:

4 pudinga od čokolade

1200 ml mleka

1 kašičica kakaa

500 g šećera

300 g margarina

Priprema:

Kremasto umutiti žumanca, šećer i vanil šećer. Dodati brašno pomešano s praškom za pecivo. U posebnoj posudi miksati belanca, dok se ne dobije čvrst sneg. Belanca laganim pokretima umešati u smesu od žumanaca. Kalup obložiti papirom za pečenje, pa uliti sjedinjenu smesu. Koru peći u zagrejanoj rerni, na 180 stepeni, oko 30 minuta. Pečenu koru koncem ili oštrim nožem, preseći na tri jednaka dela. Ceo postupak ponoviti još jedanput, budući da su nam potrebne dve torte za našeg zeku.

U šerpu sipati mleko, puding, kakao i šećer. Kuvati na umerenoj temperaturi, dok se dobije gusta smesa. Dobijeni fil ostaviti da se prohladi. U penasto umućen margarin, kašiku po kašiku dodavati rashlađen čokoladni fil. Sve sjediniti. Fil podeliti na dva jednaka dela. Obe torte filovati na uobičajeni način: kora, fil, kora, fil, kora.

Sada počinje "cut-up" deo. 

Jednu tortu ćemo ostaviti netaknutu - ona predstavlja glavu zeke:

Drugu tortu ćemo iseći tako da dobijemo uši i mašnu:

Dobijene delove posložite tako da spojite glavu, uši i mašnu:

Dalje je sve na vama, dekorišite po želji. Evo naših predloga:

I vaš zeka je gotov, spreman da zablista na svečanoj trpezi i parira ostalim specijalitetima i đakonijama:

Prijatno i srećni praznici!

NE PROPUSTITE: Napravi sama - uskršnji duks sa zekama

 

Možete vi to same!

Foto: izvor

Naslovna foto: izvor

 

 

 

27.04.2024 16:35
 

Ne propustite

  • 4 MODERNA načina da išarate USKRŠNJA jaja (video tutorijal)

  • Kako da savijete SALVETU u obliku zeca - dekoracija za USKRS

  • Crêpes Suzette - recept za čuvene palačinke na francuski način

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Nedeljni horoskop za period od 14.07. do 20.07.2025.

  • Ova 3 horoskopska znaka očekuje finansijski dobitak u JULU

  • Kada nam je postalo dovoljno da živimo u 30 kvadrata?

  • Šta se dešava kada anksioznost preuzme kontrolu: Razumevanje napada panike

  • Osvežite svoj izgled: Najlepše letnje frizure za svaku priliku

  • 80-godišnjakinje otkrivaju tajnu srećnog života

  • Lagano i prozračno: Otkrijte najbolje letnje materijale za udobnost i stil

  • Crna čokolada i krvni pritisak: Slatki put do zdravijeg srca?

  • Šta je moringa i zašto je koristimo u napicima?

  • Alergija na bižuteriju: Kada nakit izaziva problem

  • Promocija novog broja magazina Balkan travel – Vrnjačka Banja

  • Povratak prirode: Drvo kao zvezda modernog enterijera

  • Povratak prirode: Drvo kao zvezda modernog enterijera

  • Lepeza: Od hladovine do modnog imperativa – Fascinantna istorija i zanimljivosti

  • Vodič za odabir najboljeg sredstva za sunčanje

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o

Pročitajte i ovaj tekst!

Uskršnja pogača i dekoracija svečane trpeze

Uskrs samo što nije i mi vam ne možemo opisati koliko se radujemo ovom prazniku iz jednog prostog razloga - cela...
Scroll up