Uskrs je najveći hrišćanski praznik, pa se u domovima širom zemlje dočekuje porodično i svečano, uz bogatu trpezu. Na stolu su nezaobilazna farbana jaja, dekorisana pažljivo i s puno ljubavi. Ostaje samo da se izabere desert, koji će parirati slanom repertoaru. Ima li boljeg rešenja od još malo simbolike - torte u obliku uskršnjeg zeke. Recept potražite u nastavku.
NE PROPUSTITE: Kreativne ideje za uskrs - šaranje jaja i dekoracija
Zeka torta spada u takozvane "cut-up" torte. Osnovna karakteristika "cut-up" torti je isecanje i spajanje delova patišpanja, tako da završni rezultat poprimi željeni oblik. U ovom slučaju, kreiraćemo zeku, sa velikim ušima i mašnom. U slaganju i dekorisanju torte, mogu vam pomoći i deca, budući da je njima uskršnji zeka verovatno i najzanimljiviji.
Pa da počnemo...
Potrebno je:
Za 1 koru (ukupno su potrebne 2 ovakve kore):
4 žumanca
100 g šećera
1 vanil šećer
2 belanca
100 g brašna
1/2 praška za pecivo
Za fil:
4 pudinga od čokolade
1200 ml mleka
1 kašičica kakaa
500 g šećera
300 g margarina
Priprema:
Kremasto umutiti žumanca, šećer i vanil šećer. Dodati brašno pomešano s praškom za pecivo. U posebnoj posudi miksati belanca, dok se ne dobije čvrst sneg. Belanca laganim pokretima umešati u smesu od žumanaca. Kalup obložiti papirom za pečenje, pa uliti sjedinjenu smesu. Koru peći u zagrejanoj rerni, na 180 stepeni, oko 30 minuta. Pečenu koru koncem ili oštrim nožem, preseći na tri jednaka dela. Ceo postupak ponoviti još jedanput, budući da su nam potrebne dve torte za našeg zeku.
U šerpu sipati mleko, puding, kakao i šećer. Kuvati na umerenoj temperaturi, dok se dobije gusta smesa. Dobijeni fil ostaviti da se prohladi. U penasto umućen margarin, kašiku po kašiku dodavati rashlađen čokoladni fil. Sve sjediniti. Fil podeliti na dva jednaka dela. Obe torte filovati na uobičajeni način: kora, fil, kora, fil, kora.
Sada počinje "cut-up" deo.
Jednu tortu ćemo ostaviti netaknutu - ona predstavlja glavu zeke:
Drugu tortu ćemo iseći tako da dobijemo uši i mašnu:
Dobijene delove posložite tako da spojite glavu, uši i mašnu:
Dalje je sve na vama, dekorišite po želji. Evo naših predloga:
I vaš zeka je gotov, spreman da zablista na svečanoj trpezi i parira ostalim specijalitetima i đakonijama:
Prijatno i srećni praznici!
NE PROPUSTITE: Napravi sama - uskršnji duks sa zekama
Možete vi to same!
Foto: izvor
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari