Da li ste čuli za mačje oči? U pitanju je preeeukusan kremasti rolat - naravno mi uvek biramo onaj u koji ide čokolada, sa čijim ukusom se fantastično slažu i banane! Nije komplikovan za pravljenje, a posebno se lepo servira, jer na tanjiru izgleda baš kao "mačje oči". Idealan je izbor kolača kada vam dolaze gosti, ali i kada vam se prijede nešto slatko. Mi smo, naravno, tu da vas uputimo u sve tajne ovog slatkog recepta, koji će, sigurni smo, biti čest na vašem kulinarskog repertoaru.
U nastavku pogledajte kako se prave mačje oči - slasni čokoladni rolat sa bananom.
NE PROPUSTITE: Čarobne madlene - francuski kolačići popularni širom sveta
Potrebni sastojci:
Kora:
7 jaja
7 kašika šećera
120 g mlevenih oraha
Pola kašike kakaa
1 kašika brašna
1 prašak za pecivo
Fil:
Pola litre mleka
6 kašika brašna
3 jaja
10 kašika šećera
100 g čokolade za kuvanje
150 g maslaca
Banane
Šlag i rendana čokolada za posipanje
Priprema:
Foto: izvor
U jednoj posudi umutiti posebno belanca, kojima s postepeno tokom mućenja dodaje i šećer, pa tek na kraju dodati i žumanca. Ostale sastojke sjedinite pomoću kašike - bez šećera.
Dakle, dodajte brašno, prašak za pecivo, orahe, kao i kakao. Sve postepeno i sve polako mešajte.
Potom staviti smesu u veći pleh - kako biste mogli uviti rolat, na papir za pečenje, i pecite u rerni ugrejanoj na 180 oko 20-minuta. Proveriti čačkalicom.
Kada izvadite rolat iz rerne, odmah ga uvijte i umotajte u krpu, kako se ne bi i osušio.
Stavite na ringlu mleko da provri. Pre toga odvadite malo mleka u koje ćete staviti brašno i žumanca i umutiti, tako da ne bude grudvica. Kada mleko provri, dodajte umućenu smesu i mešajte sve vreme na umerenoj vatri, dok se krema ne zgusne.
Dok je fil topao dodati belanca, koja su umućena sa šećerom. Tada dodati i rendanu čokoladu.
I kada se fil prohladi, dodati puter koji je omekšao na sobnoj temperaturi, i dobro izraditi.
Zatim odvijte rolat i premažite ga filom - deo ostavite i za premazivanje preko uvijenog rolata. Potom na sredinu stavite dva reda banana, pa onda uvijajte rolat prvo sa jedne, pa sa druge strane, dok se obe strane ne sretnu na sredini - banane su unutra i kada sečete rolat imitiraju izgled "mačjih očiju".
Ostalo je da umutite šlag, i preko šlaga pospete rendanu čokoladu. Možete i bez šlaga, već samo sa rendanom čokoladom, koja dolazi preko gornjeg sloja fila - po vašoj želji.
NE PROPUSTITE: Canolli - neodoljivi sicilijanski kolači koje morate da probate
Možete vi to same!
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari