Kada su dijetalni režimi ishrane u pitanju, uglavnom se preporučuju namirnice koje pripadaju grupi proteina, zatim dosta svežeg povrća, a ujedno se savetuje izbegavanje ugljenih hidrata, namirnica koje obiluju skrobom, i koje po pravilu imaju visok glikemijski indeks. Testenine spadaju upravo u takvu grupu. Da li to znači da na paste dok držimo dijetu treba da zaboravimo?
U odgovoru na ovo pitanje, naša saradnica i nutricionista Anita Altrerov nije tako stroga, i u nastavku vam objašnjava na koji način testenina može da bude deo dijetalne ishrane, zajedno sa predlozima obroka.
NE PROPUSTITE: Voda ne treba da se pije tokom obroka - mit ili istina?
Testenine - zdravi i lagani obroci
Testenine spadaju u skrobnu hranu i izbegavaju se u mnogim dijetama zbog velike kalorijske vrednosti i visokog glikemijskog indeksa, ali ako ste ljubitelj ovakvih obroka slobodno ih možete povremeno koristiti, čak i u dijetalnoj ishrani.
Ukoliko pravilno odaberete vrstu testenina i preliv ovaj obrok može da bude i vrlo ukusan i zdrav.
Testenina sa jajima sadrži manje skroba, a više proteina od obične. Obične bele testenine imaju glikemijski indeks (GI) oko 65 - koji spada u visok, dok integralne, u zavisnosti od vrste brašna koje se koristi, imaju GI od 40-45, pa se takve i preporučuju u dijetama.
Inače namirnice sa GI do 45 spadaju u grupu namirnica sa NISKIM GI, što bi značilo da ovakve namirnice ne izazivaju naglo lučenje insulina i možete ih slobodno koristiti u ishrani, povremeno i umereno.
U kombinaciji sa povrćem testenine predstavljaju lako svarljiv i dobro zasićujući obrok. Možete ga poneti na posao kao obrok salatu. Preporučuje se deci, trudnicama, sportistima i omladini kao obrok koji obezbeđuje energiju.
Takođe su pogodne i za ishranu bolesnika i rekovalscenata.
Danas predstavljamo 3 zdravija recepta sa testeninama.
1. Speltine testenine sa sosom od karfiola i brokolija
Foto: jessicasepel.com
Potrebno je :
-Speltine testenine 60g (obariti ih u slanoj proključaloj vodi sa malo soli i 1 kašikom maslinovog ulja)
-Belo meso do 100g
-Brokoli i karfiol do 100g
-Pola praziluka
-2 supene kašike neutralne pavlake
-Može i malo vode u kojoj se kuvala testenina
Na maslinovom ulju prodinstati praziluk i belo meso isečeno na kockice, zatim dodati sitno iseckan karfiol i brokoli i za par minuta dodati neutralnu pavlaku, od začina dodati malo soli i mirođije. Ako je pregusto može se dodati malo vode u kojoj je kuvana testenina.
2. Pirinčane testenine sa avokado sosem
Foto: http://theglobalgirl.com
Potrebno:
-Pirinčane testenine 60g
-Avokado ½
-Svez brokoli 100g
-Beli luk 1 čen
-Malo limuna
-Malo soli
-Kašika maslinovog ulja
-Nekoliko čeri paradajza
-Indijski orah 7 - 8 komada
Testenine obariti posebno, a avokado, brokoli, beli luk, limun, so i maslinovo ulje izblendirati do kremaste strukture, preliti preko oceđenih testenina i iseckati nekoliko čeri paradajza. Posuti indijskim orahom.
3. Heljdine testenine sa bukovačom
Foto: tastespace.wordpress.com
-Heljdine testenine 60-70 g
-Bukovača oko 100 – 150 g
-1/2 tikvice naseckane na kockice
-Jedna šaka spanaca
-Malo vlašca
-maslinovo ulje
-2 sup.kašike neutralne pavlake
Heljdine testenine obariti, bukovaču prodinstati na maslinovom ulju, dodati pred kraj tikvicu i spanać, neutralnu pavlaku, i za minut dva, pred sam kraj dodati vlašac. Preliti preko testenina.
Možete vi to same!
NE PROPUSTITE: Dijeta u duginim bojama: Princip ishrane i način da smršate
Autor teksta: Anita Alterov - nutricionista
Kontakt: anita.alterov@gmail.com
Više o ovoj, kao i o mnogim ostalim temama, i o uslugama naše saradnice Anite Alterov saznaćete na OVOM linku, gde ćete dobiti sve informacije o studiju u kom je angažovana.
Naslovna foto: http://prozeny.blesk.cz
NAJPOPULARNIJI Komentari