Mi uvek prednost dajemo onim receptima koji će naravno probuditi sva naša čula, ali isto tako i zbog kojh nećemo morati da provedemo čitavu večnost pored šporeta. A danas je na red došlo preukusno slano jelo od tikvica - čijem početku sezone se posebno radujemo, i to u kombinaciji sa kremastim punjenjem od mlevenog mesa. Obećavamo da će vam se dopasti ova kulinarska ideja, i da ćete požuriti da je što pre sprovedete u delo. Ovaj obrok ćete moći da poslužite i kao ručak i kao večeru, i garantovano ćete na sve koje ćete njime poslužiti ostaviti odličan utisak!
A sada je došlo vreme za detaljne instrukcije u nastavku našeg teksta. Saznajte kako da napravite punjene tikvice sa mesom zapečene u rerni!
NE PROPUSTITE: Vlaške plašinte (palačinke) - recept
Biće vam potrebno:
5 tikvica srednje veličine - duguljastih
Pola kilograma mlevenog junećeg mesa
Pola litre pavlake za kuvanje
200 g trapist sira
1 veća glavica crnog luka
1 čen belog luka
So i biber
Sitno seckani list peršuna
Ulje
Uputstvo za pripremu:
Prvo što je potrebno jeste da očistite crn ii beli luk, pa da ga potom što sitnije iseckate. Nemojte mešati crni i beli luk.
Potom stavite u šerpu za dinstanje malo ulja, zagrejte, pa smanjite vatru, i dodajte sitno iseckani crni luk. Sve to dobro izdinstajte dok luk ne dobije staklastu strukturu, dodajte beli luk (njega stavljate kasnije kako ne bi zagoreo), a onda dodajte i meso.
Sve dobor izmešajte, začinite solju i i biberom, pa dinstajte 10ak minuta dok meso ne promeni boju. U izdinstano meso sipajte 250 ml pavlake za kuvanje, dobro promešajte i ostavite na isključenoj ringli još 1 minut. Na kraju je ostalo da u smesu za punjenje ubacite i seckani peršun.
Tikvice dobro operite, ali ih nemojte ljuštiti. Presecite na pola uzduž, pa ih pomoću male kašike izdubite sve dok ne uklonite onu mekanu sredinu sa semenkama.
Potom uzmite veći pleh - jer ćete imati 10 komada punjenih tikvica, pa ih poređajte na papir za pečenje. Ravnomerno rasporedite smesu u tikvice.
Trapist naribajte, pa ga pospite po napunjenim tikvicama, pa sve to prelijte ostatkom pavlake za kuvanje.
Stavite tikvice da se peku u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 40-45 minuta.
Ostavite ih par minuta da se prohlade i spremne su za posluženje! Predlažemo da ih servirate uz svežu zelenu salatu ili rukolu.
Foto: 2sistersrecipes.com
NE PROPUSTITE: Kremasti kolač sa jagodama - bez pečenja
Možete vi to same!
Naslovna foto: cook.ge
NAJPOPULARNIJI Komentari