Kad god dođe do toga da treba da se mese neke slane đakonije, mi uvek glasamo za testo, i to ono koje je hrskavo spolja, a meko iznutra. Još ako svemu tome dodamo i nama omiljeni zimski gurmanluk - čvarke, pogotovo ako su domaći, onda smo definitivno dobili dobitnu kombinaciju koja se zove raj za naša nepca. Uopšte ne sumnjamo da i vi delite naše mišljenje i zato mi želimo sa vama da podelimo ovaj fantastičan recept, koji nije kompikovan, a rezultat je prava gozba na vašem stolu, kojoj ćete se podjednako radovati i vi i vaši ukućani.
U nastavku saznajte kako da napravite pogačice sa čvarcima, nakon čega vam samo ostaje da uživate u zalogajima koji se tope u ustima.
NE PROPUSTITE: Tres lethes: Recept za svetski poznat kolač vama na dohvat klika
Potrebni sastojci:
1 kg glatkog brašna
300 ml toplog mleka
1 sveži kavasac - pakovanje od 40 g
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
100 ml ulja
2 jaja
žumance za premazivanje
500 g mlevenih čvaraka
Foto: johndavidmann.com
Uputstvo za pripremu:
U jednu posudu stavite kvasac, mleko - mora da bude toplo, nikako hladno, kako bi kvasac "proradio", i kašiku šećera. Ostavite to da odstoji 10-15 minuta dok se ne stvori penica.
Za to vreme u većoj posudi sjedinite polovinu brašna, ulje, jaja, i so, pa svemu tome dodajte kvasac. Zatim postepeno dodajte i preostalo brašno kako biste umesili glatko testo. Ukoliko je potrebno, dodajte malo mlake vode.
Pokrijte testo pamučnom krpom i ostavite desetak minuta da naraste, premesite, pa ostavite još 40-45 minuta.
Foto: help-me.pp.ua
Potom testo stavite na pobrašnjenu radnu površinu, razvijte ga na tanko, polovinu pospite trećinom čvaraka, pa je poklopite drugom polovinom, nakon čega ponovo malo umesite testo, pa postupak ponovite još dva puta kako biste utrošili sve čvarke.
Na kraju ga konačno razvijte na debljinu od 1, 5 cm, pa modlom ili čašom vadite pogačice. Druga opcija je da od testa pravite zemičke, kako želite.
Pogačice posložite na papir za pečenje, premažite umućenim žumancem, i pecite 20-30 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 180-200 stepeni C.
Prijatno!
NE PROPUSTITE: Recept za salatu sa susamom i pavlakom - gotova u 3 koraka
Možete vi to same!
Naslovna foto: cooking ala mel
NAJPOPULARNIJI Komentari