Italijanska kuhinja ne podrazumeva samo paste, pice i kalcone.
Domaći hleb sa maslinama - ćabata - je još jedan specijalitet koji nam nudi fantastična Italija.
Sprema se lako, izuzetno je zdrav i bogat nutritivnim vrednostima, oduševiće vakoga kome ga poslužite, a savršeno se slaže sa sirevima, pa će biti idealno posluženje uz čašu hladnog belog vina.
Pogledajte recept i saznajte kako se sprema mirisna ćabata sa maslinama.
Potrebni sastojci:
700g belog brašna,
1 kašika šećera,
1 kesica suvog kvasca (15g),
1 kašičica soli,
1 kašika maslinovog ulja (15ml),
½l tople vode,
5,6 čena belog luka,
Začini: pola kašike origana, pola kašike ruzmarina i pola kašike kima.
Priprema:
Korak 1: U činiju sipajte brašno, dodajte mu šećer, suvi kvasac, so, vodu i na kraju maslinovo ulje. Mešajte dok ne napravite testo. Treba da bude lepljivo. Pokrijte vlažnom krpom i stavite 40-50min da odstoji na toplom.
Korak 2: U narslo brašno dodajte začine i beli luk. Ovaj deo pripreme je krajnje proizvoljan, možete staviti i neke druge začine, a umesto belog, crni luk, kao i promeniti količine. Sve po ukusu.
*Samo zapamtite - specifičnost ćabate jeste baš u egzotičnim sastojcima koji se brašnu dodaju.
Umešajte sve u testo, pa ga prebacite na nabrašnjenu radnu površinu. Blago ga razvucite, pospite brašnom i zabodite u njega masline. Možete koristiti koje god želite (crne, zelene, braon...) Opet po ukusu. Pokrijte testo čistom krpom i ostavite da odstoji sat vremena.
Korak 3: Kada je testo naraslo pospite po površini masliovo ulje, prebacite krajeve na sredinu tako da napravite veknu i ubacite je u peku (ako imate zemljanu obavezno iskoristite nju) i pecite u rerni zagrejanoj na 200°C 40-50min. Kada je ćabata pečena, ostavite da se ohladi i tek onda isecite i ...
Prijatno ! Javite nam kako vam se sviđa ovaj pekarski specijalitet.
Možete vi to same!
Fotografije: durbansfamily.co.za
NAJPOPULARNIJI Komentari