Baklava s plazmom! Zvuči suviše dobro da ne biste probali. Mi jedva čekamo!
Naša saradnica Sandra s bloga Mother.Woman.Queen. podelila je s vama recept i način pripreme.
Saznajte korak po korak kako se pravi ova sjajna poslastica.
NE PROPUSTITE: Sezona je slava: poklonite vino na originalan način
Baklava..uživanje za sva čula..sve ostalo što dodam samo bi pokvarilo utisak.
Pravila sam je na najklasičniji način sve dok nisam počela da je pravim sa plazmom. U poslednjih nekoliko godina, pravim je samo ovako. Uopšte nisam imala nameru da pišem recept za nju, medjutim kada sam postavila sliku, ista je izazvala pravu euforiju oduševljenja i komentara.
Šta nam je potrebno:
- 300 g oraha
- 300 g mlevene plazme
- šećera po ukusu
- 2 pakovanja kora za baklavu ( tankih )
- 250 g putera (opet podvlačim -isključivo puter ne margarin)
Za preliv ili sirup potrebno je :
-1 kg šećera
- 1 l vode
- 1 limun
Mlevene orahe, plazmu i šećer izmešajte u jednoj posudi. Šećer stavite po ukusu. Ne morate puno, sirup kojim posle prelivate baklavu je poprilično sladak..
Kore presecite na pola.
Puter otopite na vatri skroz i svaku koru mažete sa kašikom otopljenog putera.
Savijete jednu trećinu sa jedne strane i jednu trećinu sa druge strane da dobijete pravougaonik.
Onda krenete da savijate trougao kao što je prikazano na slici, kod drugog savijanja, trougao napunite sa filom.
Sad nastavite da savijate trouglove do kraja trake.
To na kraju treba da izgleda ovako :
Puterom namažite pleh za pečenje. Redjajte dok ne potrošite sav materijal.
U medjuvremenu stavite vodu, šećer i limun da prokuvaju, kad počne da ključa, kuvajte otprilike deset minuta. Ostavite da se ohladi.
Baklavu stavite da se peče, na 170 C oko 15 minuta, čim porumeni gotova je.
Sada na VRUĆU baklavu prelijete HLADAN sirup. To je veoma bitno. I na kraju ona izgleda ovako:
NE PROPUSTITE: Recept za baklavu s višnjama
Autor: Sandra sa bloga Mother.Woman.Queen.
,,Moj blog je priča za sve one koji vole život i od njega uzimaju najbolje. Pročitajte teme o svemu...'' Klik na OVAJ link!
NAJPOPULARNIJI Komentari