Hej Jamie,
Sa spiska najboljih restorana, izabrala sam tvoj.
Najavili su kišu, a nema ničeg što više volim od nedelje praćene grmljavinom i oblacima. Znam, to ne čujete često. Pre nekoliko godina, istinski sam zavolela kišu. Zaljubila sam se u nju.
Kišni i tmurni dani mi od tada više nikada nisu bili teški, niti dosadni. Leti, kada kiša pada, svi prozori su širom otvoreni i uživam u tišini, slušajući kišu.
Odložila sam sve planove za dan na reci i rešila da unesem malo Italije u svoj dan. Dan pre, planirala sam da odem na kupanje i sunčanje, ali planovi su se izmenili. Ni trena nisam sumnjala u brzinsku odluku da još jednom pogledam šta sam obišla (a šta ne) sa spiska najboljih restorana u Beogradu.
Na spisku se nalazi Legat 1903, Mokum, Livnica na Dorćolu, restorani u srcu Skadarlije, moderni restorani na Novom Beogradu.
Meni je za oko zapao novi restoran čuven kuvara Jamie Olivera.
Bio je to savršen izbor.
Kad se uželite Italije, ili hoćete da je upoznate, onda se prvo susretnete sa hranom, zatim sa ljudima, a onda i sa atmosferom koja nema početak ni kraj, već postojanje u vremenu.
Jamie's Italian ponosi se svojim elegantnim jelima, originalnim receptima i spojem najfinijih italijanskih namirnica. Za hedoniste, ovo je mali raj.
Jamie je zavoleo italijansku kuhinju u Antonio Carluccio's Neal's Yard restoranu, gde je i upoznao svog mentora Gennaro Contalda.
Pre toga je radio kod svojih roditelja u pabu, još od 11-te godine. Rođen je u Claveringu, malom selu, sa samo dva paba, a taj jedan, vodili su njegovi roditelji. (Slučajnosti ne postoje.)
Smatrao je da je dete sa posebnim potrebama i imao je problema u školi. Sa 16 je odustao od svega i rekao kako ga je školski sistem izneverio. Seli se i odlazi na Westminster Catering College.
Kuvanje je za njega bila ljubav koja nije imala granice. Znao je da ne postoji druga opcija.
Njegov rad oduvek je bio praćen misijom. Želeo je bolji svet.
Humanitarac je, strastven je u onome što radi i voli ljude.
Autentičnost i jednostavnost su ga doveli do toga da bude najtraženiji i najbolji u svetu hrane.
Gostovanja, knjige, čuveni “The Naked Chef” show samo su neki od razloga zašto volim njegove recepte.
A zašto mi se dopada kao čovek?
Drugi je najprodavaniji pisac, posle J. K. Rowlinga
Svoj prvi roman pročitao je sa 38 godina i napisao bestselere
Obožava svoju ženu
Omiljen sastojak mu je čili
Ne štedi maslinovo ulje u svojim jelima
Treba li se još nešto dodati?
_______________________________________
Što se tiče restorana - osetićete se kao u Italiji.
Moj izbor je bila kremasta carbonara (savršena je) sa dodatkom rukole i parmezana.
Upoznaćete ljubazne mlade ljude koji ne skidaju osmeh sa lica.
Za naš sto je bio zadužen Miloš, koji je preporučio najbolje koktele i napravio ugodnu atmosferu, tako da nijednog trenutka na stolu ničeg nije nedostajalo.
Isprobali smo limun cheesecake, a na sledećem repertoaru biće origanilni Tiramisu. Imam velika očekivanja za Tiramisu.
Ono što mi se još dopalo je to što hrana stiže neverovatnom brzinom.
Bilo je ovo pravo uživanje.
Vidimo se uskoro,
Z.
NAJPOPULARNIJI Komentari