Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija noktiju
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • Vikend avantura čeka: Ideje za nezaboravne izlete u Srbiji i okolini

  • Mali budžet, velika promena: DIY projekti za osveženje enterijera

  • Hormoni koje svaka žena treba da proverava makar jednom godišnje

  • Kada koža ne voli sunce: Razumevanje alergije na sunce

  • Kako nositi nakit u skladu sa najnovijim modnim trendovima

Svaštara

Namirnice koje ne bi trebalo da podgrevate u mikrotalasnoj pećnici

Mikrotalasna pećnica je uređaj koji nam štedi vreme i postala je obavezna u svakom domu, jer se hrana u njoj zagreva mnogo brže nego u šporetu ili u rerni, i zaista ne morate da kontrolišete čitav proces. Dovoljno je da podesite režim i tajmer i vaš obrok će biti gotov za minut ili dva. Veoma je važno da znate koje namirnice možete da podgrevate, a koje ne. Nisu sva jela jednako pogodna za zagrevanje u mikrotalasnoj. Preprađeno meso sadrži konzervanse, a kada se zagreva u mikrotalasnoj, može da stvori dodatni holesterol. Na primer, hrskava kora piletine se pretvara u vlažni premaz i meso ne može ravnomerno da se zagreje. Isto važi i za ribu, koja postaje suva i čvrsta. 

Saznajte detalje u nastavku.

 

NE PROPUSTITE: INSPIRATIVNI DIZAJN DNEVNIH SOBA KOJI NIKOG NE OSTAVLJA RAVNODUŠNIM!

 

Ako zagrevate brokoli u mikrotalasnoj, on može da izgubi hranljive sastojke, pa je najbolje da ga kuvate na pari i pojedete tog dana. Na taj način čuvate minerale i vitamine. Treba da izbegavate i zagrevanje spanaća ili cvekle. Isto važi i za čili papričice, koje ispuštaju kapsaicin, ljuti sastojak. Čim se otvore vrata mikrotalasne, taj sastojak će ispuniti prostoriju. 

Kada podgrejete micu u mikrotajasnoj, ona će izgubiti i oblik i ukus. Oštre ivice će postati lepljive i testo će postati gumeno. U ovoj hrani nema ničeg štetnog, ali je ukus zaista loš. Bolje je da zagrejete picu u rerni. 

Treba da izbegavate da stavljate kartonska pakovanja u mikrotalasnu, jer se mogu tako ispustiti razni toksini, lepak, plastika, vosak, koji mogu dovesti i do požara. 

Izbegavajte i zagrevanje kineskih jela, jer možete na taj način preoblikovati sastojke koji gube svoju čar i ukus.

Kada je reč o supama, one se mogu podregavati bez ikakvih problema, Ipak, guste pire supe mogu da prskaju unutar mikrotalasne, zato što se tečnost neravnomerno zagreva. Zato je dobro da zagrevate do 1 minuta, a onda promešate. Možete da stavite drvenu kašiku ili štapić za lakše mešanje. 

Obična voda u šolji takođe može da vas iznenadi. U mikrotalasnoj pećnici temperatura tečnosti raste, ali se mehurići koji prate proces ključanja ne pojavljuju uvek na površini. Ako u takvu vodu stavite kesicu čaja ili kašiku, tečnost će odmah proključati, a šolja može eksplodirati.

Razna ulja, poput maslinovog, grožđanog, uljane repice ili susama, nisu tečnosti već masti. Dakle, ulje u mikrotalasnoj pećnici jednostavno se neće zagrejati na potrebnu temperaturu.

Stručnjaci preporučuju da jelo zagrejete samo jednom. Što duže hrana stoji, u njoj se razvijaju bakterije i štetni sastojci. Što češće podgrevate hranu, ona postaje manje ukusna, meso gubi ukus i teksturu, a povrće postaje kašasto. 

Primenite ove savete i videćete značajnu razliku!

 

Foto: izvor

25.01.2022 07:56
 

Ne propustite

  • 5 kombinacija NAMIRNICA koje bi trebalo da IZBEGAVATE

  • Da li znate koliko nam je vremena potrebno da svarimo određene namirnice?

  • 5 namirnica koje ne treba da konzumirate pre treninga

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Nedeljni horoskop za period od 23.06.- 29.06.2025.

  • Duhovno značenje onih koji nikada nisu slomili kost

  • Pedikir inspo za Jun: Spremni za sandale!

  • Beogradske ulice ovog leta: Koji su haljine ultimativni modni hit?

  • Crvene flekice na koži: Šta nam poručuju i kako ih se rešiti?

  • Spas za kosu leti: Tajne duboke hidratacije

  • Omiljena kupališta u Beogradu: Osveženje čeka!

  • Grinje: Nevidljiva pretnja u vašem domu

  • Može li nas intuicija prevariti? Razumevanje unutrašnjeg glasa

  • Letnje osveženje i alkohol: Opasnosti koje vrebaju u vrelini

  • Ravne sandale: vodeći modni trend ovog leta

  • Knjige koje nas uče da zavolimo svoje telo

  • Brza pasta sa čeri paradajzom: Savršen obrok kad nemate vremena!

  • Zašto dolazi do hormonskog disbalansa? Razumevanje složene mreže u našem telu

  • Beograd na mapi evropske automobilističke elite

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o

Pročitajte i ovaj tekst!

11 namirnica koje ne treba da čuvate u frižideru i zašto

Na oznakama brojnih namirnica piše ,,Nakon otvaranja čuvati na hladnom'', pa tako po logici smestimo u frižider i one...
Scroll up