Ako volite medenjake i onu fantastičnu teksturu koju imaju zahvaljujući medu, onda ćete obožavati kolač koji vam danas predstavljamo!
Sprema se izuzetno lako, mada činjenica je nešto duže jer je potrebno da ispečete 8 jednakih kora. Mada možete smanjiti broj kora i ubrzati proces.
U pitanju je ruska poslastica poznata pod nazivom medovik!
Pogledajte recept koji vam donosimo u tekstu koji sledi i obavezno obradujte porodicu ovim slatkišem.
Potrebni sastojci:
za kore:
500g brašna,
200g šećera,
3 jajeta,
113g istopljenog putera,
2 kašike meda,
1 i po kašičica sode bikarbone.
za fil:
2 čaše mleka,
3 jaja,
40g kukuruznog skroba,
300ml karamel sirupa,
1 kašika meda,
230 g istopljenog putera.
Priprema:
Uključite rernu na 200oC, a za to vreme počnite sa pripremom kolača. Umutite jaja, pa ih sklonite sa strane. Šećer, puter i med ubacite u posebnu posudu, pa ih polako zagrevajte na pari dok se ne istope i ne sjedine. Zatim dodajte umućena jaja, pa mešajte dok smesa ne dobije svetlo žutu boju. Dodajte i sodu bikarbonu i umešajte i nju. Smesa bi trebalo da postane penasta i da udvostruči količinu.
Pročitajte - Mekan kao duša - ČOKOLADNI kuglof - RECEPT
Dobijenu smesu sklonite sa vatre, dodajte brašno pa na najnižoj brzini umutite mikserom. Dobićete mekano, toplo testo, pomalo lepljivo. Nemojte dodavati još brašna, takvo treba i da ostane!
Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, pa ga premesite rukama, a zatim podelite na 8 delova i od svakog formirajte lopticu. Pokrijte ih krpom ili plastičnom folijom da se ne suše.
Svaku kuglu testa razvucite u koru savršenog kružnog oblika i smestite u pleh pokriven pek papirom. Poslužite se kalupom za torte da isečete višak, ali ostatke testa ne bacajte već i ostavite na pek papiru. Izbockajte viljuškom kore i ubacite da se peku dok ne dobiju zlatnu nijansu.
Pročitajte - ČOKOLADNI mus kolač sa VOĆNIM šmekom - VIDEO tutorijal
Korama će biti potrebno otprilike 3 minuta da se ispeku!
Ostatke od krugova koje ste takođe pekli sa korama ubacite u blender i izmeljite da dobijete mrvice.
Za pripremu fila u manju šerpu sipajte 1 i po čašu mleka i stavite da se greje, ali pazite da ne provri. Ostatak mleka (pola čaše) umutite sa jajima i kukuruznim skrobom (grizom) dok ne dobiju glatku teksturu. Dobijenu smesu polako dodajte zagrejanom mleku sve vreme mešajući dok smesa ne postane gusta. Sklonite sa vatre, pa dodajte puter, med i karamel sirup i promešajte da se rastope od toplote fila i sjedine. Ostavite da se sve ohladi.
Pročitajte - KREMASTI mus od čokolade i karamele - BRZI recept
Ostalo je još da složite tortu. Ređajte kore i premazujte ih filom. Poslednju koru pospite mrvicama koje ste pripremili.
I to je to! Prijatno!
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari