Kako da prođe radna nedelja bez slatkiša? Ovog puta izabrale smo medeni kolač, zasladile smo poslepodnevnu kafu. Isprobajte ga, javite nam utiske!
Predstavljamo recept za medeni kolač.
NE PROPUSTITE: Jesenji bundeva kolač!
Potrebni sastojci:
300gr brašna
1 i po kašičica praška za pecivo
150gr maslaca
5 kašika meda
5 jaja
100ml mleka
po želji dodati mlevene bademe, orahe ili lešnike
Za medeni sirup:
5-8 kašika meda
100ml vode
sok od pola limuna
po želji sladoled od vanile ili šlag
Način pripreme:
Pomešajte brašno i prašak za pecivo a u drugoj činiji umutite maslac i med. Kada smesa postane glatka dodajte u maslac i med jedno po jedno jaje, neprestano muteći mikserom. Zatim postepeno dodajte brašno. Zatim lagano dodajte mleko, cilj je da smesa bude gusta i glatka.
Stavite smesu u pripremljen kalup, izravnajte površinu i pospite bademima. Pecite oko 45 minuta na 180 stepeni.
Izvadite kolač iz rerne. Ostavite da se hladi 30 minuta u kalupu - nemojte preskočiti ovaj korak, inače će kolač postati previše gust kad se natopi sirupom.
Dovedite med i vodu do blagog ključanja, dodajte limunov sok i kuvajte još 2 minuta. Sklonite sa vatre, ostavite da se ohladi desetak minuta, a zatim prelijte kolač.
Možete služiti kolač uz kuglu sladoleda ili šlag.
Uživajte!
Foto: Izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari