Čini nam se da je malo stvari koje su objektivno zaista sitnice, a koje mogu toliko da nam ulepšaju dan i izmame osmeh na lice kao kad se na našem stolu u vazi, ili na stočiću, u predsoblju, nalazi sveže ubrano cveće. Odmah je sve lepše, veselije, razdraganije, i naš dom jednostavno sine nekom novom energijom. Naravno, kako bi sve to bilo tako važno je da povedemo račun ao dekorativnom momentu, kao i da znamo šta je potrebno da činimo kako bi cveće u vazi što duže ostalo sveže.
Korisni saveti na ovu temu vas čekaju u nastavku.
NE PROPUSTITE: Kako da sami očistite kauč i uštedite novac
Jedna prava prolećna tema! Nastupilo je doba godine kada sve oko nas cveta, miriše, i mami nas napolje, ali nas isto tako mami i da delić toga što je napolju unesemo u naše domove. I dok smo nedavno pisali tekst o tome koje saksijske biljke su najbolji izbor za one koji su početnici u gajenju cveća, sada jedna malo drugačija tema - kako se cveće pravilno održava dok je u vazi kako bi duže bilo sveže. Iako vam deluje da tu sigurno nema neke posebne mudrosti, kao što ni nema, svakako je važno da znate par trikova koji će vam pomoći da cveće na vašem stolu zaista izgleda besprekorno.
Prvo je svakako potrebno da povedemo računa o dekorativnom momentu. Ako u vazu stavljamo npr. buket koji smo dobili na poklon, onda je on svakako već dekorativan sam po sebi, ali ukoliko smo ubrali sami cveće ili ga kupili na pijaci, onda treba malčice da se potrudimo da to u vazi izgleda što bolje.
Možete izabrati vazu u dezenu u kom god želite - nama se uvek dopadaju staklene providne, jer su nenametljive, a opet elegantne, i ne skreću pažnju sa samog cveća, na kom i treba da bude akcenat.
Možete u vazu da stavite samo jednu ili pak više različitih vrsta cveća - lepo će izgledati i u jednoj i u drugoj varijanti. Ipak ono o čemu treba da povedete računa jeste da sve stabljike na kraju budu približno iste dužine, pa ih slobodno skratite makazama. Svakako je stabljike potrebno da malo skratite i zasečete, i to koso, kako bi cveće duže trajalo.
Foto: izvor
Takođe, skinite listove sa stabljike kako se voda ne bi trošila na njih, već kako bi stizala do pupoljka. Zatim, u vazu nikad ne stavljate hladnu vodu, već mlaku, i to onu koja je malo odstojala. Potrebno je da vodu redovno menjate - najbolje svakog dana.
Koje još trikove treba da znate?
Cveće će duže trajati ukoliko sprečite razvoj bakterija - vodi dodajte jednu do dve supene kašike belog alkoholnog sirćeta, ono ima bakterijsko dejstvo. Takođe, možete ubaciti i jednu kafenu kašiku šećera, jer šećer hrani cveće.
Sa podrezivanjem stabljika možete nastaviti i tokom kasnijih dana - dovoljno je da ih vrlo malo skratite, takođe ukoso, i cveće će sigurno duže biti sveže.
I naposletku, još jedan savet - ne stavljate cveće blizu voća i povrća.
Foto: izvor
Možete vi to same!
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari