Foto: stockfreeimages.com
Sigurni smo da i vi kao i većina domaćica ostatke od voća i povrća tokom spremanja hrane jednostavno bacite.
Greška! I oni se mogu iskoristiti za razne korisne stvari - kuvanje, dekoraciju, negu kože i sl.
Pogledajte naš vodič i saznajte kako!
U ISHRANI
Voće
Organsko voće i povrće je 100% iskoristivo. Citrusi (limun, limete, narandže, grejpfrut), koje vrlo često koristimo mogu da se iskoriste na mnogo načina.
Citrusni prah je odličan dodatak keksićima i kolačima. Treba samo jednostavno da ga umešate u testo, a sprema se jako jednostavno. Narendajte koricu (dobro opranu i očišćenu) citrusnog voća i ostavite na papir da se suši 3 do 4 dana. Kada korica bude u potpunosti suva sameljete je u blenderu i dobićete prah. Dobijeni prah možete mešati sa šećerom da biste dobili super mirisne ukuse za kolače.
Foto: silkroadspices.ca
Kora može i da se narenda u smesu za kolače i torte, zaot kada iscedite limun ili ogulite narandžu koru nikada ne bacajte, već je slažite u plastične kesice i stavljajte u zamrzivač. Možete zamrznuti i celi limun – posle ga je mnogo lakše zaleđenog narendati.
Kore možete potpoiti u ulje, med ili sirće. Tako će oplemeniti ukus. Ako ih stavljate u maslinovo ulje najpre ih morate usitniti i malo izgnječiti tučkom i avanom, pa ostaviti u teglici sa uljem 6 sati pre proceđivanja. U medu ili sirćetu ih ostavljate što duže – dok ne dobijete željeni ukus, pa posle samo odstranite kore.
Dekoracija - Kore od narandže i limuuna mogu poslužiti i kao dekoracija posluženja. Jednostavno napravite ružicu i svaku tortu ili kolač učinite magičnim.
Foto: hectortakesrosesheavenlycakes.wordpress.com
Grickalica - Kore od narandže i limuna možete i kandirati i tako odibit ukusnu slatku grickalicu. Potrebno je da najpre kuvate štapiće kore 20ak minuta u vodi, dok ne omekšaju. Zatim ih ocedite i sotavite da se osuše. U manjoj šerpici pomešajte 2 šolje šećera, sa 1 šoljom vode. Kuvajte dok smesa ne dobije teksturu gustog sirupa. Mešajte da ne zagori. Ostavite da se ohladi 5 minuta, pa svaku koru umačite u sirup i stavljajte na rešetku da se suši nekoliko sati.
Povrće
Bujon - Od ostataka povrća možete napraviti bujone. Sve sastojke koje imate pomešajte i stavite na šporet da se kuvaju. Ostavite da krčkaju, povremeno skidajte penu koja će se hvatati na površini. Kada povrće omekšat, tečnost procedite i odvojite. To može da bude vaš temeljac, ali preporučuje se da bar mrkve odvojeno izmiksate u pire, pa dodate proceđenom temeljcu. Mada možete svo povrće koje se kuvalo odvojeno prvo izmiksati, pa pomešati sa temeljcem i zamrznuti. U ove temeljce možete dodati i sveže začinsko bilje. A supu ćete obogatiti ako imate ostatke tvrdog sira. Samo ih narendate za kremastiji i bolji ukus.
Foto: istockphoto.com/phot
ODRŽAVANJE DOMAĆINSTVA
Čišćenje - Tu posebno mesto ima limun. Uz sirće, so i sodu bikrabonu on je vladar čistih kuhinja i kupatila. Mesta koja su prljava ili na kojima se uhvatili ostaci kamenca i vode možete očistiti, ako poprskate solju ili sodom bikarbonom i oribate isceđenim polovinama limuna.
Farbanje odeće - Kore od nara su odlične za farbanje odeće. U posudu od nerđajućeg čelika stavite vruću vodu i kore nara. Ostavite da odstoji preko noći. Sledeći dan dobijenu mešavinu staviteda kratko prokrčka na šporetu, pa uklonite kore i stavite mokru takninu. Ostavite da se ,,kuva'' sat vremena, pa sklonite i ostavite tkaninu da odstoji u boji preko noći. Sledeći dan izvadite iz šerpe i isperite u hladnoj vodi.
Osveživač vazduha - Ostake kora od narandže ubacite u šerpicu i prelijte vodom, pa stavite da kuva na laganoj vatri dok tečnost u potpunosti ne ispari. Tako ćete na najbezbedniji, najjeftiniji i najbrži način osvežiti miris doma.
NEGA
Kora banane za zdravu kožu - Kora banane je veoma bogata antioksidantima poput luteina i može poslužiti za hidrataciju čitavog tela. Za piling od banane jednostavno pospite malo šećera na unutrašnju starnu kore banane i njome trljajte telo pa isperite toplom vodom. Za akne jednostavno korom banane kratko trljajte lice ostavite da deluje 30 minuta pa operite vodom.
Foto: wikihow.com
Prirodni tonik - Kao prirodni tonik za negu lica mogu vam poslužiti kore grejpfruta ili narandže, a koristite h tako da njima jednostavno trljate lice. Prirodna kiselost i tekstura kore, uklanja mrtve ćelije kože, a vitamin C se bori protiv prvih znakova starosti i oštećenja. Unutrašnju stranu kore avokada možete koristiti kao sredstvo za hidrataciju lica jer poseduje mnoga zdrava ulja. Sa korom krompira rešićete se otečenih očiju, jednostavno stavite koru krompira na oči, ostavite da stoje 15 minuta i otok će spasti.
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari