Predstavljamo tradicionalni recept u kojem uživaju Francuzi i koji pokreće naša čula i u potpunosti nas opušta. Reč je o spoju hrskave kore sa čokoladnim filom koji se topi u ustima i klasičnim, neprevaziđenim šlagom. Francuska svilena pita može vam olepšati naporan radni ponedeljak.
Isprobajte je!
NE PROPUSTITE: Topla čokolada idealna za hladne, zimske dane - recept!
Potrebni sastojci za koru:
- 300gr brašna
- 150gr putera
- 150ml vode
- prstohvat soli
- jedno jaje
- 2 kašikice šećera
Potrebni sastojci za čokoladni fil:
- 100gr čokolade za kuvanje
- 250 gr slatke pavlake ili šlaga (po želji)
- 4 jaja
- 150gr putera ili margarina
Potrebni sastojci za toping:
- šlag pripremljen na klasičan način
- rastopljena čokolada po želji
Način pripreme:
Najpre je potrebno napraviti testo za koru koja će biti podloga piti, odnosno njena osnova.
Pomešajte brašno sa rastopljenim puterom i dodajte so i šećer. Uz neprestano mešanje dodajte postepeno vodu tako da dobijete smesu koja se lako oblikuje prstima.
Zatim smesu izmasirajte prstima kao klasično testo i rastegnite oklagiom. Cilj je napraviti oblik koji će prekriti vatrostalnu činiju, praktično testo prislonite uz dno činije i rastegnite tako da prekrije rubove činije odnosno ivice. Kada ste prekrili činiju testo premažite razumećnim jajetom i pecite 20 minuta na 180 stepeni.
Kada se testo ispeče i ohladi vreme je za pripremu fila.
Najpre umutite mikserom pavlaku tako da postane čvrsta i penušava, ostavite je u frižideru da odstoji dok pripremite drugi deo fila.
Istopite čokoladu na pari, zatim u drugoj posudi umitite jaja i šećer i skuvajte ih na pari.
Kako bi jaja skuvali kako treba neprestano mešajte i nemojte dozvoliti da vam sklizne činija i dotakne vodu, neka se jaja kuvaju isključivo na pari narednih nekoliko minuta sve dok smesa ne postane čvršća.
Smesu pomešajte sa čokoladom i kada se ohladi pomešajte je sa već pripremljenom pavlakom.
Dodajte u smesu puter i zatim ponovo mikserom promešajte sve tako da se puter istopi u smesi i lepo rasporedi.
Sada je vreme za nanošenje fila na koru i klasičnu pripremu šlaga, preko kog možete postaviti i glazuru od čokolade ili rendanu čokoladu kao dekoraciju.
Uživajte!
Foto: Izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari