Ceđeni sokovi su nešto što će vam svaki nutricionista preporučiti.
Ukoliko se brinete o svom zdravlju, ali o vitkoj liniji, trebalo bi da izbegavate kupovne sokove koji su puni šećera i različitih veštačkih zaslađivača, emulgatora, ukusa - svega onoga što ne želite u svom organizmu.
Sok od šargarepe je među najboljim napitcima koje možete podariti svom organizmu - pogotovo ako je domaći!
Naša saradnica Katarina sa bloga Pixie's Beauty Lab vam otkriva kako da napravite savršen domaći sok od šargarepe.
Pogledajte zašto istog momenta treba da se uputite na pijacu i kupite sastojke.
Blagodeti šargarepe
Šargarepa sadrži dosta vitamina i malo manje minerala. Od vitamina tu su:
Vitamin A - moćan antioksidant i veoma je efikasan u borbi protiv slobodnih radikala. Osobe koje puše i konzumiraju alkohol unose mnogo slobodnih radikala u svoj organizam, što uzrokuje brže starenje.
Vitamin A jača imuni sistem, aktivira rast i radnu sposobnost ćelija, deluje protiv “kokošijeg slepila” (oslabljen vid u određenom delu dana) i pomaže pri održavanju dobrog vida. Koristi se kod kožnih oboljenja, povišenog krvnog pritiska i u porbi protiv infektivnih bolesti.
Provitamin A (beta karotin) je, kao i vitamin A, snažan antioksidant i stimulator imunog sistema. Igra veoma važnu ulogu u formiranju epitelnog tkiva. Obezbeđuje zaštitu od kardiovaskularnih bolesti i utiče na jačanje imuniteta, čak i kod teških bolesti.
Vitamin E je važan vitamin za rad mnogih organa, nervno-mišićnog i kardiovaskularnog sistema. U toku trudnoće poboljšava ishranu i snabdevanje materice krvlju.
Tiamin tj. vitamin B1 poboljšava varenje, normalizuje peristaltiku creva i kiselinu želudačnog soka.
Filohinon tj. vitamin K1 je bitan pri zgrušavanju krvi i neophodan je za stvaranje protrombina u jetri. Primena ovog vitamina je efikasna kod želudačno-crevnih i plućnih krvarenja, kao i kod hemoragijskih dijateza kod novorođenčadi.
Niacin tj. vitamin B3 je neophodan za metabolisanje šećera, masti i proteina, i za stvaranje energije i ćelijsko disanje. Utiče na psihičko zdravlje, detoksikuje organizam od raznih štetnih hemikalija.
Preporučuje se kod krvarenja desni, a efikasno može da se koristi u borbi protiv starenja kože.
Vitamin C ima antioksidativna svojstva, štiti kožu od oštećenja izazvanih suncem, utiče na posvetljivanje kože. Uklanja slobodne radikale koji oštećuju ćelije.
Osim toga, vitamin C učestvuje u radu mnogih organa i obezbeđuje normalnu razmenu ugljenih hidrata.
Osim vitamina, šargarepa sadrži i kalijum koji učestvuje u mnogim procesima i pomaže pri izbacivanju suvišne tečnosti iz organizma, što je veoma važno kod kardiovaskularnih bolesti.
Sok od šargarepe - recept
Vreme pripreme: 10-ak minuta
Dobija se: 3 dl
Potrebni sastojci:
320 g očišćene šargarepe,
1 oljuštena jabuka (120 g),
1 kašičica limunovog soka,
1 kriška limuna za ukrašavanje (opcionalno).
Priprema: Šargarepu isecite na komade, a jabuku na četvrtine, očistite je od semena i isecite na manje kriške. Sve sastojke staviti u sokovnik i iscediti sok. Gotov sok začinite limunovim sokom, sipajte u čašu i odmah poslužite.
Saveti:
- Svo voće prethodno dobro rashladide u frižideru.
- Sok dopunite kockama leda.
Autorka teksta: Katarina sa bloga Pixie's beauty lab
Zaljubljenik u sve stvari vezane za modu, lepotu i život, generalno...
NAJPOPULARNIJI Komentari