Kako se nalazimo u jesenjem periodu koji je između ostalog i period poznat po obilju bundeva koje stižu u ovo vreme, odlučili smo da vam ove nedelje predstavimo tri ukusna recepta koja ćete spremite uz pomoć nje. Iako bundeva u našoj kuhinji nije toliko popularna za spremanje, odlučili smo da to pokušamo promeniti. Za ljubitelje slatkiša ali i one slanih jela biće ponešto.
U nastavku pogledajte recepte za tri ukusna jela od bundeve!
NE PROPUSTITE: Aromatična piletina sa puterom i limunom - recept
1. Čorba od bundeve
Foto: izvor
Način pripreme: U veliku šerpu sipajte 2 kašike maslinovog ulja na kome ćete pržiti luk dok ne dobije zlatnu boju. U šerpu nakon toga dodajte 1kg bundeve i dinstajte oko 10 minuta. Kada bundeva omekša dodajte 700ml vode ili kupovnog bujona. Sve začinite i ostavite da se kuva dok ne proključa. Kada bundeva bude potpuno mekana sipajte 150ml pavlake za kuvanje. Ostavite sve zaejdno da ponovo proključa i nakon toga mikserom direktno u šerpi ispasirajte bundevu. Kada čorba bude potpuno glatke teksture gotova je. Uz ovu čorbu idealno će ići i krutoni.
Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
2 luka
1kg bundeve
700ml bujona od povrća ili pilećeg
150ml pavlake za kuvanje
2. Zapečena bundeva sa sirom
Način pripreme: Uključite rernu na 150 stepeni. Izrežite poklopac bundeve i izvadite semenke i prvi sloj unutrašnjosti bundeve. Postavite je u pleh, a u međuvremenu zagrejte pavlaku, mleko, beli lik i timjan uz dosta začina. Kada se smesa ugreje sipati u tikvu i pomešati sa 50 grama parmezana. Stavite poklopac i pecite pola sata. Kada istekne pola sata, izvadite je iz rerne, skinite poklopac i dodajte jos 100 grama narendanog parmezana. Tikvu bez poklopca vratite u rernu, povećajte na 200 stepeni temperaturu i pecite još 15 minuta. Bundevu poslužite sa hrskavim prepečenim hlebom.
Sastojci:
1 bundeva od oko 1kg do 1,5kg
300ml pavlake za kuvanje
150ml mleka
2 kašike timjana
150 parmezana
Foto: izvor
3. Pita od bundeve
Sastojci:
4 jaja
1 kašika kisele pavlake
200g brašna
100g maslaca
1 vanilin šečer
1 prašak za pecivo
200g smeđeg šećera
1 pakovanje pirea od bundeve
pola litra mleka
1 kašika vanile
malo manje od pola kašičice đumbira i cimeta
1 kg kisele pavlake
Način pripreme:
Kora: Umutiti 1 jaje, dodati pavlaku, vanilin šećer, pola maslaca, sok od pola limuna, brašno i prašak za pecivo. Sve zajedno umesiti i ostaviti testo da stoji pola sata do sat uvijeno u providnu foliju. Testo nakon hlađena razvucite u pleh za tart i popunite filom.
Fil: Umutite jaja pa potom dodajte bundevu, ekstrakt vanile, šećer, mleko, cimet, đumbir i 4 šolje pavlake. Sve zajedno sjedinite. Sipajte mešavinu u kalup i pecite na 180 stepeni dok ivice kore ne budu postale rumene.
Foto: izvor
Nadamo se da ćete uživati u ovim specijalitetima. Prijatno!
NE PROPUSTITE: Kremasti sos od pečuraka i karija - sa testeninom po izboru
Naslovna fotografija: izvor
Možete vi zo same!
NAJPOPULARNIJI Komentari