Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • Muškarci otkrivaju: Ovo su stvari koje mrzimo kod žena (ali samo malo!)

  • Mesečni horoskop za oktobar 2025: Od harmonije do intenziteta

  • Trik od 5 minuta: Kako se trajno rešiti zamagljenih stakala u automobilu

  • Jezik Finansija: Ključni koraci u finansiranju ženskog preduzetništva

  • Jesenji hobiji u kojima ćeš uživati

Recepti

Ukusna jela od bundeve - jesenje poslastice

Kako se nalazimo u jesenjem periodu koji je između ostalog i period poznat po obilju bundeva koje stižu u ovo vreme, odlučili smo da vam ove nedelje predstavimo tri ukusna recepta koja ćete spremite uz pomoć  nje. Iako bundeva u našoj kuhinji nije toliko popularna za spremanje, odlučili smo da to pokušamo promeniti. Za ljubitelje slatkiša ali i one slanih jela biće ponešto.

U nastavku pogledajte recepte za tri ukusna jela od bundeve!

 

NE PROPUSTITE: Aromatična piletina sa puterom i limunom - recept

 

 

1. Čorba od bundeve

Foto: izvor

Način pripreme: U veliku šerpu sipajte 2 kašike maslinovog ulja na kome ćete pržiti luk dok ne dobije zlatnu boju. U šerpu nakon toga dodajte 1kg bundeve i dinstajte oko 10 minuta. Kada bundeva omekša dodajte 700ml vode ili kupovnog bujona. Sve začinite i ostavite da se kuva dok ne proključa. Kada bundeva bude potpuno mekana sipajte 150ml pavlake za kuvanje. Ostavite sve zaejdno da ponovo proključa i nakon toga mikserom direktno u šerpi ispasirajte bundevu. Kada čorba bude potpuno glatke teksture gotova je. Uz ovu čorbu idealno će ići i krutoni.

Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja

2 luka

1kg bundeve

700ml bujona od povrća ili pilećeg

150ml pavlake za kuvanje

 

 

2. Zapečena bundeva sa sirom

Način pripreme: Uključite rernu na 150 stepeni. Izrežite poklopac bundeve i izvadite semenke i prvi sloj unutrašnjosti bundeve. Postavite je u pleh, a u međuvremenu zagrejte pavlaku, mleko, beli lik i timjan uz dosta začina. Kada se smesa ugreje sipati u tikvu i pomešati sa 50 grama parmezana. Stavite poklopac i pecite pola sata. Kada istekne pola sata, izvadite je iz rerne, skinite poklopac i dodajte jos 100 grama narendanog parmezana. Tikvu bez poklopca vratite u rernu, povećajte na 200 stepeni temperaturu i pecite još 15 minuta. Bundevu poslužite sa hrskavim prepečenim hlebom. 

Sastojci:

1 bundeva od oko 1kg do 1,5kg 

300ml pavlake za kuvanje

150ml mleka

2 kašike timjana

150 parmezana

Foto: izvor

 

3. Pita od bundeve

Sastojci:

4 jaja

1 kašika kisele pavlake

200g brašna

100g maslaca

1 vanilin šečer

1 prašak za pecivo

200g smeđeg šećera

1 pakovanje pirea od bundeve

pola litra mleka

1 kašika vanile

malo manje od pola kašičice đumbira i cimeta

1 kg kisele pavlake 

 

Način pripreme:

Kora: Umutiti 1 jaje, dodati pavlaku, vanilin šećer, pola maslaca, sok od pola limuna, brašno i prašak za pecivo. Sve zajedno umesiti i ostaviti testo da stoji pola sata do sat uvijeno u providnu foliju. Testo nakon hlađena razvucite u pleh za tart i popunite filom.

Fil: Umutite jaja pa potom dodajte bundevu, ekstrakt vanile, šećer, mleko, cimet, đumbir i 4 šolje pavlake. Sve zajedno sjedinite. Sipajte mešavinu u kalup i pecite na 180 stepeni dok ivice kore ne budu postale rumene. 

Foto: izvor

Nadamo se da ćete uživati u ovim specijalitetima. Prijatno!

 

NE PROPUSTITE: Kremasti sos od pečuraka i karija - sa testeninom po izboru 

Naslovna fotografija: izvor

Možete vi zo same!

13.11.2021 20:59
 

Ne propustite

  • LAGANA čorba od crvenog sočiva - recept

  • 3 recepta za najjednostavnije kore za kolače i torte

  • BRZI pileći enčilada pužići - PREDJELO gotovo za 10 minuta

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Nedeljni Horoskop: 13.10. - 19.10.2025.

  • Miriše na vikend: Brzi jesenski kolač od jabuka

  • Pametno mršavljenje: san je ključan

  • Kako sam se zaljubila u svoj posao? Put od rutine do pronalaska svrhe

  • Jezik Finansija: Ključni koraci u finansiranju ženskog preduzetništva

  • Sedefasti šapat sezone: Zašto je satenska suknja neizostavni komad ove jeseni

  • Laszlo Krasznahorkai – dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2025.

  • Stigao je Maje - Beograd dobio prvu radnju čuvenog pariskog brenda u regionu

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o

Pročitajte i ovaj tekst!

Gaspačo sa sokom od limete i feta sirom - paradajz supa na portugalski način

Gaspačo je hladna supa od paradajza, karakteristična za područje Španije i Portugala. Budući da je paradajz vrlo zdrav...
Scroll up