Sok od zove ne samo da osvežava već i ima brojne zdravstvene prednosti koje ga čine popularnim izborom za letnje dane. Osim što je izuzetno ukusan, sok od cveta zove se tradicionalno koristi za jačanje imuniteta i protiv prehlada i gripa. U ovom članku, otkrićete kako da pripremite ovo zdravo piće u udobnosti vašeg doma.
Sastojci:
25 cvetova zove
3 litra vode
2-3 limuna
2 kg šećera
50 g limunske kiseline
Priprema:
Biranje cveta zove
Izaberite najlepše cvetove zove koje možete pronaći. Zovu berite u proleće, kada su cvetovi u punom cvatu i kada su prepuni polena. Najbolje je brati ih sredinom dana kada su cvetovi suvi.
Priprema cvetova
Pažljivo očistite cvetove od insekata i bilo kakve prljavštine. Izuzetno je važno da cvetove ne perete vodom, da ne bi ispao polen koji daje specifičan ukus soku.
Ceđenje limuna
Limun dobro operite, isecite na kolutove ili iscedite sok, u zavisnosti od toga kako želite da vaš sok na kraju izgleda i ukusno varira.
Priprema sirupa
U većoj posudi pomešajte vodu i šećer. Stavite na vatru da se šećer potpuno rastvori i dobijete bistar sirup. Kad sirup proključa, sklonite ga s vatre i ostavite da se ohladi.
Maceracija
U ohlađen sirup dodajte pripremljene cvetove zove, limun i limunsku kiselinu. Promešajte sastojke i pokrijte posudu. Ostavite smesu da stoji 24 sata na hladnom i tamnom mestu, povremeno promešajući.
Proceđivanje i flaširanje
Nakon 24 sata, tečnost treba dobro procediti kroz gusto cedilo ili čistu gazu. Osigurajte da su sve čestice cveta uklonjene kako bi sok bio bistar.
Pasterizacija
Sok prelijte u čiste, sterilisane flaše. Za veću bezbednost, možete izvršiti pasterizaciju flaša sa sokom kako biste produžili trajnost. Pasterizaciju izvršite tako što ćete flaše postaviti u veći lonac sa vodom i kuvati na blagoj temperaturi oko 20 minuta.
Čuvanje
Ostavite sok da se lagano ohladi, zatvorite flaše i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Konzumacija
Sok od zove možete konzumirati razblažen s vodom po želji. Idealan je za vruće letnje dane, kada tražite nešto osvežavajuće i zdravo. Takođe, poznat je i po tome što može poslužiti kao osnova za pripremu koktela ili kao dodatak raznim desertima.
NAJPOPULARNIJI Komentari