Uskrs nam najavljuje tople dane i zaista je vreme kada se možemo počastiti ukusnim dezertima sa voćem, pogotovo sa jagodama koje obeležavaju prolećne dane još od detinjstva. Ukoliko niste sigurni kojim dezertom da iznenadite voljene nakon prazničkog ručka, mi imamo ideju. Ne možete pogrešiti sa tortom od jagoda koja se doslovno rečeno, topi u ustima, koja svojim mirisom budi čula i pritom ne traži od vas puno slobodnog vremena za pripremu. Može li bolje od toga?!
Recept je u narednim redovima!
NE PROPUSTITE: Recept za zdrave palačinke, sa mnogo manje kalorija!
Potrebni sastojci za koru:
- 400gr brašna
- jedan prašak za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- jedan prstohvat soli
- 230gr putera sobne temperature
- 200gr šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 kašikice ekstrakta jagode
- 1 izrendanu koricu jednog limuna
- 1 isceđen limun
- 3 umućena belanca
- 150ml mleka
- kašičica roze, prehrambene boje
Potrebni sastojci za fil:
- 1kg jagoda
- sok jednog isceđenog limuna
- 100gr šećera
Način pripreme:
Stavite sveže ili zarmznute jagode u šerpu i zatim ih izmiksajte da dobijete glatku teksturu.
Zatim ih lagano mešajući zagrejte na srednjoj temperaturi i lagano dodajte šećer, limunovu koricu, sok i po želji malo soli. Morate neprestano mešati smesu kako ne bi zagorela!
Cilj je dobiti oko dve šolje guste smese od jagoda, koja izgleda poput pudinga.
Kada završite sa kuvanjem ostavite smesu da se ohladi.
Kako bi napravili kore potrebna su vam tri kalupa za torte ili jedan dublji kalup u okviru kog možete izeći debelu koru i od nje stvoriti tri. Budite oprezni prilikom sečenja kako se kore ne bi raspale.
Zagrejte rernu na 220 stepeni i lagano izmutite belanca mikserom.
U jednoj većoj posudi pomešajte suve sastojke, brašno, sodu, prašak za pecivo i lagano dodajte u posudu prethodno istopljen puter. Mešajte sastojke i postepeno dodajte penu od belanaca.
Preostalo vam je da u smesu za kore dodate ekstrakte, isceđen limun i mleko neprestano mešajte kako se ne bi napravile grudvice.
Zatim smesu izlijte u pleh i pecite dvadesetak minuta.
Kako bi ukrasili tortu možete iskoristiti Uskršnje keksice ili u šlag razmućen na klasičan način dodati prehrambenu rozu boju i zatim sam vrh torte ukrasiti jagodama.
Uživajte!
Foto: Izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari