Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija noktiju
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • Mali budžet, velika promena: DIY projekti za osveženje enterijera

  • Hormoni koje svaka žena treba da proverava makar jednom godišnje

  • Kada koža ne voli sunce: Razumevanje alergije na sunce

  • Kako nositi nakit u skladu sa najnovijim modnim trendovima

  • Vikend avantura čeka: Ideje za nezaboravne izlete u Srbiji i okolini

Recepti

Recept za preukusni matcha cheescake

Matcha, taj prelepi zeleni prah od finog zelenog čaja, osvojio je svet svojim jedinstvenim, blago gorkastim i zemljanim ukusom. Savršeno se uklapa u slatke poslastice, a jedna od najpopularnijih kombinacija je definitivno matcha cheesecake. Spoj kremastog, blago kiselkastog sira i aromatične matche stvara desert koji nije samo vizuelno privlačan, već i pravi užitak za nepce.

Ako ste ljubitelj matche ili jednostavno želite da probate nešto novo i zanimljivo, ovaj recept za no-bake (bez pečenja) matcha cheesecake je savršen izbor. Jednostavan je za pripremu, ne zahteva paljenje rerne, a rezultat je savršeno kremast i ukusan kolač.

 

Recept za Matcha cheesecake (Bez pečenja)

Sastojci:

Za koru:

200 g keksa 
100 g istopljenog putera

Za fil:

500 g krem sira (sobne temperature, punomasni)
150 g šećera u prahu (podesite po ukusu)
2 kašike matcha praha (visokog kvaliteta, preporučljivo culinary ili ceremonial grade)
2-3 kašike vrele vode (ne ključale) ili mleka
1 kašičica ekstrakta vanile
10 g želatina u prahu
50 ml hladne vode (za želatin)
300 ml slatke pavlake za šlag

Oprema:

Kalup sa odvojivim dnom (prečnika oko 20-23 cm)
Električni mikser
Dve veće činije
Manja posuda za želatin
Silikonska špatula
Sito (za prosejavanje matche)

Uputstvo za pripremu:

Pripremite kalup: Dno kalupa obložite papirom za pečenje. Stranice možete lagano premazati puterom.

Napravite koru: Keks sameljite u fine mrvice (u blenderu ili stavite keks u kesu i izgnječite oklagijom). Pomešajte mrvice keksa sa istopljenim puterom dok se sve lepo ne sjedini i smesa postane vlažna kao mokar pesak. Smesu rasporedite po dnu pripremljenog kalupa i čvrsto pritisnite kašikom ili dnom čaše kako biste formirali ravnomernu koru. Stavite kalup u frižider dok pripremate fil (najmanje 15-ak minuta).

Pripremite matchu: U manjoj šolji ili posudi, prosejte matcha prah kroz sitno sito (ovo sprečava grudvice!). Dodajte 2-3 kašike vrele vode ili mleka i mutite malom mutilicom (chasen) ili viljuškom dok ne dobijete glatku, gustu pastu bez grudvica. Ostavite sa strane da se malo prohladi.

Pripremite želatin: Želatin u prahu sipajte u manju posudu i prelijte sa 50 ml hladne vode. Ostavite da nabubri 5-10 minuta. Zatim želatin lagano zagrevajte (u mikrotalasnoj na kratko, 10-ak sekundi, ili na pari) dok se potpuno ne istopi. Ne sme da provri! Ostavite istopljen želatin sa strane da se malo prohladi, ali pazite da se ne stegne.

Umutite fil: U velikoj činiji, mikserom mutite krem sir sa šećerom u prahu i ekstraktom vanile dok ne dobijete glatku i kremastu smesu.

Dodajte matchu: U smesu sa krem sirom dodajte pripremljenu matcha pastu. Mutite mikserom na manjoj brzini samo dok se matcha ravnomerno rasporedi i cela smesa dobije lepu zelenu boju. Pazite da ne premutite.

Umutite šlag: U posebnoj, hladnoj činiji, čvrsto umutite slatku pavlaku za šlag. Pazite da je ne premutite da se ne pretvori u puter.

Sjedinite fil: Lagano, silikonskom špatulom, postepeno dodajte umućen šlag u smesu sa krem sirom i matchom. Nežno mešajte pokretima odozdo prema gore ("foldovanje") dok se sve ne sjedini u vazdušast i gladak fil. Ne mutite snažno kako biste zadržali vazduh iz šlaga.

Dodajte želatin: U tanak mlaz, neprestano mešajući špatulom, polako sipajte blago prohlađen, istopljen želatin u smesu. Mešajte dok se želatin potpuno ne inkorporira u fil. Radite ovo relativno brzo kako se fil ne bi počeo stezati nejednako.

Složite cheesecake: Pažljivo sipajte fil preko ohlađene kore u kalupu. Poravnajte površinu špatulom.

Hlađenje: Cheesecake stavite u frižider da se stegne, idealno najmanje 4-6 sati, a najbolje preko noći. Ovo je ključno da bi cheesecake bio čvrst i da bi se lepo sekao.

Serviranje: Kada je cheesecake dobro ohlađen i stegnut, pažljivo odvojite stranice kalupa. Pre služenja, možete posuti sa malo matcha praha kroz sitno sito, ukrasiti svežim voćem (maline, jagode odlično idu uz matchu) ili kuglom šlaga.

Uživajte u svakom zalogaju ovog osvežavajućeg i sofisticiranog matcha cheesecake-a. Prijatno! heart

30.04.2025 07:54
 

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Nedeljni horoskop za period od 16.06.- 22.06.2025.

  • Čišćenje klime u stanu - uštedite novac ove sezone

  • Šta ne smete da zaboravite kada se pakujete za more?

  • Zašto su haljine otvorenih leđa uvek u modi?

  • Zabranjena morska avantura

  • Letnje ljubavne priče: Filmovi koje gledamo ovog juna

  • NOVA ERA FITNESA: 42% VIŠE LJUDI BIRA HIBRIDNI TRENING

  • Veštačka inteligencija i budućnost rada: Koja zanimanja su najugroženija?

  • Pravo vreme za bebu: ono što nauka prećutkuje

  • Koliko puta ste kliknuli na „neverovatnu ponudu“ koja traje samo još minut?

  • EMMA ROBERTS x KIKO MILANO: Nova limitirana kolekcija poznatog italijanskog brenda

  • Inkontinencija: prirodan pristup i prevencija

  • Kako prestati sa grickanjem noktiju? Praktični saveti i dublji uvidi

  • Obrazovanje bez barijera: Nastavak podrške resursnim centrima širom Srbije

  • Sve što sam prećutala u novoj vezi

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o
Scroll up