Foto: craftsy.com
Verovatno ste se nekada pitali kako se prave one savršene šarene torte, odnosno smesa u boji kojom se ukrašavaju i prave figurice na torti.
U pitanju je FONDAN.
Otkrićemo vam recept i nekoliko predloga kako da ukrasite poslastice ovom masom koji možete oblikovati i obojiti kako god želite.
Na ovaj način možete ukrasiti torte, kolače, sve vrste slatkiša za bilo koju priliku i uvek će izgledati kao da ih je pravio profesionalac.
Osim toga ovakve poslastice mogu nositi i neku poruku pa mogu biti veoma lične.
Namirnice koje su vam potrebne su:
1 kesica želatina u prahu
50 ml hladne vode (za želatin)
20 ml vode (za fruktozu)
100 gr fruktoze ili dekstroze
1 velika kašika glicerina - možete ga kupiti u apoteci
900 gr šećera u prahu.
Pročitajte - Fantastična nugat torta - recept
Želatin preliti sa vodom i ostaviti da nabubri. Fruktozu ili dekstrozu staviti u šerpicu i takođe preliti vodom, staviti na ringlu da se istopi i mešati sve vreme do početka ključanja. Pustite da vri 30-ak sekundi, zatim sklonite sa vatre i dodajte jednu punu supenu kašiku glicerina i nabubreli žilatin. Promešajte.
Pročitajte - Kremasta i slasna - MARKIZA torta - BEZ kora, BEZ pečenja
2. U činiju stavite 500 - 600 gr šećera u prahu, zatim postepeno sipajte istopljeni šećer i mešajte. Povremeno dodajte još šećera u prahu, a zatim prospite na radnu površinu i sa ostatkom šećera umesite fondan. Ako su vam u startu ruke mnogo ulepljene fondanom, operite ih i onda nastavite sa mešenjem fondana. Bitno je da ruke nakon pranja dobro osušite papirnatim ubrusom, a ne peškirom ili krpom jer će vam u suprotnom ostati dlačice na fondanu.
3. Gotov fondan ostavite 30 minuta na površini gde ste ga mesili da se ohladi, a onda ga stavite u dobro zatvorenu kesu i čuvajte na sobnoj temperaturi. Najbolje je da se iskoristi u naredna 2-3 dana zato što je onda najlakše raditi sa njim ali ga možete čuvati i mesec dana ako želite. Ako želite da ga koristite nakon više dana zagrejte ga u miikrotalasnoj na 4-5 sekundi kako bi bio lakši za oblikovanje, pazite da ne preterate.
Pročitajte - Najbrži recept za čoko-moko tortu
4. Ovako napravljeni fondan najbolje je bojiti gel bojama. Uzmite željenu količinu fondana, zabodite čačkalicu u gel boju a onda tu istu čačkalicu zabodete na par mesta u fondan.
5. Ako bojite sa bojom u prahu, pre nego što stavite željenu boju rastopite je u par kapi vode ili alkohola.
Od sada od poslastica možete praviti mala umetnička dela i realizovati svaku vašu ideju.
Svaka posebna prilika može nositi vaš lični pečat.
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari