Možda vam ime zvuči poznato, možda prvi put čujete za ovo jelo, ali jedno je sigurno - trebalo bi da probate!
Ovako egzotičnim jelom možete fascinirati vaše prijatelje i porodicu, ali neka ostane vaša tajna da se lako i brzo pravi.
Predstavljamo vam recept za Baba ganoush!
Od sastojaka vam je potrebno:
- 2 patlidžana srednje veličine
- 2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike tahinija
- par listića peršuna
- so, biber, mleveni kumin
- malo tucane ljute paprike (po želji)
Pecite patlidžan u rerni oko 20 minuta.
Ostavite oko 15 minuta da se ohladi.
Oljuštite ga i isecite na komade a zatim sa ostalim navedenim sastojcima sve to stavite u blender i miksajte dok ne postane kremasto.
Servirajte u tanjiru uz sveže povrće i sa komadićima hleba, brusketa ili galeta koje će vam poslužiti za umakanje.
Može se reći da je ovo i humus sa patlidžanom, ali, priznaćete „baba ganuš“ zvuči mnogo ukusnije!
Jelo u prevodu znači „tatin užitak“, brzo i lako jelo u koje žene u arapskim zemljama prave kada žele da razmaze svoje drage osobe muškog pola.
Uživajte !
Ukoliko niste uspeli da nabavite tahini, on se takođe lako pravi kod kuće i daleko je bolji, prirodniji i svežiji nego kupovni jer nema konzervanasa i veštačkih dodataka.
Susam pržite vrlo kratka na srednjoj vatri u široj posudi i konstantno mešajte da se ni zrno ne bi zalepilo.
Kada malo promeni boju iz bele u zlatkastu, sklonite sa vatre, ohladite i blendajte sa malo maslinovog ulja i malo vode dok ne dobijete kremastu smesu.
Smesa bi trebalo da izgleda glatko i gusto.
Dodajte malo soli i bibera, promešajte i to je sve!
Imate svoj tahini, koji možete čuvati u teglici u frižideru i upotrebljavati za svaki humus koji želite da napravite.
Foto: seriouseats.com, goodtoknow.co.uk, food.com, pbs.org
NAJPOPULARNIJI Komentari