Kao što znate naša omiljena sezona je svakako sezona slava koja je evo uveliko počela. Volimo je jer pored dobre hrane i druženja sa dragim ljudima, slave predstavljaju pravi mali živopis. Na njima možete sresti likove koji kao da su iskočili iz Andrićevih romana. Sigurni smo da su i vama poznati tipovi poput ,,profesorke Olge'' od čijeg oštrog suda strepe i najiskusnije domaćice ili možda ,,teta Nede'' čije slave u najmanju ruku podsećaju na rimske gozbe i njima se, naravno, svi najviše radujemo ili pak ,,kladioničara Neše'' koji će krišom spustiti tiket pod ikonu !
Ako se i sami pitate da li pripadate nekom tipičnom slavskom liku, svakako skoknite do sajta Dijamant.rs gde vas čeka jako zanimljiv test koji će otkriti koji ste vi lik sa slave. A možda prepoznate i nekog od svojih prijatelja, pa se svi slatko ismejete. Mi smo svakako prepoznale ,,baka Milicu'' među svojim i pošto je ona ubrala najviše naših simpatija i nekako probudila toplinu oko srca, odlučile smo da probamo baš njen recept - posne kiflice sa pivom! Eto savršenog rešenja za sve vas domaćice koje slavite posnu slavu i imate muke šta da spremite kada je predjelo u pitanju.
Kao što navode i na Dijamant.rs sajtu pivo je prehrambeni proizvod, barem se tako vodi zvanično. E pa pivo se našlo kao jedan od sastojaka recepta koji vam danas predstavljamo i ove posne kiflice učinilo mekim kao duša. Jedan od sastojaka je i šečer, ali ne brinite, ove kiflice se savršeno uklapaju uz sve ukuse. Mi moramo da priznamo da volimo da napravimo ,,grešni'' spoj i umočimo ih u činijicu sa majonezom!
Sastojci:
1 kg brašna
½ litre Dijamant suncokretovog ulja
1,5 čaša piva
2 praška za pecivo
Šećer
Susam
So
Kisela voda
Priprema:
U činiju sa brašnom sipajte prašak za pecivo, dve kašike šećera i pola kašičice soli. Kada ih umešate, polako dodajte prvo ulje a zatim i pivo i rakijsku čašu kisele vode. Od toga zamesite testo, dok ne dobijete glatku i homogenu masu.
Zbog praška za pecivo, budite spremni da se kiflice veoma povećaju, pa ih umesite tanke i manje. Premažite ih kiselom vodom i – ukoliko ste zacrtali da budu za slani deo trpeze - posejte malo krupne soli koja će kasnije lepo hrskati. Složite ih u pleh koji ste premazali margarinom i pecite na 200 stepeni. Kada se zarumene, smanjite temperaturu na 180 stepeni.
Kada su gotove, izvadite ih iz rerne i odmah prekrijte čistom platnenom krpom, ne pritiskajući ih.
Pored njih, na trpezu iznesite i činijicu sa Dijamant majonezom ili ajvarom. Uživajte, ako preostane neka nakon gostiju. Ako...
***Tekst urađen u saradnji sa Dijamant.rs***
NAJPOPULARNIJI Komentari