Izdvojili smo 5 omiljenih prazničnih torti i kolača koje će uveličati novogodišnju i božićnu trpezu.
Kinder bueno cheesecake
Izvor: foto
Sastojci
Podloga
300 grama Plazma keksa
150 grama putera
Krem
500 grama krem sira (Mascarpone ili Sremski sir)
100 g prah šećera
300 ml slatke pavlake
1 kašičica arome vanile
250-300g Kinder čokolade
8 - 13 Kinder Bueno čokoladica
Dekoracija
50 grama čokoalde
150 ml slatke pavlake
2 kašike šećera u prahu
3 Kinder Bueno čokoladice
Priprema:
Pomešati Plazma keks mleveni, sa otopljenim puterom. Utisnuti smesu u kalup, zatim ostaviti u frižideru da se stvrdne.
Kinder čokoladu otopiti na pari, ostaviti da se ohladi.
U drugoj posudi umutiti sir, šećer u prahu i aromu vanile. Dodati otopljenu Kinder čokoladu i izmiksati.
Izvaditi keks smesu iz frižidera, preliti Kinder smesom. Sada je vreme da čokoladice iscekate i ubacite preko smese.
Poravnajte je, a onda ostavite u frižideru preko noći.
Sutradan, skinite obruč i dekorišete po želji. Za dekoraciju možete da koristite naveden recept - umutite pavlaku za kuvanje, sa čokoladom i šećerom u prahu, a odozgo rasporedite Kinder Bueno čokoladice.
Cimet rolnice
Izvor: foto
Sastojci:
Testo:
500 g mekog brašna
80 g šećera
1 pakovanje suvog kvasca
Prstohvat kafene kašičice soli
1 veliko jaje
80 ml mleka
80 g putera (otopljenog)
Fil:
100 g smeđeg šećera
2 kašike cimeta
50 g putera (omekšalog)
Preliv:
100 g šećera u prahu
2-3 kašike mleka
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, suvi kvasac i so. Zatim dodajte jedno jaje, mleko i puter koji ste prethodno otopili. Izmešajte. Smesa treba da bude glatka i sjedinjena.
Mesite testo dok ne postane glatko i lako za oblikovanje. Potrebno je oko sat vremena da se testo podigne, odnosno udvostruči.
Dok čekate da se testo podigne, napravite fil. Priprema je jednostavna. Pomešajte cilmet i šećer
Kada se testo podigne, oblikujte rolnice u pravougaoni oblik. Puter ravnomerno rasporedite po testu. Zatim rasporedite fil preko testa. Testo uvijajte sa jedne strane, da se napravi čvrsti rolat. Nemojte odmah stavljati u rernu, sačekajte još pola sata.
Rolnice se peku na dvadesetak minuta, na 180 stepeni.
Kada je reč o prelivu, potrebno je da izmešate šećer u prahu i mleko, i zalijte preko toplih rolnica.
Saher torta
Foto: izvor
KORA:
6 jaja
150g putera
130g čokolade sa 55% kakao delova
100g šećera
100g prah šećera
140g brašna
NADEV:
200g domaćeg džema od kajsija
PRELIV:
200g šećera
125ml vode
150g tamne čokolade
Priprema:
Odvojite žumanca i belanca. Umutite belanca i dodajte šećer (oba). Posebno umutite puter sa žumancima (dodajete jedan po jedan), zatim otopljenu čokoladu.
Prosejete brašno u smesu i dodate prethodno umućena belanca. U okrugli pleh sa odvojivim stranicama stavite papir za pečenje i smesu.
Pecite 10 minuta sa odškrinutim vratima na temperaturi od 170 stepeni (obavezno zagrejati rernu na vreme). Zatim još 50 min na istoj temperaturi sa zatvorenim. Ostavite da se prohladi 20 min. Isecite koru na pola.
U šerpici skuvajte čokoladu, šećer i vodu. Prohladite i prelijte tortu.
Dubai torta sa pistaćima
Foto: izvor
Ove godine, svet je poludeo za Dubai čokoladom. Predstavljamo vam recept za tortu koji je za tili čas postao omiljen!
Sastojci:
Za čokoladnu tortu:
2 i po šolje brašna
1 šolja kakao praha
Kašičica sode bikarbone
1 prašak za pecivo
Prstohvat soli
5 velikih jaja
2 i po šolje šećera
3/4 šolje putera, rastopljenog
1 šolja kuvane kafe, sobne temperature
1 šolja slatke pavlake, sobne temperature
Ekstrakt vanile, jedna kašičica
Kako napraviti čokoladnu tortu:
Za čokoladnu tortu: Zagrejte rernu na 180 stepeni. Obložite posudu pek papirom. Potrebno vam je dva kalupa.
U velikoj posudi umutite jaja dok ne postanu penasta i glatka, oko 2 minuta. Dodajte šećer da se muti još 1-2 minuta.
Dodajte rastopljeni puter, kafu, pavlaku i vanilu. Dobro promešati.
U posebnoj posudi pomešajte sve suve sastojke (brašno, kakao prah, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so). Dodajte mešavinu jaja i preklopite sve sastojke dok se ne sjedine.
Podeliti testo između pripremljenih kalupa za torte.
Pecite 25-30 minuta, ili dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe čista.
Ostavite kore da se ohlade u plehu 10 minuta, a zatim ih potpuno ohladite.
Za fil od pistaća:
Pistać krem, 250 g
2 šolje kadaif rezanaca, iscekanih
2 kašičice maslinovog ulja/puter
Da napravite fil od pistaća: Dodajte puter u veliki tiganj na srednje jakoj vatri. Kada se otopi, dodajte kadaif. Povremeno mešajući da ne zagore, kuvajte dok ne porumene i ne postanu hrskavi.
Uklonite sa vatre i umešajte kremu od pistaća. Ostavite u frižideru da se hladi.
Glazura - čokoladni mus:
5 šoljica šećera u prahu
1 šolja kakao praha
2 šolje putera, omekšanog
3/4 šolje slatke pavlake
Da biste napravili glazuru od čokoladnog musa: U činiju miksera sa nastavkom za mućenje dodajte omekšali puter. Mutite dok ne postane glatko i mekano, oko 2-3 minuta.
Dodajte polovinu kakao praha, pola šećera u prahu i polovinu guste pavlake. Mutite na maloj brzini dok se ne sjedini, a zatim dodajte preostali kakao prah, šećer u prahu i pavlaku. Mutite 5-6 minuta, dok ne postane super lagana i pufnasta. Dodajte još guste pavlake ako vam se glazura čini previše retka.
Da sastavite tortu: Dodajte glazuru u veliku kesu za šlag. Postavite prvu koru, a zatim dodajte polovinu fila od pistaća u centar. Dodajte drugi sloj torte i ponovite. Prelijte završni sloj glazure. Koristeći ofset lopaticu, dekorišite spoljašnju stranu torte.
Nutella mus
Foto: izvor
Za podlogu
50gr mlevenih lešnika
5 kašika šećera
100gr brašna
115gr putera
3 kašike kakaa
prstohvat soli
Za mus
2 kašičice želatina
6 kašika hladne vode
200gr Nutella krema
250gr mascarponea
750ml slatke pavlake
2 kašike kakaa
Preliv
200gr čokolade (40-50%)
200ml slatke pavlake
Priprema
Sve sasjtojke izmešajte mikserom dok ne dobijete ujednačenu smesu. Prebacite je zatim u okrugli pleh prečnika 24cm. Prethodno obložite papirom za pečenje.
Pecite na 180 stepeni, 15 minuta. Ohladite.
Za mus je potrebno da pomešate želatin i vodu i ostavite 5 minuta. Na laganoj vatri, dok se želatin topi, dodate Nutellu. Sklonite sa vatre i prebacite u veću činiju za mućenje. Dodajte sir i sve izmešajte.
Posebno mutite pavlaku i kakao. Jednu kašiku pavlake ubacite u Nutella smesu, mešajte i dodajte ostatak pavlkake. Sve umutite i premažite preko podloge. Ostavite da se hladi.
Za preliv, zagrejte pavlaku, i dodajte čokoladu da se istopi, dok ne dobijete savršeni ganaš.
Sipajte preko musa, kada se prohladi.
Ostavite preko noći u frižideru pre služenja.
Uživajte u praznicima, a mi vam želimo zdravu, uspešnu i srećnu 2025. godinu!
NAJPOPULARNIJI Komentari