Održavanje vaše kuhinje čistom je kao beskrajna bitka. Neprestano pokušavate da budete ispred nereda, ali igra se ponavlja svakoga dana. Možda mislite da vas je nered nadvladao i da niste u stanju da sve postignete, ali ne brinite, danas ćemo pričati o praktičnim rešenjima. Pošto provodimo dosta vremena u kuhinji, normalno je da se ona isprlja. Pri tome, tu kuvamo hranu i ako komadić negde zapadne, može da širi bakterije i plesni. Nekad nismo ni svesni koliko su naše kuhinje prljave, pa je zato dobro da otkrijemo koja su to najprljavija mesta na koja treba obratiti dodatnu pažnju.
Saznajte detalje u nastavku.
NE PROPUSTITE: KAKO DA VAŠA KUHINJA IZGLEDA MODERNIJE I LUKSUZNIJE?
Mašina za pranje sudova
Ako ne čistite redovno svoju mašinu za pranje sudova, u njoj se mogu sakupljati nečistoće i bakterije. Mašine za pranje sudova su plodno tlo za buđ i razne bakterije. Prljava mašina za pranje sudova može čak i da ponovo zaprlja vaše sudove. Srećom, lako je održavati mašinu za pranje sudova čistom: svake nedelje ili svake druge, izvadite sve i prođite kroz vrući ciklus sa dve šolje alkoholnog sirćeta (sipajte u donju rešetku). Kada se ciklus završi, pokrenite još jedan prazan ciklus koristeći svežu vodu i sirće da biste isprali mašinu.
Vrata frižidera
Drugo najprljavije mesto u vašoj kuhinji moglo bi da vas iznenadi: vrata frižidera. Iako svi znamo da se na njega ne stavlja hrana, dodatna istraživanja pokazuju da je to i plodno tlo za bakterije zbog toga koliko često ga dodirujete rukama. Takođe je rutinski izložen većoj vlazi od bilo koje druge površine u vašoj kuhinji ako je pored sudopere i prima kapljice od mokrih ruku i sunđera.
Kuhinjske radne ploče
Kuhinjske ploče su jedna od najprljavijih stvari u vašem domu. Čak 20.000 bakterija može da živi na pultovima i daskama za sečenje. To je dovoljno da se razbolite ako ih ne očistite kako treba. Radne ploče su popularno mesto za život bakterija jer su često mokre ili vlažne. Prolivanje hrane takođe može dovesti do stvaranja buđi i plesni na njima.
Sunđeri
Sunđeri za sudove takođe mogu biti leglo bakterija, posebno ako se ne ispiraju redovno ili se ne menjaju dovoljno često. Jednostavno rešenje je da isperete sunđer u vrućoj vodi, iscedite ga i zatim stavite u mikrotalasnu na dva minuta da ubijete sve klice koje mogu da rastu u njemu. Nakon mikrotalasne pećnice, pustite sunđer da se ohladi pre nego što ga ponovo upotrebite. Trebalo bi da bude mnogo čistiji i sigurniji za upotrebu.
Ručke od elemanta i ostalih uređaja
Koristite dezinfekciono sredstvo za brisanje i čišćenje ručki i kontrolnih ploča nakon pripreme hrane. Savetujemo i da prebrišete čak i ako danas niste kuvali. Ovo je posebno važno ako pripremate meso, živinu, ribu ili jaja; namirnice koje mogu izazvati bolesti koje se prenose hranom kao što su salmonela, listerija, ešerihija coli, kao i buđ i plesni. Ako imate mašinu za pranje sudova, koristite je svakodnevno za čišćenje i dezinfekciju posuđa i pribora pre nego što ih odložite u svoje kuhinjske elemente. Ukoliko perete ručko sudove, pobrinite se da uvek vodite računa o cediljki za sudove, koja može da bude puna bakterija kapljica vode.
Sudopera
Sudoperu treba dezinfikovati nakon svakog pripremanja obroka, pranja sudova ili najmanje jednom dnevno. Ne zaboravite na ručke i slavinu i delove pulta u blizini sudopere. Što duže ostaci hrane stoje u vašoj sudoperi, veća je verovatnoća da će bakterije početi da se razmnožavaju, posebno ako su ostavljene na radnim pločama ili na drugim mestima gde će biti izložene vazduhu i sunčevoj svetlosti.
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari