.jpg)
Zaboravite na višesatno mučenje sa rernom, prljanje deset posuda i strepnju da li će se testo podići. Praznici zahtevaju spektakularne dezerte, ali ne i stres!
Ovaj recept za Kremasti čokoladni tart je apsolutni hit jer spaja bogatstvo prave čokolade, kiselkasti twist voća i hrskavu podlogu. Priprema traje samo 10 minuta, a ostatak posla odrađuje frižider. Rezultat? Desert koji izgleda kao da ste ga kupili u najskupljoj poslastičarnici.
Sastojci za podlogu
Petit Beurre ili Plazma keks: 250 g
Maslac (otopljen): 125 g
Sastojci za fil
Crna čokolada (min. 50% kakaoa): 200 g (Koristite kvalitetnu čokoladu!)
Slatka pavlaka (puna masnoće): 250 ml
Šećer u prahu: 50 g (Ili po ukusu)
Maline ili višnje (sveže/zamrznute): 100 g (Za kiselkastu notu)
Priprema (10 minuta)
Korak 1: Podloga (3 min)
Keks sameljite u seckalici (ili oklagijom) dok ne dobijete fine mrvice.
Umešajte otopljeni maslac sa mrvicama.
Utisnite smesu u kalup za tart (prečnika 24 cm) koji ste obložili papirom za pečenje. Stisnite čvrsto.
Stavite podlogu u frižider dok pripremate fil.
Korak 2: Kremasti ganache fil (5 min)
U šerpicu sipajte slatku pavlaku i zagrevajte je do tačke ključanja (ne sme proključati!).
Skinite pavlaku sa vatre i odmah dodajte izlomljenu čokoladu i šećer u prahu.
Mešajte energično dok se sva čokolada ne otopi i dobijete glatku, sjajnu smesu (Ganache).
Korak 3: Montaža i hlađenje (2 min)
U ohlađenu podlogu sipajte čokoladni fil.
Poravnajte površinu i vratite tart u frižider na najmanje 4 sata, ili najbolje preko noći, da se fil potpuno stegne.
Dekoracija (Tajni savet za wow efekat)
Voće je ključ: Pre serviranja, bogato prekrijte površinu tarta svežim ili odmrznutim malinama/višnjama. Kisela nota voća savršeno balansira bogatstvo čokolade. Ako se ipak odlučite za potpuno čokoladnu varijantu, voće neće biti potrebno.
Praznični detalji: Pospite tart sa malo šećera u prahu (izgled snega) i dodajte par listića sveže mente.
Ovaj tart ne samo da se topi u ustima, već je i vizuelno impresivan. Spreman je za samo 10 minuta aktivnog rada, a garantujemo vam – nećete ga prestati praviti tokom cele praznične sezone!


















NAJPOPULARNIJI Komentari