Da li vam se ikada desilo da vas uhvati neodoljiva želja za nečim slatkim, kremastim i osvežavajućim, ali vam se baš i ne uključuje rerna ili nemate puno vremena za komplikovane deserte? Nama se to dešava stalno! Zato smo otkrili (i usavršili) recept za nešto što će zadovoljiti sve te kriterijume, a gotovo je za tren oka – brzi Cheesecake u čaši!
Ovaj desert je genijalan jer ne zahteva pečenje, sprema se direktno u čaši (što znači manje sudova!) i možete ga prilagoditi svom ukusu sa raznim dodacima. Idealan je za iznenadne goste, brzu poslasticu posle ručka ili jednostavno kada želite da se počastite bez puno muke.
Spremni? Treba vam samo nekoliko sastojaka i bukvalno 5-10 minuta aktivnog vremena!
Sastojci (za 2-3 čaše, zavisno od veličine):
Za koru:
oko 100g omiljenog keksa (petit beurre, plazma, digestiv...)
30-40g istopljenog putera ili margarina
Za kremasti fil:
200g krem sira (sobne temperature)
2-3 kašike šećera u prahu (ili po ukusu)
1 kašičica ekstrakta vanile
2-3 kašike slatke pavlake, pavlake za kuvanje ili grčkog jogurta (po izboru, za dodatnu kremastost i lakše mešanje)
Za topping:
Sveže voće (jagode, maline, borovnice...)
Voćni preliv ili džem
Topljena čokolada
Komadići keksa
Šlag
Priprema (Brže nego što mislite!):
Pripremite "koru": Keks stavite u kesu za zamrzivač i usitnite ga oklagijom, ili ga jednostavno sameljite u multipraktiku. Prebacite usitnjeni keks u činiju, dodajte istopljeni puter i dobro promešajte dok se sve lepo ne sjedini i ne dobijete smesu vlažnog peska.
Složite bazu: Kašikom stavite po 2-3 kašike smese od keksa na dno svake čaše. Lagano utisnite kašikom da dobijete kompaktnu bazu.
Umutite kremasti fil: U drugoj činiji, mikserom ili žicom, kratko umutite krem sir, šećer u prahu i ekstrakt vanile dok ne dobijete glatku smesu. Ako koristite slatku pavlaku/jogurt, dodajte ih sada i sve zajedno kratko umutite tek toliko da se sjedini i postane kremasto. Pazite da ne premutite.
Dodajte fil: Preko sloja od keksa pažljivo rasporedite kremasti fil. Možete koristiti kašiku ili, za precizniji izgled, sipati fil u poslastičarsku kesu sa širim nastavkom i istisnuti ga u čaše.
Dekorišite: Ovo je zabavni deo! Preko krem fila stavite omiljeni topping. Ja najviše volim sveže voće, ali džem, čokolada ili čak još malo mrvljenog keksa fantastično pašu. Pustite mašti na volju!
Ohladite (ako ste strpljivi): Iako je tehnički odmah spreman za jelo, najlepši je kada se malo ohladi u frižideru, bar 15-20 minuta. Slojevi će se malo stegnuti, a ukusi prožeti.
I to je to! Vaš super brzi i ukusni cheesecake u čaši je spreman za uživanje.
Ovaj recept je savršen dokaz da vam ne treba puno vremena ni komplikovani sastojci da biste napravili fantastičan desert. Probajte ga, eksperimentišite sa ukusima i javite mi kako vam se dopao!
Prijatno!
NAJPOPULARNIJI Komentari