Kao profesionalni kuvar, uvek sam u potrazi za neočekivanim kombinacijama koje funkcionišu savršeno. Ovaj rižoto je upravo to – fuzija naizgled nespojivih svetova koja stvara harmoniju ukusa i tekstura. Zamislite bogati, zlatni rižoto, kremast i aromatičan od šafrana, upotpunjen sočnim, tanko narezanim komadićima marinirane korejske govedine. Zvuči primamljivo, zar ne?
Ja sam Aleksandar Srdić, i danas vam donosim neobično ukusan recept: rižoto sa šafranom i korejskim govedinom. Uživajte!
Zašto ova fuzija funkcioniše?
Tekstura: Kremasti, nežni rižoto pruža savršenu podlogu za blago žvakaću, ali istovremeno mekanu teksturu Bulgogija.
Ukus: Bogati, zemljani ukus šafrana u rižotu se prelepo slaže sa slatko-slanim i umami bogatim ukusom marinade za Bulgogi.
Aroma: Zavodljiva aroma šafrana se meša sa mirisima sojinog sosa, belog luka i susamovog ulja iz Bulgogija, stvarajući jedinstveno i primamljivo iskustvo.
Glavni igrači: Šafran i Bulgogi
Šafran: Ovaj dragoceni začin ne samo da daje rižotu prelepu zlatnu boju, već mu pruža i jedinstvenu, blago metalnu i medenu aromu.
Bulgogi: Korejski izraz za "vatreno meso", odnosi se na tanko narezanu govedinu mariniranu u mešavini sojinog sosa, šećera, belog luka, susamovog ulja i drugih začina. Marinada omekšava meso i daje mu karakterističan slatko-slani ukus.
Sastojci:
Za Bulgogi:
500g tanko narezane govedine (najbolje ramstek ili ribić)
4 kašike soja sosa
2 kašike smeđeg šećera
2 kašike susamovog ulja
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 kašičica rendanog đumbira
1/2 crnog luka, tanko narezanog
1/2 kruške ili jabuke, izrendane (za omekšavanje mesa)
Malo crnog bibera
Opciono: 1/2 kašičice gochujang paste (čili pasta) za blagu pikantnost (možete je nabaviti u specijalizovanim radnjama)
Za Rižoto:
2 kašike maslinovog ulja
1 mali crni luk, sitno iseckan
2 čena belog luka, sitno iseckana
300g pirinča
1/2 šolje suvog belog vina
1 litar pilećeg ili goveđeg bujona, vrućeg
1/2 kašičice niti šafrana
50g putera, hladnog i isečenog na kockice
50g rendanog parmezana
So i mleveni crni biber po ukusu
Sveži peršun ili mladi luk, iseckan za dekoraciju
Susamovo seme, za dekoraciju
1. Pripremite Bulgogi:
U velikoj činiji pomešajte soja sos, smeđi šećer, susamovo ulje, sitno iseckani beli luk, rendani đumbir, tanko narezani crni luk i izrendanu krušku ili jabuku. Dodajte crni biber i opciono čili pastu.
Dodajte tanko narezanu govedinu u marinadu i dobro promešajte da se svi komadi mesa oblože.
Pokrijte činiju i ostavite da se marinira u frižideru najmanje 30 minuta, a idealno nekoliko sati.
2. Pripremite Rižoto:
Zagrejte maslinovo ulje u velikom, dubljem tiganju ili šerpi na srednjoj vatri. Dodajte sitno iseckani crni luk i beli luk i dinstajte dok ne postanu mekani i blago providni, oko 3-5 minuta.
Dodajte pirinač i pržite ga uz stalno mešanje oko 2-3 minuta, dok zrna ne postanu blago staklasta.
Sipajte belo vino i kuvajte uz mešanje dok tečnost potpuno ne ispari.
U vrući bujon dodajte niti šafrana i promešajte.
Postepeno dodajte vrući bujon pirinču, jednu kutlaču po jednu, uz stalno mešanje. Sačekajte da pirinač upije svu tečnost pre nego što dodate sledeću kutlaču. Nastavite da dodajete bujon i mešate dok pirinač ne postane kremast i al dente (blago tvrd u sredini), što će trajati oko 18-20 minuta.
Kada je rižoto gotov, sklonite ga sa vatre i umešajte hladni puter i rendani parmezan. Dobro promešajte dok se puter ne otopi i rižoto postane sjajan i kremast. Posolite i pobiberite po ukusu.
3. Ispecite Bulgogi:
Zagrejte veći tiganj ili wok na jakoj vatri. Izvadite govedinu iz marinade (ostavite marinadu sa strane).
Dodajte malo ulja u tiganj ako je potrebno i pržite govedinu u serijama, pazeći da ne pretrpate tiganj. Pržite dok meso ne porumeni i bude pečeno, oko 2-3 minuta po strani.
Opciono: U isti tiganj u kojem ste pržili govedinu, možete kratko prokuvati preostalu marinadu dok se malo ne zgusne i koristiti je kao preliv za rižoto.
4. Serviranje:
Podelite rižoto u tanjire.
Na vrh svakog tanjira stavite pečeni Bulgogi.
Ukrasite svežim iseckanim peršunom ili mladim lukom i pospite susamovim semenom.
Opciono prelijte sa malo zgusnute marinade.
Saveti kuvara:
Kvalitet pirinča je ključan: Koristite Arborio, Carnaroli ili Vialone Nano pirinač za autentičnu teksturu rižota.
Topao bujon je obavezan: Hladan bujon će usporiti proces kuvanja i sniziti temperaturu pirinča.
Stalno mešanje: Mešanje oslobađa skrob iz pirinča, što doprinosi kremastoj teksturi.
Ne prekuvavajte rižoto: Rižoto treba da bude al dente, sa blagim otporom kada se zagrize.
Marinirajte meso dovoljno dugo: Duža marinacija će učiniti meso mekšim i ukusnijim.
Pržite Bulgogi na jakoj vatri: Ovo će mu dati lepu karamelizovanu koricu.
Ovaj rižoto sa šafranom i korejskim govedinom (Bulgogi) je dokaz da se naizgled nespojive kulinarske tradicije mogu savršeno dopunjavati. Kremasti, aromatični rižoto u kombinaciji sa bogatim i ukusnim Bulgogijem stvara jelo koje je istovremeno sofisticirano i puno ukusa. Probajte ovaj recept i uverite se sami u magiju fuzije! Prijatno!
NAJPOPULARNIJI Komentari