Nered u kuhinji može baš da demorališe! Znamo da vam se uopšte ni ne kuva u prljavoj kuhinji, a čišćenje pre kuvanja, pa ponovno čišćenje posle jela može da oduzme mnogo energije. Zato kuhinja treba da bude u osnovnom, čistom i urednom stanju u svakom trenutku.
Kako to da postignemo? Otkrivamo u nastavku.
NE PROPUSTITE: 6 važnih stvari kojih treba da se setite pre kupovine tepiha
Čistite dok kuvate
Koncept čišćenja u pokretu je od suštinskog značaja za održavanje čistih radnih površina. Dok se ručak kuva, operite sudove ili obrišite prljavštinu ukoliko je negde primetite. Kada iskoriste određene sastojke ili začine, odmah ih vratite na mesto. Savetuje se i da nikada ne ostavljate prljav pribor na radnu površinu. Ne morate da duplirate sebi posao. Čim nešto uprljate, stavite to u sudoperu. Ne dozvolite da rende za sir, cedila ili noževi odstoje pre nego što ih očistite. Čišćenje znači da nećete morati da se nosite sa mukotrpnim zadatkom ribanja osušene hrane sa ovih škakljivih predmeta.
Ostavite kuhinju čistu preko noći
Verujemo da ste nekada umorni i iscrpljeni i da vam nije do detaljnog sređivanja kuhinje, ali pre no što odete da spavate, proverite da li je sa vašom kuhinjom sve u redu. Ne ostavljajte sudove za sutra, a ni prljave površine. Neka sredstvo za čišćenje ili dezinfkciono bude pri ruci, i naprskajte ga da vam kuhinja bude čista ujutru kada se probudite. Organizujte deo gde vam stoje sredstva za čišćenje. To je zapravo ključ čiste i blistave kuhinje. Sve što vam treba, treba da vam bude na dohvat ruke.
Pustite mašinu za sudove pre nego što postane prepuna
Mašinu za pranje sudova treba da puštate češće nego što mislite. Ako previše odlažete, nagomilaćete sudove i skupljaćete prljave sudove koje treba opet prati ručno. Najbolje je da pustite mašinu posle večere. Ako mašinu upotrebljavate noću, ujutro je može isprazniti dok čekate da se kafa skuva. Na ovaj način dan započinjete praznom mašinom za pranje sudova koja se može napuniti kad se posuđe zaprlja.
Obratite pažnju na podove
Podovi u kuhinji mogu se vrlo brzo zaprljati ako se ne održavaju. Dodajte noćni usisavač ili brzo čišćenje u svoju rutinu kako podovi ne bi ikad postali previše prljavi i kako ne biste razbacali kuhinjske mrvice po celoj kući.
Kad ručate, odmah pospremite sto
Nekad nam je teško da posle ručka brišemo sto i peremo sudove, ali to može biti izuzetno korisno. Na taj način štedite vreme, jer će se posle nagomilati još prljavih sudova (šoljica za kafu, tanjirića za kolače). Tako ćete da uvek imate čistu kuhinju, koja će biti spremna za večeru.
Čišćenje frižidera neka bude redovan zadatak
Da, i dalje ćete povremeno morati temeljno čistiti frižider, ali ako želite da održavate čistu kuhinju, moraćete redovno da proveravate da li se proizvodi kvare i koje ostatke treba baciti. Osim frižidera, bar jednom mesečno treba čistiti i šporet. Ne treba čekati da se masnoća i prljavština nagomilaju. To isto važi i za male kućne aparate. Svaki put kada izvadite nešto iz mikrotalasne pećnice ili tostera, obrišite mrvice ili masnoću. Na ovaj način, vaši mali uređaji su čisti svaki put kada ih koristite.
NE PROPUSTITE: Kuća iz snova - kako da svoj plan sprovedete u delo?
Uz ove korisne savete, vaša kuhinja će uvek biti čista i blistava!
NAJPOPULARNIJI Komentari